OVERBLIK over ni års fodbold-drømme: Sådan blev København EM-vært

Med møje og besvær er en næsten ni år gammel plan om at få EM til København nu ved at blive til virkelighed. TV 2 Lorry fortæller hele historien her. Af Christian Steffens Nielsen Therkildsen

Lørdag den 12. juni klokken 18 bliver et historisk øjeblik i dansk fodboldhistorie. Her skal et dansk herrelandshold for første gang spille på hjemmebane ved et europamesterskab, efter at kvindelandsholdet prøvede det samme i et noget mindre format i 1991. 

Det gigantiske sportsarrangement er denne gang spredt ud over i alt 11 europæiske værtsbyer, og Danmark skal i alt spille tre kampe i Parken i København. Her vil der være tusindvis af danskere på lægterne, mens den øvrige hovedstad vil lægge parker, pladser og gader til fodboldfest frem til 11. juli.

Men hvordan gik det egentlig til, at København blev EM-vært? Her får du den ni år lange historie fortalt på en tidslinje:  


30. juni 2012

Allan Hansen (øverst til højre) og Platini (nederst i midten) overværer EM-finalen i 2012 - foto Carl Recine Action Images / Ritzau Scanpix.


Platini lufter tanker om et nyt turneringsformat

Dagen før EM-finalen i 2012 mellem Italien og Spanien siger præsidenten for det europæiske fodboldforbund, Michel Platini, på et pressemøde på det olympiske stadion i Kiev, at han ønsker EM 2020 afholdt i 12-13 lande over hele Europa. Det skal blandt andet ske for at markere EM-slutrundens 60 års fødselsdag. Samtidig ønsker Uefa at undgå, at store stadions står tomme efter en slutrunde.


27. november 2012

Helmut Sandrock - foto Dennis Grombowski / AFP / Ritzau Scanpix.


Vild plan for fodbold-EM har stor opbakning

I løbet af efteråret 2012 bliver Platinis tanker drøftet yderligere på en række såkaldte Top Executive Meetings, hvor fodboldforbundene i Europa er repræsenteret ved formænd og generalsekretærer. Den tyske generalsekretær, Helmut Sandrock, udtaler, at “en række nationale forbund bakker op om den idé.”


28. november 2012

DBU bakker op om storslået EM i 2020

- Vi har fra DBU's side tilkendegivet, og det gælder også de fleste medlemslande indtil videre, at vi er positiv stemt over for at lave et sådant event som en engangsforestilling, siger daværende formand for Dansk Boldspil-Union (DBU), Allan Hansen. 


6. december 2012

EM i 2020 skal afholdes i 12-13 byer

Uefas eksekutivkomité beslutter efter et møde i schweiziske Lausanne, at EM-slutrunden i fodbold i 2020 skal afholdes i 12-13 byer over hele Europa.


7. december 2012

Jim Stjerne Hansen - foto David Leth Williams / Ritzau Scanpix

DBU-boss: Næppe EM til Danmark i 2020


Generalsekretæren DBU, Jim Stjerne Hansen, udtaler, at han tror, at København ville få svært ved at huse EM-kampe, fordi Parken er for lille.

- Jeg ved ikke, om EM i Parken er realistisk. Det kan man først bedømme, når Uefa har sat nogle minimumskrav til stadionkapaciteten, og hvis de sætter den til 40.000 eller 50.000, så er det knap så realistisk, siger han. 


25. januar 2013

Parken - foto Andreas Hillergren / AFP / Ritzau Scanpix

Parken er for lille til EM-værtskab - skal håbe på wildcard

I en pressemeddelelse slår Uefa fast, at det som udgangspunkt kræver en kapacitet på minimum 50.000 tilskuere på de stadioner, der lægger billet ind på at huse EM-kampe. Danmarks største stadion, Parken, kan rumme i underkanten af 40.000 og skal derfor håbe på et af de to "wildcards", som Uefa kan vælge at tage i brug for mindre stadioner.


25. januar 2013

Kriterier for at byde på EM 2020 fastlægges - DBU-formand beslutter sig for at gå efter værtskab

På et møde i Uefas eksekutivkomité bliver kriterierne for kommende værtsbyer til EM 2020 fastlagt. Ifølge daværende DBU-formand, Allan Hansen, bliver det på dette møde blandt andet slået fast, at mindre lande, der ikke tidligere har været vært for EM - eller ikke umiddelbart på et senere tidspunkt kan blive det - også skal opildnes til at søge. 

- Der siger jeg til mig selv: ‘Det er vores once in a lifetime. Jeg synes, vi skal gå efter det’, siger Allan Hansen i dag til TV 2 Lorry. 



2. marts 2013

Allan Hansen på repræsentantskabsmøde - foto Heidi Lundsgaard / Ritzau Scanpix

DBU-formand: Vi bør forsøge at komme i spil til EM 2020

I løbet af februar måned præsenterer Allan Hansen planerne for DBU’s bestyrelse. De bakker ham op, og i begyndelsen af marts 2013 går Allan Hansen på talerstolen ved DBU’s repræsentantskabsmøde og siger, at Danmark bør gå efter at blive en af værterne ved EM i 2020. 


22. april 2013

DBU beslutter at gå efter EM-værtskab i 2020


En enstemmig bestyrelse i DBU beslutter formelt at byde ind på værtskabet. For daværende DBU-formand, Allan Hansen, bliver det samtidig begyndelsen på halvandets år intensivt arbejde i kulissen.
- Det var en lang proces. Hver gang man var ude og havde en chance, så talte man om det med de andre forbund. Alle talte EM på det tidspunkt, siger Allan Hansen i dag til TV 2 Lorry.


20. september 2013

Danmark skal konkurrere med 31 lande om EM i 2020


Uefa offentliggør, at 32 lande har meldt sig interesserede i at afholde slutrunden.
 



1. marts 2014

Allan Hansen stopper som DBU-formand

Den 1. marts 2014 går Allan Hansen af som formand for DBU, men han fortsætter i Uefas eksekutivkomité frem til april 2017. Generalsekretær, Jim Stjerne Hansen, går også af. DBU bliver siden kritiseret for at lave for lukrative fratrædelsesordningerne til de to.

26. marts 2014

Danmark er nu blandt de 19 mulige EM- værter i 2020

Ved deadline for officielle EM-bud er der 19 ansøgere: Tyskland, England, Aserbajdsjan, Hviderusland, Belgien, Bulgarien, Danmark, Makedonien, Ungarn, Israel, Italien, Holland, Irland, Rumænien, Rusland, Skotland, Spanien, Sverige og Wales. 


21. august 2014

Københavns Lufthavn - foto Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Event-chef: God fornemmelse omkring EM i 2020 i Parken

Direktør i Sport Event Denmark, Lars Lundov, oplister flere argumenter for, at EM kommer til København: Feltet af ansøgerer er nu ikke længere så stort, Danmark har gode relationer til Uefa, Allan Hansen sidder i eksekutivkomitéen og endelig ligger Parken tæt på Københavns Lufthavn. Det vil gøre det nemt for fans at rejse til og fra kampene.


27. august 2014

Jesper Møller - foto Philip Davali / Ritzau Scanpix

DBU overvejer at trække ansøgning om EM-værtskab i 2020


DBU’s nye formand, Jesper Møller, mener, at der kan være en betydelig økonomisk risiko ved at afholde EM. Det siger han, efter efter at han hos Uefa er blevet klogere på betingelserne.

- Vi var indstillet på at risikere et tab på fem millioner kroner på at få EM. Nu er vi oppe på 15 millioner kroner, og lige nu overvejer vi, om vi skal hæve beløbet til 10 millioner kroner som vores maksimale, siger Jesper Møller. 

- Vi må dog indse, at det høje omkostningsniveau i Danmark og Norden, sammenlignet med en række andre europæiske lande, ikke modsvares i det tilskud, som vi umiddelbart havde forventet at modtage fra Uefa, siger Jesper Møller.

