Elever på skoleskib får alternativ afsked inden fire måneders sommertogt

Skoleskibet Georg Stages elever må ikke bryde coronaboblen, så derfor er den vanlige afskedsseance erstattet med en slags æresrunde i Københavns Havn.

Når skoleskibet Georg Stages 63 elever efter 30 dages streng coronaisolation torsdag eftermiddag stævner ud fra Københavns Havn, bliver det for første gang i skibets 140 år lange historie uden kys fra kæresten eller afskedskram fra forældre og bekendte.

Det normalt velbesøgte afskedsseance ved skibets udsejling til fire måneders sommertogt langs Danmarks kyster er – måske ikke så overraskende – afblæst på grund af coronarestriktionerne.

I stedet har skoleskibet planlagt en alternativ måde at sende besætningen af sted på: med larm og flag fra behørig afstand.

- Vi opfordrer alle til at møde op på kajkanten og give eleverne den bedst mulige afsked. Tag flag, trompeter, vuvuzelaer, bannere med og stil jer op langs kajen – naturligvis med god afstand – og sørg for at eleverne kan se jer, siger Asser Amdisen, direktør Stiftelsen Georg Stages Minde, og fortsætter:

- Skibet og eleverne vil være synlige hele vejen ud af havnen, og er I selv sejlende, så er I naturligvis velkomne til at følge skibet ud af havnen.

Siden 1882 har Georg Stage uddannet unge skibsassistenter via fire måneders ophold ombord på skoleskibet.
Siden 1882 har Georg Stage uddannet unge skibsassistenter via fire måneders ophold ombord på skoleskibet.
Foto: PR-foto

Et på alle måder usædvanligt sommertogt

Siden de 63 elever på skoleskibet fik lov at møde ind på uddannelsen den 2. marts, har de levet i tæt isolation sammen med ti undervisere ombord på Georg Stage, som har ligget til kaj ved det militære område Nyholm i Københavns Havn.

Det har blandt andet betydet, at eleverne ikke måtte gå ud i byen – det, man i maritimsprog kalder landlov – eller få besøg.

- De unge har mildest talt haft en særlig start på deres uddannelse, siger Asser Amdisen.

Skoleskibet Georg Stage

  • Georg Stage er en tre-mastet fuldrigger og er verdens ældste, civile skoleskib , som siden 1882 har uddannet skibsassistenter.


  • Eleverne er i alderen 17,5 til 22 år.


  • Uddannelsen varer 20 uger, og eleverne bor på skibet.


  • Der er 63 elever ombord, og skibet kan sejle to togter årligt.


  • Uddannelses- og Forskningsministeriet har på baggrund af oplysninger fra Danmarks Statistik gennem en årrække opgjort elevernes ledighedsprocent til ml. 0,5 og 1 procent to år efter endt ophold.


Kilde: Stiftelsen Georg Stages Minde

Sådan fortsætter det sommertogtet ud. For første gang i Georg Stages historie, som strækker sig helt tilbage til 1882, får elever og besætning ikke lov til at gå i land, når skibet lægger til kaj i nye havnebyer.

Og for at sikre, at coronavirussen ikke sniger sig ombord på skibet, så er Georg Stage under hele sommertogtet også lukket land for interesserede. Normalt afholder det gamle træskib ellers såkaldt ’åbent skib’ under togtet, hvor folk kan komme ombord og se skoleskibet på nær hold.

- Derfor synes vi også, at de virkelig fortjener jubel og larm på kajen, siger Asser Amdisen.

Hvis man ikke har mulighed for at møde op og vinke til skibets unge besætning, så livestreamer Georg Stage fra sejladsen ud af København via uddannelsens facebookside.

De præcise togtplaner for Georg Stage er endnu ikke helt fastlagt, men sikkert er det dog, at skibet returnerer til København den 7. juli.

I 2018 blev Georg Stage totalrenoveret for 60 millioner kroner, så skibet i dag fremstår i meget god stand. Det bragte TV 2 Lorry dengang et indslag om, hvor man kan komme med ombord på skibet. Se mere i videoen herunder:

Kort nyt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik