Fandt 22 beboere med uddannelse fra udlandet - nu ryger boligområde af ghettoliste

Boligområdet Bispeparken undgik med nød og næppe ghettolisten i år ved selv at banke på beboernes døre og finde folk med uddannelser fra udlandet.

- Det er jo fantastisk. Så er vi, hvor vi hører til: Udenfor de åndssvage lister.

Sådan lyder det fra en lettet beboerformand i boligområdet Bispeparken i det københavnske Nordvestkvarter, Jean Thierry.

Klokken 11.00 udgav Transport- og Boligministeriet den nye ghettolisteog her klarede boligområdet frisag fra de opsatte kriterier og er ikke på den omstridte liste i år.

Havde Bispeparken været på årets liste, ville det være femte år i træk - og dermed ville Bispeparken blive kategoriseret som en såkaldt "hård ghetto" og være tvunget til at rive 40 procent af sine familieboliger ned inden 2030.

quote Vi har hele tiden vidst, at det her er et skønt og dejligt boligområde. Og det er nu officielt anerkendt, nu hvor vi ikke står på nogle af de her åndssvage lister mere.

Jean Thierry, beboerformand i boligområdet Bispeparken

- Det betyder, at vi kan lette skuldrene lidt. Vi har hele tiden vidst, at det her er et skønt og dejligt boligområde. Og det er nu officielt anerkendt, nu hvor vi ikke står på nogle af de her åndssvage lister mere, siger Jean Thierry.

Bankede på døre - og klarede skærene med nød og næppe

Et boligområde kan kun blive defineret som en ghetto, hvis der er over 1.000 beboere, hvoraf over halvdelen har ikke-vestlig baggrund.

Begge dele lever Bispeparken op til, og derudover har boligområdet for mange dømte beboere. Sidste år havde man også for mange beboere, der kun har gennemført grundskolen.

Hvad er en ghetto?

Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

  • Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.  
  • Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Boligministeriet

Men det har ændret sig i år, efter boligselskabet FSB bankede på hoveddøren hos samtlige beboere i Bispeparken. Beboerne er blevet spurgt, om de har en uddannelse fra udlandet, som ikke er vurderet og registreret i Danmark.

Indsatsen har givet pote. Med hjælp fra boligselskabet har 22 beboere i Bispeparken fået godkendt en udenlandsk uddannelse over grundskole-niveau.

I år har 55 procent af beboerne kun taget grundskolen. Dermed klarede boligområdet med nød og næppe skærene - for for at komme på ghettolisten skal over 60 procent kun have taget grundskolen som uddannelse. 

Sidste år lå Bispeparken på 60,4 procent - altså lige over grænsen.

- Jeg synes, det er helt urimeligt, at det er marginaler, der kommer til at afgøre det her, lød det ingen listen landede fra Steen Søndergaard Thomsen, der er formand for Bispeparkens boligselskab FSB.

Vi er nøjagtigt de samme

Det er jo kun en forskel på papiret, da det fortsat er de samme der bor her. Man har jo bare fået klarlagt, at flere har en uddannelse med sig fra udlandet. Hvad tænker I om det?

- Det er det absurde i konstruktionen. Det er absurd, at man målet mennesker på sådan en vægt. Det er så urimeligt og så udansk, siger Steen Søndergaard Thomsen til TV 2 Lorry tirsdag.

- Vi er nøjagtig de samme, og vi har de uddannelser, vi har. Alle kriterierne er skæve på en eller anden måde, siger Jean Thierry.

Der er 785 almene familieboliger i Bispeparken. Lige nu står 12.000 på venteliste, oplyser Steen Søndergaard Thomsen.

- Der er rigtig mange, der gerne vil bo i Bispeparken.

Disse boligområder i Hovedstaden er på ghettolisten i 2020:

  • Aldersrogade, København
  • Mjølnerparken, København
  • Tingbjerg/Utterslevhuse, København
  • Tåstrupgård, Høje-Taastrup
  • Nøjsomhed/Sydvej, Helsingør

Kilde: Transport- og Boligministeriet

Disse boligområder i Hovedstaden kategoriseres som værende hårde ghettoer:

  • Mjølnerparken, København
  • Tingbjerg/Utterslevhuse, København
  • Tåstrupgård, Høje-Taastrup

Kilde: Transport- og Boligministeriet

Disse boligområder i Hovedstaden ryger af ghettolisten:

  • Lundtoftegade, København
  • Bispeparken, København
  • Hørgården, København
  • Gadehavegård, Høje-Taastrup
  • Karlemoseparken, Køge

Kilde: Transport- og Boligministeriet

Hvad er en ghetto? TV 2 Lorry forklarer dig præcis, hvad der skal til for at komme på den omstridte ghettoliste.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik