Faktajægere på Østerbro modtager trusler i coronadebatten - nu får de statsstøtte

Fra redaktionslokaler på Østerbro i København sidder et par håndfulde mennesker på mediet TjekDet og jagter dokumentation for de mange påstande, der præger den offentlige debat - ikke mindst på de sociale medier.

Det var ikke just fordi, der manglede påstande, som havde brug for et eftersyn eller to, dér  ved årsskiftet 2019/2020. 

Men der skulle ikke gå lang tid, før der for alvor blev brug for at undersøge påstande og argumenter, der florerer i den offentlige debat. For med coronaepidemiens fremtog begyndte sociale medier, traditionelle medier, debatindlæg og udtalelser at myldre med påstande og udsagn om for eksempel smitte og vacciner, som andre straks betvivlede. 

Og den almindelige medieforbruger kan have meget svært ved at navigere i en jungle af information - og misinformation. 

Men så kan der være hjælp at hente hos mediet TjekDet, der er sat i verden netop for at bekæmpe misinformation, desinformation og fake news.

Nu har regeringen sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten bevilget tre millioner kroner til faktajægerne på Østerbro, og dermed er mediet sikret overlevelse i hele 2022.

- Vi skal kunne stole på de nyheder, vi møder i avisen, radio og tv og på sociale medier og andre steder på internettet. Derfor er det godt, at vi har en uafhængig dansk faktatjek-institution, som hjælper os med at fjerne og påpege fejl og misinformation i medierne og på de sociale platforme, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørrgensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- I de kommende medieforhandlinger skal vi drøfte, hvordan vi kan sikre, at vi kan have tillid til, hvad vi hører, ser og læser i en tid, hvor techgiganterne får større magt over den offentlige samtale. En endelig medieaftale falder først på plads i det nye år, og derfor har det været vigtigt for mig og partierne bag at holde hånden under TjekDet i 2022.

Går efter tvivlerne

TjekDet så dagens lys i 2016, da det blev lanceret af Ugebrevet Mandag Morgen. I dag ejes mediet af en selvstændig og uafhængig forening, der også bærer navnet TjekDet - med tilføjelsen 'National portal for bekæmpelse af fake news'.

Lisbeth Knudsen (strategidirektør på Mandag Morgen og tidligere chefredaktør på Berlingske) er formand for foreningens bestyrelse, og Thomas Hedin er chefredaktør på det faktaorienterede medie.

- Det er jo aldrig den hardcoreskeptiske målgruppe i en eller anden debat, vi går efter. Men vi vil gerne hjælpe alle dem, der er i tvivl, siger han til TV 2 Lorry.

Coronakrisen fører til trusler

Han lægger ikke skjul på, at særligt coronakrisen har givet faktajægerne noget at arbejde med - og at det kan være en barsk omgang.

quote Vi får både skræmmende og truende henvendelser

Thomas Hedin, chefredaktør

- Da der opstod en national krise som coronakrisen, så kunne vi jo se, at læsertallene strøg i vejret. Og personligt har jeg aldrig oplevet noget lignende. Vores mission var jo oprindeligt, at vi skulle tage magthaverne og debattørerne på ordet. Men i dag kan hvem som helst lave sit eget medie. Og min nabo - eller andre - kan med meget få venners hjælp få sat en påstand i omløb. Den skal bare være grov nok, for det her er ofte styret af frygt og vrede, som får folk til at bruge deleknappen, fortæller han.

Og lige netop coronadebatten er hård. Når TjekDet har gendrevet påstande eller sået tvivl om undersøgelser, så får de rasende henvendelser fra folk.

- Mange bliver sure i en eller anden grad, og det har vi primært oplevet under coronakrisen. Det er ikke nødvendigvis de folk, hvis oplysninger vi tjekker, men dem, der følger dem. Og vi får både skræmmende og truende henvendelser. Jeg har haft lyst, men det er ikke noget, vi har politianmeldt. Det er et udtryk for, at vi har en meget polariseret debat om emnet, siger Thomas Hedin.

Mange sager under epidemien

Ser man på, hvilke sager TjekDet har undersøgt, så er der i øjeblikket mange, hvor coronaepidemien er fællesnævner.

Er det for eksempel rigtigt, at Røde Kors søger uvaccinerede bloddonorer? Nej.

Er det rigtigt, at vaccinerne stadig er på det eksperimentelle stadie? Nej.

Eller er det rigtigt, at Bill gates vil affolke kloden ved hjælp af vacciner? Nej. 

Det er bare nogle af sagerne. I andre tilfælde har TjekDet set på, om Alternativets leder har ret, når hun nævner antallet af klimaflygtninge, eller om det er rigtigt, at McDonalds vasker mad i salmiakspiritus.

TjekDet har også et samarbejde med Facebook, hvor de undersøger nogle af de påstande, der gang på gang dukker op på det verdensomspændende sociale medie.

Thomas Hedin siger, at han håber på, at TjekDet under de kommende politiske medieforhandlinger bliver optaget på listen over medier, der får offentlig støtte og licens - på samme måde som det medie, du sidder og læser lige nu.

Det er nemlig voldsomt begrænset, hvem TjekDet kan og vil modtage støtte fra, da de meget let ville kunne komme til at underminere deres egen troværdighed, hvis de modtog penge fra for eksempel private virksomheder. 

På samme måde vil de heller ikke skaffe sig indtægter ved hjælp af annoncering.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik