Én person sender boligområde på liste over parallelsamfund: "Er det rimeligt?"

Er det rimeligt, at én person afgør, hvorvidt et boligområde havner på regeringens liste over parallelsamfund? Det spørger interesse- og brancheorganisation og et administrationsselskab nu sig selv.

Én person.

Det er det, der adskiller, om Aldersrogade i København er på regeringens liste parallelsamfund eller ej.

Regeringens liste over parallelsamfund er opgørelsen, der tidligere blev kaldt ghettolisten.

quote Der er det så rimelig grotesk, når det så er én person, der afgør, om man er på listen eller ej

Ulrik Brock Hoffmeyer, administrerende direktør i Bo-Vest

Boligområdet har nemlig én beboer for meget, som ikke har nogen uddannelse udover grundskolen. Èn ud af i alt 2.052 beboere. 

Administrationsselskabet Bo-Vest administrerer en række boliger for Bo-Vita - blandt andet Den Grønne Trekant i Aldersrogade. Her kan man konstatere, at man opfylder kriterierne for at havne på listen, men:

- Der er nogle ting omkring det her, der kan virke absurd. Det er det så rimelig grotesk, når det så er én person, der afgør, om man er på listen eller ej. Omvendt skal man sætte snittet et eller andet sted, lyder det fra administrerende direktør i Bo-Vest, Ulrik Brock Hoffmeyer, til TV 2 Lorry.

Listen over parallelsamfund omfatter almene boligområder med mindst 1.000 beboere, hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

Aldersrogade er ikke på listen, fordi der er fyldt med arbejdsløse. Det er heller ikke fordi, at andelen af beboere, der er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet.

Det fremgår af listen over parallelsamfund pr. 1. december 2021, som indenrigs- og boligministeriet onsdag har udsendt.

Tilfældigheder

At én person fra eller til kan få Aldersrogade på den omdiskuterede liste, får interesse- og brancheorganisation Danmarks Almene Boliger (BL) til at tage sig til hovedet.

- Vi har sagt mange gange, at der ofte er tale om tilfældigheder ved de her boligområder, der ligger på grænsen. Når det kan have så store konsekvenser for de her områder, så kan man godt spørge sig selv, om det er rimeligt, hvis det kun er en person, der afgør, om man er på listen eller ej, siger Solveig Råberg Tingey, der er viceadministrerende direktør i BL, til TV 2 Lorry.

Aldersrogade kom på listen tilbage i 2018. Det gjorde den, fordi andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, oversteg grænsen på 60 procent med seks procentpoint.

quote Hvis de har været på listen i fem år ... så skal de igennem en omfattende udviklingsplan

Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL

Siden dengang har Bo-Vest og Bo-Vita kæmpet for at få Aldersrogade på rette vej, og i dag er man altså blot et mulehår fra at være af listen.

Og det kan vise sig at få store konsekvenser for beboerne i området, at det ikke lykkedes at komme af listen, lyder det fra BL.

- Det, at de er på listen i år, kan få stor betydning, hvis de også er det næste år, for så har de været på listen på fem år. Hvis de har været på listen i fem år, så ryger de over på det, der hedder omdannelseslisten, og når de er der, så skal de igennem en omfattende udviklingsplan, forklarer Solveig Råberg Tingey og uddyber:

- Når først man er havnet der, så kræver loven, at boligområdet skal gennem en større udviklingsplan, hvor de skal nedbringe andelen af familieboliger. Det er noget af det, vi ser fra de andre områder, der er havnet på listen, og der er man i gang med nogle ret omfattende planer, der betyder, at nogle boliger skal rives ned og beboere skal genhuses. Og det får ret omfattende konsekvenser.

Ulrik Brock Hoffmeyer fra Bo-Vest medgiver, at Aldersrogade har sin berettigelse på regeringens liste, når man ser på kriterierne. 

Men det, som Aldersrogade bliver målt på, bør ikke få konsekvenser i det omfang, som BL omtaler.

Men...

- Vi vil rigtig gerne undgå at skulle på den "hårde ghettoliste" (i dag kaldet omdannelsesområder, red.) og de tiltag, den medfører. Omvendt er den (listen over parallelsamfund, red.) et redskab, man kan bruge for at se, om det går skidt eller dårligt. Men indimellem virker sådanne lister groteske, siger han.

Ulige kamp

For det andet kriterie, der fastholder Aldersrogade på regeringens liste, er, at den andel af beboere, der tjener det samme som gennemsnittet i regionen, udgør mindre end 55 procent.

Det betyder, at de blandt andet holdes op mod, hvad de mere velhavende nordsjællændere tjener.

- Nogle af beboerne har ikke nogen uddannelse, men er i fast job med fast indtægt. Alligevel tæller det ned. De bliver nemlig holdt op mod den region med suverænt højeste gennemsnitsindkomst i landet, lyder kritikken.

Tager man et kig på listen over parallelsamfund, kan man se, at alle fire boligområder på listen, der er placeret i Region Hovedstaden, falder for kriteriet om beboernes gennemsnitsindkomst. 

Af de 15 andre boligområder er det kun Vollsmose i Odense og Gellerupparken i Aarhus, hvor mere end 55 procent af beboerne tjener mindre end regionens gennemsnit.

quote Det er håbløst, hvis vi skal til at lave en udviklingsplan for Aldersrogade

Ulrik Brock Hoffmeyer, administrerende direktør i Bo-Vest

Ulrik Brock Hoffmeyer kalder det en pseudokamp, at de skal kæmpe mod en højere gennemsnitsløn end ghettoer fra andre regioner. Ifølge ham er det ikke her, man finder løsningerne på integrationsproblemerne.

- Jeg tænker, vi nok skal klare det, men jeg synes det er træls, at det er små marginaler, der afgør det. Ud for kriterierne skal Aldersrogade være på listen, men det er håbløst, hvis vi skal til at lave en udviklingsplan for Aldersrogade.

Han håber derfor, at der vil blive set med milde øjne, hvis Aldersrogade igen er på listen næste år. Derfor har han da også et spørgsmål til indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad Bek (S), han godt kunne tænke sig svar på:

- Hvis han sidder i stolen næste år, (så ville jeg spørge ham, red.) om han ikke også synes, at det kunne være en rigtig god idé at se på muligheden for at denne ene person ikke tæller med.

Det spørgsmål  - og rimeligheden i at Aldersrogade er på listen, når én person i boligområdet gør udfaldet - ville TV 2 Lorry gerne have spurgt indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad Bek om, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Rettelse
Clock02. dec 2021, kl. 08:22
Artiklen er gennemskrevet og rettet til, da begrebet ghettoliste ikke figurerer i regeringens termer længere. Derfor anvendes nu "listen over parallelsamfund" i stedet.