El-lærling vil gøre kloden grøn: Opfordrer flere unge til at vælge erhvervsuddannelser

19-årige Joachim Harvard har valgt elektrikerfaget, fordi han vil gøre en forskel i den grønne omstilling: - Vi kan efterlade kloden sundere til den kommende generation, siger han.

Erhvervsuddannelser er kun unge, der ikke ved, hvad de vil.

Unge, som er trætte af skolen og bare gerne vil ud og arbejde.

Fordomme som dem har den 19-årige elektrikerlærling Joachim Harvard hørt mange gange.

- Jeg synes, det er en forkert indstilling at have. Der er masser af teori og regler om for eksempel sikkerhed, man skal kende, før man kan blive udlært, siger han.

quote Vi skal vise folk, hvor meget teoretisk arbejde og udregninger, det egentlig kræver.

Joachim Harvard, elektrikerlærling

Selv har han valgt elektrikerfaget, fordi han vil gøre en forskel for den grønne omstilling.

- Som elektriker udskifter man gammel el med ny og arbejder med opsætning af vindmøller og solceller. Det kan være med til at gøre kloden sundere, hvis den da ikke bliver endnu bedre, så den trygt kan overleveres til kommende generationer, siger Joachim Harvard.

Ifølge en rapport fra COWI, lavet for Dansk Energi, kræver den grønne omstilling i gennemsnit 29.000 fuldtidsjob om året de næste år frem mod 2030. Det er især job inden for anlæg, installation og fremstilling af specialdesignede komponenter.

Men nye tal viser, at kun cirka 11 procent af afgangseleverne i folkeskolerne i København i 2020 søgte ind på en erhvervsuddannelse.

Joachims ansigt skal vise vejen

Den udvikling skal en ny kampagne være med til at vende, og det er blevet Joachim Harvards ansigt, der pryder kampagnens 145 nyopsatte plakater rundt om i Københavns Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Joachim Harvards ansigt skal få unge og ledige uden uddannelse til at se mod erhvervsuddannelserne, når der skal vælges karrierevej.
Joachim Harvards ansigt skal få unge og ledige uden uddannelse til at se mod erhvervsuddannelserne, når der skal vælges karrierevej.
Foto: Københavns Kommune

Han håber, at kampagnen kan være med til at få folk til at se anderledes på erhvervsuddannelserne, når de skal vælge karrierevej.

- Det kræver mere at blive for eksempel elektriker, end mange tror. Det kræver forståelse for matematikkens og fysikkens verden for eksempel, siger Joachim Harvard.

- Hvis vi skal ændre på fordommene, tror jeg, at vi skal vise folk, hvor meget teoretisk arbejde og udregninger, det egentlig kræver. Vi mangler hænder i de erhvervsfaglige fag, og det er ærgerligt, fordi mange erhvervsuddannelser kan være med til at gøre en forskel for den grønne omstilling, og fordi det er fag, der giver muligheder og fede oplevelser, siger han.

Københavns Kommune håber også, at kampagnen kan pege nogle af kommunens ledige uden uddannelse i retning af erhvervsuddannelserne.

I videoen i toppen af artiklen kan du møde Joachim Harvard og tage med på arbejde.