Entusiastiske politikere vil opføre vild studieby - og rive den ned igen om 10 år

På mandag skal Teknik- og Miljøudvalget i Københavns kommune behandle et forslag om at bygge en masse nye midlertidige studieboliger.

Det er det samme hver sommer, når forventningsfulde studerende skal begynde på deres respektive uddannelser.

Der mangler studieboliger til dem. Boliger, der er til at betale for med på SU.

Nu er der åbnet en mulighed for at opføre 168 midlertidige studieboliger i området bag Kløvermarken på den nordlige del af Amager.

Det kræver dog politisk vilje og en dispensation fra den gældende lokalplan, og det skal Teknik- og Miljøudvalget diskutere på et møde 4. oktober.

quote Vi mangler billige, almene ungdomsboliger, som har loft over huslejen, og altså er til at betale på en SU

Ninna Hedeager Olsen, Teknik- og miljøborgmester, Enhedslisten

Nova Tegra 2
Foto: Nova Tegra

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) slår dog allerede nu et slag for, at dispensationen bliver godkendt.

- Der er et massivt underskud af studieboliger i København. Vi mangler billige, almene ungdomsboliger, som har loft over huslejen, og altså er til at betale på en SU.

- Mens vi arbejder på flere almene ungdomsboliger, er midlertidige ungdomsboliger en del af løsningen på den korte bane. På den lange bane vil Enhedslisten kæmpe for, at der løbende bliver sat penge af til almene ungdomsboliger, som er den rette varige løsning på boligmanglen, lyder det.

Kræver dispensation

Selve studieboligerne ønskes opført som modulbyggeri med bærende konstruktioner og facader i træ - indrettet som en mindre studieby.

Vægge og loftsmaterialer bliver svanemærket, ligesom der generelt tilstræbes et kvalitetsniveau svarende til den frivillige bæredygtighedsklasse, og med en holdbarhed svarende til traditionelle træhuse.

Nova Tegra 5
Foto: Nova Tegra

I byen finder man et stort fælleshus med køkken, læsesal, opholdsarealer, vaskeri, studiepladser og mulighed for café. Derudover tænkes der blandt andet i at lave mindre vinterhaver, et amfiteater, værkstedsmuligheder og fitnessfaciliteter.

Men først skal et politisk flertal sige god for at ændre i lokalplanen. Grunden til at der skal ske en ændring er, at området er fastlagt til industri.

Da der er tale om studieboliger, er der dog en særlig hjemmel i lovgivningen, der åbner for denne anvendelse, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen. 

Det fremgår af dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde 4. oktober.

Nova Tegra 3
Foto: Nova Tegra

Sagen har fået principiel karakter, fordi grundejer og virksomhedsejer er bekymrede for en udvikling med boliger i området, mens Metroselskabet påpeger, at studieboliger kan komme i konflikt med en fremtidig metrolinje gennem området.

Planen er, at studieboligerne skal stå der i 10 år, hvorefter de skal fjernes.