30. august 2014

DBU fastholder ansøgning om EM-værtskab


Jesper Møller oplyser, at han har holdt møder med Uefa-præsident, Michel Platini, der ikke vil give flere penge til Danmark. DBU fastholder dog ansøgningen.

- Jeg er overbevist om, at vi ikke får slutrunden til Danmark med mindre, vi opfylder de krav og accepterer størrelsen på de tilskud, som Uefa giver. Det betyder en risiko for, at det i værste fald kommer til at koste 10-15 millioner kroner. Vi mener dog godt, at vi kan finde de penge i løbet af de næste seks år – enten internt eller med hjælp fra både nuværende og nye samarbejdspartnere, siger Jesper Møller i den forbindelse. 


19. september 2014

København udpeges som vært - foto Fabrice Coffrini / AFP / Ritzau Scanpix
København udpeges som vært - foto Fabrice Coffrini / AFP / Ritzau Scanpix

Danmark bliver vært ved EM i fodbold 2020 - København slår Stockholm

Uefas eksekutivkomité udvælger værtsbyerne ved at stemme i fire runder. I første og anden runde skal det afgøres hvor finale, semifinaler og kvartfinaler skal spilles. I tredje runde skal der placeres en værtsby i de to europæiske zoner, hvor der endnu ikke er kampe. Det gælder blandt andet zone 2 ‘Skandinavien’, hvor både Sverige og Danmark er i spil. Her bliver det en klar sejr til Danmark, der får langt de fleste stemmer fra komitéen. Danmark får tre gruppekampe - med mulighed for dansk deltagelse - og en 1/8-finale. 

24. september 2014

Tidligere DBU-formand afviser EM-studehandel
 

Kort tid efter afgørelsen langer det svenske fodboldforbund kraftigt ud efter DBU og Allan Hansen. De mener, at Danmark og København blev valgt på bekostning af Sverige og Stockholm, udelukkende fordi Allan Hansen sidder i eksekutivkomitéen. Allan Hansen afviser at have indgået studehandler, men siger, at “det har haft en positiv effekt på Uefas valg af Parken som EM-arena, at jeg har mit internationale netværk på plads.”


1. november 2016

Cirkelbroen - foto Linda Kastrup / Ritzau Scanpix
Cirkelbroen - foto Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Cirkelbroen valgt som dansk logo til fodbold- EM i 2020

Cirkelbroen i København bliver valgt som det danske logo til EM 2020. Den lille inderhavnsbro er tegnet af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson.


30. januar 2019

Tingbjerg Idrætspark - foto Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

EM-stjerner skal træne i Tingbjerg og Valby

Idrætsparkerne i Tingbjerg og Valby udpeges som henholdsvis Transfer Training Centre og Team Base Camp under slutrunden. Der er konklusionen i en aftale, som Københavns Kommune underskriver med Uefa. 

15. april 2019

Danske fanværter for EM 2020 trækker sig efter kritik

Personerne bag fansitet Copenhagen Sundays, Pelle Eliokor og David Bastian-Møller, bliver oprindeligt valgt af DBU til at "lade danskerne op" til EM, men fansene siger i en video, at de stopper. På sociale medier har DBU's valg mødt hård kritik, da tidligere opslag fra de to fodboldtilhængere, der blandt andet indeholdt kritik af Brøndby-fans, er blevet gravet frem.

12. juni 2019

Ofelia Plads - foto Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Ofelia Plads - foto Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Københavnsk plads skal samle fodboldfans under EM i 2020

DBU skriver i en pressemeddelelse, at Ofelia Plads i Københavns Havn bliver det officielle mødested for fodboldfans fra nær og fjern.

26. september 2019

Uefa vil udligne EM- forurening med 50.000 træer i Danmark

Uefa oplyser, at man vil plante 600.000 træer for at mindske effekten af den forurening, som EM vil føre med sig. Der vil blive plantet 50.000 træer i Danmark.


5. november 2019

Nyt stadionlys gør Parken klar til EM 2020

Parken skal have et nyt lyssystem, som gør, at stadion lever op til de højeste internationale standarder. Det er et krav fra Uefa i forbindelse med EM.


