Familier smidt ud efter brug af ghetto-paragraf – nu vil medlem fra hovedbestyrelsen trække beslutning tilbage

Et medlem af boligselskabet fsb's organisationsbestyrelse sætter tirsdag alt ind for at forhindre opsigelsen af tre lejemål som følge af uroligheder på Blågårds Plads.

Boligselskabet fsb skal trække ophævelsen af de tre lejemål i Blågården tilbage.

Det mener Jean Thierry, der er medlem af boligselskabet fsb's organisationsbestyrelse, efter at boligselskabet har meddelt, at tre lejemål skal opsiges som følge af uroligheder ved en Rasmus Paludan-demonstration i 2019.

- De har fået deres straf, og den er ganske hård, sådan er lovgivningen. De mennesker, der nu bliver ramt, har ikke noget med det at gøre. Det er deres familier. De, der er dømt, bor ikke på adresserne mere, siger Jean Thierry til TV 2 Lorry.

Demonstrationen, som lederen af Stram Kurs, Rasmus Paludan, forsøgte at gennemføre på Blågårds Plads palmesøndag i 2019, udviklede sig voldeligt, og urolighederne førte til, at flere efterfølgende blev idømt ubetingede domme - blandt andet for vold mod politiet.

Der gik ikke mange minutter af Rasmus Pauldans demonstration på Blågårds Plads påskedag 2019, før personer i området gik til modangreb.
Der gik ikke mange minutter af Rasmus Pauldans demonstration på Blågårds Plads påskedag 2019, før personer i området gik til modangreb.
Foto: Presse-fotos.dk

Boligselskabet vil nu opsige flere af de dømtes familier. Begrundelsen er, at lovgivningen kræver, at selskabet skal sikre ro og orden og skabe tryghed for beboerne, lyder det fra fsb.

Men det giver ikke mening at opsige familierne, siger Jean Thierry, der på et hovedbestyrelsesmøde tirsdag vil sætte alt ind for at forhindre, at de dømtes familier bliver smidt ud af deres hjem.

- Det er ikke narkogangstere, vi taler om. Det handler ikke om organiseret kriminalitet. De har ikke generet deres naboer.

- Dem, der bliver smidt ud, er vellidte naboer, og de andre beboere siger, at de ikke er utryghedsskabende. Vi skal jo følge beboerne og beboerdemokratiet.

På et afdelingsmøde i boligselskabet stemte langt størstedelen af de fremmødte for, at ophævelsen af de tre lejekontrakter trækkes tilbage.

quote Det var ikke dem, der opsøgte det provokatoriske optrin. Det var Rasmus Paludan, der kom til dem

Jean Thierry, medlem af fsb's organisationsbestyrelse

Til stede var 180 husstande og 68 fuldmagter. Hver husstand og hver fuldmagt repræsenterer to stemmer hver, og 490 stemte for, mens kun seks stemte imod.

Derfor mener Jean Thierry også, at man skal lytte til beboerne, når de fastholder, at beboerne ikke er utryghedsskabende.

- Det virker som om, man (fsb, red.) bliver en form for domstol, der bekæmper beboerne. Vi skal sikre trygheden, og når beboerne siger, at trygheden sikres ved, at beboerne får lov at blive boende, så lytter jeg til det.

Jean Thierry fastholder, at det er afgørende, at Rasmus Paludans demonstration blev rykket til Blågårds Plads kort tid inden, den skulle afholdes. Den skulle oprindeligt foregå i Mjølnerparken.

Det siger fsb

Han mener, at Rasmus Paludans demonstration lige så godt kunne have foregået i beboernes egne hjem.

- Det var ikke dem, der opsøgte det provokatoriske optrin. Det var Rasmus Paludan, der kom til dem. Han skulle have stået på en mark eller i et villakvarter i Gentofte i stedet for at demonstrere mod dem i deres egne hjem, siger Jean Thierry.

- Selvfølgelig skal man blande sig udenom, og hvis han havde stået et sted langt væk, skulle man ikke tage derhen, men han kommer hjem til folk og generer dem. Det er en forfølgelse.


Fsb fastholder, at lovgivningen er på deres side. Boligselskabet har set til paragraf 90 i almenlejeloven, der siger, at selskabet kan opsige beboere i bestemte situationer - og at opsigelsen også kan omfatte deres familier.

- Det her er simpelthen fuldstændig absurd, siger Jean Thierry om paragraffen.

- Det er vigtigt at huske på, at det står i lovgivningen, at boligselskaber kan smide folk ud, men ikke, at de skal gøre det.

Se TV 2 Lorrys indslag fra juli om konflikten mellem fsb's beboere og boligselskabet her:

Tre børnefamilier står til at blive smidt ud af deres boliger på Nørrebro, der administreres af fsb Blågården. Det skyldes at et familiemedlem fra hver af de tre boliger har fået en ubetinget dom efter optøjerne, der opstod under en demonstration afholdt af Stram Kurs partileder Rasmus Paludan i 2019.