EU dropper klage over Lynetteholm, men modstanderne kæmper videre

Henover sommeren indsendte Klimabevægelsen en klage til EU over etableringen af Lynetteholm. Nu har kommissionen vurderet sagen.

Er EU-lovgivning i forbindelse med Lynetteholm blevet brudt? 

Det mener Klimabevægelsen, der i juli indsendte en klage til EU-parlamentets Udvalg for Andragender over etableringen af Lynetteholm med henblik på at få rejst en sag ved EU-domstolen. 

EU-Kommissionen har vurderet sagen, og ifølge dem, har de danske myndigheder ikke brudt reglerne i forbindelse med Lynetteholm. 

Det fremgår af en skriftlig vurdering fra den 21. september, som Københavns Kommune først blev opmærksomme på i starten af november.

I samme konklusion skriver kommissionen, at de for nuværende ikke vil gå videre med sagen. Men det vil Klimabevægelsen forsøge at lave om på.

Kritik af "salami-metode"

Ifølge Klimabevægelsen er der nemlig ikke udarbejdet en fyldestgørende klima- og miljøredegørelse for arbejdet med Lynetteholm.

Det er særligt den omtalte og omstridte "salami-metode", der har skabt frustration i bevægelsen. De mener nemlig, at man har forsøgt at få projektet igennem ved at dele det op i mindre spiselige bidder.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Lynetteholm - Kort fortalt

Til trods for EU-Kommissionens vurdering, så mener Klimabevægelsen fortsat, at der er tale om en ulovlig metode. Det fortæller Frederik Roland Sandby, der er sekretariatsleder i Klimabevægelsen.

- Kommissionen siger ikke, at der ikke er sket brud på EU-lovgivning. De siger bare, at de ikke har nok information til at konkludere det, siger han til TV 2 Lorry og anfægter, at Københavns Kommune i en pressemeddelelse skriver, at EU-Kommissionen afviser Klimabevægelsens klage.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Tidslinje over EU-sagen

Overborgmester er uenig

Men den kritik giver overborgmester i Københavns Kommune, Lars Weiss (S), ikke meget for.

- Det er jo EU-Kommissionen der skal rejse en sag ved domstolen, hvis Danmark har overtrådt EU-direktivet, siger han og fortsætter:

- Det har de konstateret, at der ikke er. Og det er vel at afvise den (klagen red.).

I stedet glæder han sig over konklusionen.

- Det er betryggende at EU-kommissionen ikke mener, at Folketinget har brudt EU-lovgivning. Men det ville også være kommet bag på mig, hvis de var kommet frem til en anden konklusion, siger Lars Weiss til TV 2 Lorry.

Dansk retssag venter

Selvom der nu ligger en konklusion fra EU-Kommissionen, så fortæller Frederik Roland Sandby fra Klimabevægelsen, at der lige nu er folk i EU, der forsøger at fremskaffe information, så de igen kan fremføre klagen.

Kommissionens nuværende konklusion giver dog ikke helt grønt lys til anlæggelsen af halvøen, da lovligheden fortsat skal vurderes ved dansk ret.

I slutningen af oktober fik Klimabevægelsen nemlig tilkendt fri proces til at stævne Transportministeriet om planlægningen af byggeriet. 

Det har ikke være muligt at få et interview med Transportminister Benny Engelbrecht (S).

Tidsplan for Lynetteholm: 50 års anlægsprojektSpørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over?