Fælledparken omdannes til festivalplads med 20.000 deltagere under Tour de France

En såkaldt cykelfestival med navnet FestiVélo i Fælledparken er en del af et stort anlagt værtskabsprogram, når København danner ramme om Tour de France-starten til sommer.

Når verdens største cykelløb og den tredjestørste tilbagevendende sportsbegivenhed i verden efter OL og VM i fodbold slår landevejen forbi Danmarks hovedstad ved sommerens imødesete grand départ, barsler Københavns Kommune med en større festival, der skal ledsage cykelløbet.

Fælledparken, hvor Tour de France-rytterne drøner igennem på løbets første etape, er udset til at danne ramme om en såkaldt cykelfestival med navnet FestiVélo med 20.000 forventede gæster over de første to dage i juli måned.

Samtidig vil kommunen holde den 13 kilometer lange enkeltstartsrute i København lukket for trafik dagen efter Tour-starten og omdanne ruten til hovedstadens midlertidigt bredeste cykelstisystem, når cyklister får mulighed for at prøve kræfter med den aflukkede rute under titlen Tour de København.

Det fremgår af et punkt på Københavns Kommunes økonomiudvalgsmøde den 15. marts på Rådhuset.

- Jeg glæder mig helt enormt til, at hele byen samler sig om Touren og til at vise København frem for alle de mange besøgende og tv-seere, der kigger med. Og så er jeg utrolig stolt over det event-program, vi nu lancerer, der blandt andet byder på cykelfestival og cykelløb for alle, der har lyst til at prøve kræfter med Tour-ruten, udtaler Sophie Hæstorp Andersen (S), overborgmester i Københavns Kommune.

Politikerne i Københavns Kommune skal fortsat nikke godkendende til de to begivenheder, men den beslutning ventes dog at være en formalitet, da der er bred politisk opbakning til Tour de France-starten.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Tour de France-starten i København 2022

  • Cykelløbet Tour de France 2022 starter i Danmark med tre etaper, som køres i dagene 1.-3. juli.


  • Løbet skydes i gang med en enkeltstart i København, mens anden etape starter i Roskilde.


  • Tour de France er verdens største cykelløb og en af de største sportsbegivenheder i verden med tv-transmission i 190 lande og millioner af tv-seere under løbet. Det gør Tour de France til en af de absolut største sportsbegivenheder afholdt på dansk jord.


  • Konsulentfirmet COWI har vurderet, at flere hundrede tusinde tilskuere ventes at overvære de tre etaper i Danmark fra vejkanten.


  • Budgettet for den danske Grand Départ er 88 millioner kroner, som finansieres med 17 millioner fra staten, 55 millioner fra kommunerne og 15 millioner fra regionerne. Den resterende million ventes finansieret ved for eksempel sponsorindtægter.


  • Foruden budgettet har de enkelte kommuner følgeomkostninger, som er individuelle og afhænger af, hvilke tiltag som arrangementer og begivenheder, kommunerne selv vil lave i forbindelse med løbet.


  • Københavns Kommune står for den største post, da man her forventer at skulle bruge lidt under 50 millioner kroner på at være vært for Tour-starten.


  • Bag den danske Grand Départ står Erhvervsministeriet, Københavns-, Roskilde-, Nyborg-, Vejle og Sønderborg Kommune, Sport Event Denmark, Region Hovedstaden, Sjælland og Syddanmark og Wonderful Copenhagen.

Storskærm og bilfri lørdag

De to nyeste tilføjelser lægger sig på hjul af andre fanaktiviteter op til og under cykelløbet. Blandt andet har Tour-arrangøren ASO samt det danske grand départ-selskab allerede offentliggjort holdpræsentation i Tivoli onsdag den 29. juni samt en såkaldt fanpark på Kongens Nytorv, der også indvies samme dag.

Cykelfestivalen FestiVélo kommer dog til at tilbyde noget andet.

Mens programmet endnu ikke er fastlagt endeligt, kan kommunen dog røbe, at tiltag som storskærmsvisning af cykelløbets første to etaper, koncerter og talks er på tegnebrættet.

FestiVélo, som har gratis adgang, kommer til at indtage et større område af Fælledparken mellem Øster Allé, Fælledsøen og Café-Pavillonen.

Den løber af stablen sideløbende med Tour de Frances første to etaper fra København og Roskilde fredag den 1. juli og lørdag den 2. juli. Fredag er der åbent fra klokken 12 til 22, mens der lørdag er aktiviteter fra klokken 09 til klokken 22.

Folkecykelløbet Tour de København finder sted om lørdagen umiddelbart inden etapestarten fra Roskilde. Her kan cyklister stige på – eller dreje fra – den aflukkede rute flere steder i byen mellem klokken 09 og 12.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

TourDeFranceKort-3
Foto: Grafik: Mia Cassens - TV 2 Lorry

Stort trafikalt spil mikado i vente

Tour de France-starten i Danmark finder sted i weekenden den 1. til den 3. juli og indledes med en enkeltstart om fredagen i København. Anden etape går fra Roskilde til Nyborg, mens tredje etape køres fra Vejle til Sønderborg.

I ugen op til selve cykelløbet vil Tour de France dog præge især København og hovedstadsområdet.

Allerede fra mandag den 27. juni vil der været afspærret for trafik ved Rådhuspladsen og langs H.C. Andersens Boulevard. Den omtalte enkeltstartsrute rundt i byen spærres af fra midnat natten til fredag og åbnes først ud på eftermiddagen søndag.

Sådan bliver trafikken i København påvirket under Tour de France

  • H.C. Andersens Boulevard afspærres delvist fra mandag den 27. juni og afspærres fra tirsdag den 28. juni til lørdag eftermiddag den 2. juli.


  • Selve ruten afspærres fra natten til fredag den 1. juli og til lørdag eftermiddag den 2. juli.


  • Forbud mod parkering langs hele ruten træder i kraft fra torsdag tidlig morgen den 30. juni til lørdag sen eftermiddag den 2. juli.


  • Københavns Kommune anbefaler, at man lader bilen stå og færdes til fods eller via kollektiv trafik fredag d. 1. juli og lørdag d. 2. juli.


  • Cyklister kan i opbygningsperioden mandag d. 27. juni – torsdag 30. juni cykle langs H. C. Andersens Boulevard.


  • Man kan ikke cykle langs ruten fredag den 1. juli.


  • Man kan krydse ruten via 24 fodgængerpassager d. 1. juli.


  • Der bliver minimum brugt 26 kilometer hegn til at fuldhegne ruten.


  • Alle berørte borgere og erhverv langs med og inden for ruten modtager i løbet af foråret information i E-boks.


  • I ugerne op til afvikling opsættes der omfattende skiltning i byrummet og på vejnettet.


  • Trafikindsatsen involverer alle store trafikaktører i Danmark og er en nøje koordineret indsats.


  • Movia omlægger flere af deres buslinjer. Man kan altid se sin rejse på rejseplanen.dk. 


  • Metro, S-tog og DSB opskalerer driften og kører med ekstra kapacitet.


  • Lørdag den 2. juli afvikles Tour de København, hvor alle er velkomne til at opleve ruten på egen cykel. Der vil være 11 Hop on – Hop off punkter, hvor man kan komme på og af ruten.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik