Engang var det topmoderne og nu kan du opleve det igen

Cinemateket i København blænder de næste dage op for tredje udgave af Københavns Stumfilmfestival.

I 1927 kunne biografgængere for første gang opleve en gigantisk revolution inden for filmverdenen - en spillefilm med lyd. Og selv om man i årevis havde eksperimenteret med at have både lyd og billede med, var det først her, fænomenet fungerede tilfredsstillende. 

Dermed afsluttedes en æra i filmbranchen - stumfilmens æra. For selv om der ikke var lyd, var der i årene inden skabt en masse fænomenale film, der kommunikerede handlingen til tilskuerne ved hjælp af levende billeder, tekstskilte - og musik. 

Og mange af datidens stumfilm lever den dag i dag. Nogle af dem kan genopleves, når Cinemateket i København fra onsdag den 19. januar og frem til den 23. januar lægger hus til den tredje udgave af Københavns Stumfilmfestival.

Og selv om de gamle film ikke havde tale, så var der masser af lyd alligevel. For i biografen sad en pianist og spillede lystigt - eller trist - mens han fulgte filmens handling, så tilskuerne aldrig var i tvivl om, hvor på følelsesskalaen, det filmiske drama bevægede sig hen. 

Og når Cinemateket denne gang afvikler Københavns Stumfilmfestival, så bliver det også med pianister til de fleste forestillinger. Forestillingerne får nemlig musisk ledsagelse fra stumfilmpianisterne Stephen Horne, Ronen Thalmay og Lars Fjeldmose.

Festivalens film bliver introduceret af filmkendere.

Familiedag med komiske klassikere

Festivalen åbner onsdag, hvor man kan opleve filmen Solskinsdalen, der er fra 1925. Det var et lystspil instrueret af Emanuel Gregers. Filmen havde Alice O´Fredericks i den bærende hovedrolle. Hun blev i filmbranchen i mange år og endte selv som instruktør af adskillige Morten Korch-film og ikke mindst Far til fire-serien.

Årets udgave af stumfilmfestivalen fokuserer denne gang på de nordiske filmproduktioner, men selvfølgelig kan man også opleve en masse andet. Det gælder blandt andet, når der lørdag afvikles familiedag, hvor man blandt andet kan se danske film med Fy og Bi, men også Buster Keaton samt Gøg og Gokke er på programmet.

Jesper Andersen, der er programredaktør på festivalen, er ikke i tvivl om, at de gamle film stadig kan noget i dag.

- Der er mange af filmhistoriens smukkeste og visuelt mest raffinerede film, der er lavet før talefilmen, siger han til TV 2 Lorry og nævner Gøg og Gokke-film, film af Carl Th. Dreyer, Buster Keaton og den svenske mester Victor Sjöström, hvis film "Hvem Dømmer" fra 1922 vises torsdag klokken 16.15.

- Der var jo netop ikke tale, og derfor fokuserede de på det visuelle. Da talefilmen så kom, handlede alt i første omgang om talen, og kameraerne blev af samme grund så store, at det var svært at flytte rundt på dem. Dermed dalede den visuelle kvalitet, siger Jesper Andersen.

Du kan se hele programmet her.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik