Enghaveparken er endelig tilbage på Vesterbro – nu med skybrudssikring

Enghaveparken er igen åben efter at have været under renovering i halvandet år. Udover at tiltrække mennesker skal den også tiltrække skybrudsvand.

Der var stor glæde at spore hos borgerne på Vesterbro i København lørdag eftermiddag.

De havde nemlig fået Enghaveparken tilbage, efter den har været under ombygning i godt og vel halvandet år.

En af dem, der var særlig glad, var Lilly Stagaard. Hun har boet på Vesterbro i 70 år.

- Det er en fantastisk dag. Jeg har ikke kunnet sovet i nat. Jeg elsker parken. Jeg er ovenud tilfreds med parken, som den er blevet, lyder det fra en stolt Lilly Stagaard.

I den nye park er der blandt andet kommet multi- og skøjtebane samt en fornyet rosen- og staudehave og en legeplads.

Arbejdsgruppe taget med på råd

Ideerne til den nye Enghavepark opstod tilbage i 2012 i forbindelse med opstarten af Områdefornyelsen Centrale Vesterbro, der i dialog med parkens brugere, naboer og lokale aktører kortlagde kvarterets behov og ønsker til den nye park.

Der er undervejs afholdt events, interviews og nedsat en arbejdsgruppe med omkring 50 lokale ildsjæle, som var med i udviklingen og udformningen af Enghaveparken.

Lilly Stagaard var med i denne arbejdsgruppe, og den nye skøjtebane er en af hendes ideer, som har fået lov at være en del af den nye park.

- Jeg kan huske, vi har haft en før, og der kom alle børn herhen, og alle børn på Vesterbro ønskede sig skøjter i julegave, fortæller hun.

Skal forhindre oversvømmelser

Den nye park skal ikke kun være et samlingspunkt for mennesker. Den skal også samle skybrudsvand og hjælpe med at forhindre, at dele af Vesterbro bliver oversvømmet, når et skybrud rammer.

Projektet i Enghaveparken er et led i Københavns Kommunes store skybrudsplan, hvor kommunen i samarbejde med HOFOR over de næste 20 år gennemfører cirka 300 skybrudsprojekter for at sikre byen mod oversvømmelser efter kraftige regnskyl og skybrud.

Byen sikres blandt andet ved at lede skybrudsvandet hen til særlige overflader og bassiner i byen, hvor vandet kan holdes hen, indtil der er plads i kloakkerne.

- Når der har været skybrud, så kan vi lede vandet ned på sikre steder her i parken. Det ene sted er på multibanen, som er sænket 3,5 meter ned i jorden og kan rumme en masse skybrudsvand. Hvis den bliver fyldt op, så kan der komme vand over i søen og rosenhaven, fortæller Thomas Scott Lund, rådgiver i HOFOR, til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er blandt andet den her multibane, som skal kunne holde på en stor mængde skybrudsvand. I alt kan parken rumme, hvad der svarer til 50 fyldte svømmebassiner af 25 meter.
Det er blandt andet den her multibane, som skal kunne holde på en stor mængde skybrudsvand. I alt kan parken rumme, hvad der svarer til 50 fyldte svømmebassiner af 25 meter.
Foto: Morten Raarup

Faktisk er det således, at hele Enghaveparken kan fyldes med vand, fordi der er bygget et stort dige rundt omkring parken, der kan skyde sluser op, som kan tilbageholde enorme mængder skybrudsvand.

Parkens funktion som skybrudsbassin kan dog først udnyttes fuldt ud i takt med, at skybrudsvand fra resten af lokalområdet tilkobles bassinerne i Enghaveparken. Det sker i 2026.