16. marts 2020

Marienlyst Strandhotel - foto Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Uefa har afbestilt EM-hoteller i København

Uefa vælger at afbestille sine værelser på hoteller i København, der er en af EM-værtsbyerne. Danmark afbestiller værelser på Hotel Marienlyst i Helsingør. Få dage forinden har coronavirus lukket Danmark og store dele af verden ned. 

17. marts 2020

EM er udskudt

Efter flere dage med tiltagende rygter meddeler Uefa, at EM er udskudt fra sommeren 2020 til sommeren 2021 på grund af coronavirus. Alle værtsbyer skal senest 30. april bekræfte, at de ønsker at beholde værtskabet.


17. marts 2020

Tvivl om fortsat værtskab

I timerne efter udsættelsen sår DBU-formand, Jesper Møller, tvivl om, hvorvidt København kan beholde værtskabet.

23. marts 2020

Medarbejdere fyres

30 medarbejdere bliver fyret i den danske Euro 2020-organisation. De resterende ti medarbejdere skal arbejde med at skabe forudsætninger for, at København kan beholde EM-værtskabet.

3. april 2020

Fortsat interesse

DBU meddeler Uefa, at fodboldforbundet, Sport Event Danmark, Københavns Kommune og Parken fortsat er interesseret i EM-værtskabet. Jesper Møller siger dog samtidig, "at der fortsat er et godt stykke vej endnu til en endelig aftale".

23. april 2020

DBU-formand: 50/50 om København beholder værtsskab

DBU meddeler Uefa, at fodboldforbundet, Sport Event Danmark, Københavns Kommune og Parken fortsat er interesseret i EM-værtskabet. Jesper Møller siger dog samtidig, "at der fortsat er et godt stykke vej endnu til en endelig aftale".

26. april 2020

Kronprins Frederik var med, da det i sin tid blev offentliggjort, at Tour de France 2021 skulle starte i København - foto Mads Claus Rasmussen / Scanpix Ritzau
Kronprins Frederik var med, da det i sin tid blev offentliggjort, at Tour de France 2021 skulle starte i København - foto Mads Claus Rasmussen / Scanpix Ritzau

Tour de France giver problemer

Tour de France-arrangøren, ASO, bekræfter, at Tour-starten i København begynder 2. juli 2021 som planlagt. Tour-starten giver problemer for EM, fordi begge megaevents ønsker stor synlighed i Københavns gader i ugevis i sommeren 2021.


29. april 2020

DBU får forlænget svarfrist

Efter at have knoklet i døgndrift for at få enderne mellem ASO og Uefa til at mødes får DBU dagen før deadline forlænget svarfristen til Uefa indtil 8. maj. Det fortæller TV 2 Lorry.


7. maj 2020

Både EM og Tour de France kommer til København

DBU bekræfter endegyldigt sit EM-værtskab over for Uefa som den sidste af de 12 EM-værtsbyer, så der både vil være EM-kampe og Tour de France-start i den danske hovedstad i 2021. 


3. august 2020

Tour de France udskydes

Tour de France-starten i København udskydes til 2022. Udmeldingen om at flytte kommer efter, at Tour de France-organisationen, ASO, har spurgt Københavns Kommune, om løbsstarten kan rykkes til en uge tidligere, så cykelløbet i den anden ende ikke vil komme i  karambolage med OL, der også er blevet rykket på grund af corona. Det kan den danske hovedstad ikke imødekomme, da det så vil ramle sammen med det danske EM-værtsskab. 


4. november 2020

Forbund holder fast i 12 værtslande til corona-udsat EM

Uefa oplyser i en udtalelse, at man holder fast i 12 værtslande til næste års udskudte EM-slutrunde. Det sker, efter at den franske avis Le Parisien tidligere har skrevet, at Uefa overvejede at lade Rusland få hele værtskabet efter en opblussen af coronavirus i flere europæiske lande.


22. januar 2021

Martin Kallen - foto Matthieu Alexandre / AFP / Ritzau Scanpix
Martin Kallen - foto Matthieu Alexandre / AFP / Ritzau Scanpix

EM-chef: Kun myndigheder kan forhindre fodbold-EM 
i København

Efter at flere medier påny skriver, at Uefa arbejder på en række alternative modeller - blandt andet at afholde EM-slutrunden i et enkelt land på grund af coronapandemien - siger Martin Kallen, direktør for EM-turneringen, at kun de danske myndigheder kan ændre på, at EM vil blive spillet i København.

25. januar 2021

Joy Mogensen - foto Philip Davali / Ritzau Scanpix
Joy Mogensen - foto Philip Davali / Ritzau Scanpix

Kulturminister lover 12.000 tilskuere til EM-kampe

Der bliver som minimum lukket 11.000 til 12.000 tilskuere ind i Parken til EM i fodbold, siger kulturminister Joy Mogensen (S). Udmeldingen kommer, efter at Uefa har stillet som krav, at EM-værtsbyerne kan garantere, at der er publikum under kampene.

23. april 2021

Ekspertgruppe foreslår op mod 15.900 tilskuere til EM

Myndighedernes corona-ekspertgruppen for store arrangementer foreslår, at der kan lukkes cirka 15.900 tilskuere ind til de fire EM-kampe i Parken. Af en 54 sider lang rapport, som ekspertgruppen har offentliggjort, fremgår det desuden, at man senere kan vurdere, om der kan lukkes endnu flere tilskuere ind til kampene.


2. maj 2021

Erhvervsliv om EM: "Vi er bekymret for, at folkefesten kommer i fare"


Dansk Erhverv og DBU frygter, at anbefalinger om store udendørs arrangementer fra myndighederns corona-ekspertgruppe kan bringe folkefest og storskærmsarrangementer i fare.

16. maj 2021

Tusindvis af danske EM-billetter er annulleret


Uefa melder ud, at cirka 60 procent af de fodboldfans, der har købt billet gennem fanklubben, ikke kommer på stadion alligevel. De 2100 fanbilletter, der er tilbage, er blevet fordelt efter lodtrækning. 


18. maj 2021

Storskærm på Rådhuspladsen under VM 1998 - foto Søren Bidstrup / Nf-Nf / Ritzau Scanpix

Genåbningsaftale åbner for storskærms-
fester til EM


I en politisk aftale om yderligere genåbning er der enighed om - før tid - at lempe en række forsamlingsrestriktioner i forhold til de officielle fanzone-arrangementer i København i forbindelse med EM. Det er ellers først planlagt til at ske 1. juli. Det betyder, at sektioneringskravet for stående publikum ved udendørsarrangementer i hovedstaden bliver hævet til 500. Samtidig bliver arealkravet lempet til to kvadratmeter. Det betyder, at der skal være afsat minimum to kvadratmeter til hver person, der gæster de mulige fanzone-fester under EM.


19. maj 2021

EM går fri, hvis København lukker ned

Med et af landets højeste incidenstal kan en kommunal nedlukning true i København. Men det vil ikke få betydning for kampene ved EM eller tilskuerne dertil, oplyser Kulturministeriet.


26. maj 2021

EM-arrangør: Ingen storskærm på Rådhuspladsen


Der bliver ingen rød-hvid folkefest til storskærmsarrangement på Rådhuspladsen i København under sommerens europamesterskab i fodbold, oplyser EM-arrangørerne. I stedet bliver der vist fodbold på storskærme på Ofelia Plads og ved Øksnehallen for op til 1.000 personer.


30. maj 2021

EM spærrer for trafik – bekymrer beboere

Flere gader bliver afspærret i forbindelse med kampene i Parken. På Østerbro er de lokale beboere bekymrede for, om fodboldafspærringerne kommer til at påvirke deres dagligdag negativt. Københavns Kommune oplyser, at man er meget optaget af at mindske generne for områdets beboere.


12. juni 2021

EM går i gang

Danmark spiller mod Finland i Parken klokken 18.00. EM på hjemmebane er for alvor en realitet.


Kilder:

Ritzau, DR, TV 2, DBU, Uefa, B.T., TV 2 Lorry, TV3 Sport