Faderen døde i kz-lejr - søn henrettet som 18-årig

For familien Gylche blev slutningen på 2. Verdenskrig et mareridt

Et lille brev fra begyndelsen af 1945 gemmer på en alvorstung fortælling for familien Gylche Munch.

Brevet er skrevet i Vestre Fængsel af Preben Gylche. Kort før han, bare 18 år gammel, blev henrettet af tyskerne, fordi han havde forsøgt at tage våbnet fra en tysk soldat på Vesterbrogade i København.

Hans forehavende mislykkedes, og han blev ved den lejlighed skudt i benet, forsøgte at flygte, men endte med at blive taget kort efter.

I brevet, som er det sidste, hans familie modtager fra ham, har han endnu ikke modtaget sin dom. Og brevet er ikke et afskedsbrev. Det handler blandt andet om tøj, som han beder dem sende til ham. Og han fortæller, at han snart kommer hjem.

Det sidste brev Preben Gylches mor modtog fra sin søn.
Det sidste brev Preben Gylches mor modtog fra sin søn.

Hvorfor han skriver, som han gør, undrer hans nevø, Preben Gylche Munch, som er opkaldt efter sin onkel, der var hans mors bror:

- Hvad er der gået gennem hovedet på ham? Han var jo godt klar over, han ikke kom hjem, når han blev rask, siger Preben Gylche Munch, som sammen med sin søn, Rasmus, er dykket ned i den voldsomme familiehistorie.

Begge er de overbeviste om, at den unge Preben var drevet af et motiv: Hævn. 

Det var formentlig en helt bestemt begivenhed i 1944, der gjorde, at Preben Gylche gik fra at være modstandsmand i venteposition til aktivt at bekæmpe tyskerne. 

Hans far, Carl Poul Christian Gylche, som var kriminalassistent i Københavns Politi, var en af de mange fra det danske politikorps, som besættelsesmagten deporterede til Tyskland i 1944.

Faderen overlevede ikke opholdet. 15. november 1944 døde han af sygdom i kz-lejren Buchenwald. 54 år gammel.

Blot tre måneder efter blev sønnen, Preben, den yngste tyskerne henrettede i Ryvangen. Han ligger i dag begravet i Mindelunden. Sammen med over hundrede andre danske frihedskæmpere.

Få hele historien i videoen øverst i artiklen.

Preben Gylche nåede kun at blive 18-år. Han var den yngste, tyskerne henrettede i Ryvangen.
Preben Gylche nåede kun at blive 18-år. Han var den yngste, tyskerne henrettede i Ryvangen.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik