Fagforeninger er fortrøstningsfulde trods massefyringer i Tivoli

3F og HK mødes til forhandlinger med Tivolis ledelse i weekenden.

Arkivfoto. Tivoli har meldt ud, at en større fyringsrunde er på vej, hvor 440 ansatte vil miste deres job. Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix

Når en virksomhed vil fyre 20 procent af sine ansatte, skulle man umiddelbart tro, at det ville sende chokbølger gennem de ansattes fagforforeninger. 

Men i tilfældet med de 440 fyringer, som Tivoli har meddelt, at de agter gennemføre, er fagforeningerne mere fortrøstningsfulde end bekymrede.

Læs også Tivoli bløder millioner - 440 ansatte kan forvente en fyreseddel

Hos 3F, som repræsenterer mange af Tivolis ansatte, har man modtaget nyheden de vaslede fyringer med en vis portion sindsro.

- Vi ved ikke hvor mange af vores medlemmer, der er fyret, men vi forestiller os og håber, at en hel del af de 440 ansatte, der skal fyres, ikke er vores medlemmer. Det skyldes, at mange af vores ansatte er i front, og vi skal have et levende Tivoli, og det fungerer ikke, hvis frontfigurerne bliver fyret, siger John Ekebjærg-Jakobsen, der er formand for 3F, til TV 2 Lorry.

Tivoli har begrundet den omfattende fyringsrunde med, at forlystelseshaven forventer at have et underskud på op mod 100 millioner kroner i 2020.

HK-formand er optimistik 

Formand for HK Service Hovedstaden, Rene Knudsen, er også optimistisk i forhold til hans mange medlemmer, der arbejder i Tivoli.

- Jeg har en forventning om, når den næste sæson starter i Tivoli, så har ledelsen i mine øjne brug for, at alle de fyrede ansatte kommer igen, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Denne her sæson er delvist ødelagt. Det må vi erkende, og hvis der ikke kommer massivt besøg af udenlandske gæster i sommeren, så er det klart, at så vil der være en nedgang i omsætningen, som selvfølgelig vil gå ud over medarbejderne, siger han til TV 2 Lorry.

I weekenden skal tillidsrepræsentanter fra 3F og HK forhandle med Tivoli om fyringsrunden.

Læs også I morgen åbner de: Tivoli gør klar med nye blomster og digital profil

Mange er sæsonarbejdere

Medlemmerne af fagforeningerne, der arbejder i Tivoli, er enten sæsonarbejdere eller fastansatte.

Sæsonarbejderne er vant til at skulle stoppe, når sæsonen ikke er i gang, og det kan have en fordel for dem, understreger Rene Knudsen.

- Så på den måde er det meget normalt, at man bliver sagt op og kommer tilbage igen. Vi håber at dem, der bliver fyret, kan komme tilbage næste år, så de ikke løber ud af deres dagpengerater - det vil være en fordel, siger han.

Læs også Tivoli havde håbet på tidligere åbning – mister over 100 millioner

Begge fagforeninger håber, at forhandlingerne åbner op for andre muligheder end fyring.

- Vi håber forhandlingerne giver anledning til at snakke om aftaler af arbejdsfordeling eller videreuddannelse af de ansatte i stedet for, at de bliver fyret. Vi går selvfølgelig positivt ind i forhandlingerne med Tivoli, siger Rene Knudsen fra HK.

- Vores bedste håb er, at vi kan gå ind til forhandlingerne og få aftalt noget videreuddannelse til dem, som ledelsen i Tivoli vil fyre. Vi går benhårdt efter at få mindsket antallet af fyringer, siger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik