Eksperter: Sådan skal dronningen fejre sin fødselsdag

Danskerne har måtte droppe den traditionelle fejring af dronningen på Amalienborg Slotsplads. Eksperter fortæller, hvordan de tror, at dronningen bliver fejret.

I anledningen af dronning Margrethes fødselsdag er der normalt spækket med folk på Amalienborg Slotsplads.

Forventningsfulde bedsteforældre, børnehavebørn og familier står klar med flag og fødselsdagssang i håbet om at få et glimt af Danmarks dronning.

De 50.000 -75.000 fremmødte glæder sig til at se dronningen, når hun sammen med den kongelige familie kommer ud på balkonen og modtager folkets hyldest.

Hvorefter dronningen slutter af med et nifoldigt hurra og en karerttur igennem Københavns gader til Københavns Rådhus.

I år er den traditionelle fejring af dronning ikke tilladt, da vores normale hverdag er skiftet ud med en virkelighed, som vi alle sammen skal forholde os til.

Det skyldes selvfølgelig, at covid-19 er blevet en fast del af vores liv.

Derfor bliver det også en helt anderledes fødselsdag, end den dronningen og danskerne havde tænkt og ønsket sig.

- Det er helt usædvanligt, at dronningen fylder rundt, og at det ikke bliver markeret på den måde, som vi kender. Det har aldrig nogensinde forgået sådan her i dronningens regeringstid, fortæller Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert, til TV 2 Lorry. 

I anledningen af droningens fødselsdag er det en tradition for mange mennesker at komme ind på Amalienborg Slotsplads og fejre dronningen med sang og flag.
I anledningen af droningens fødselsdag er det en tradition for mange mennesker at komme ind på Amalienborg Slotsplads og fejre dronningen med sang og flag.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sådan mener eksperter, at dronningen fejres

Dronningen skal fejre sin fødselsdag på Fredensborg Slot, som ofte danner ramme om store begivenheder i Kongehuset. Det oplyser Kongehuset til TV 2 Lorry. 

Og hvis man spørger journalist og forfatter Gitte Redder, så er hun ikke i tvivl om, hvorfor dronningen har valgt, at fejringen skal foregå på Fredensborg Slot og i familiens skød.

- Det betyder meget for dronningen, at hun kan fejre sin fødselsdag på et af de slotte, som står hende meget nært. Hun har mange minder om familiestunder fra barndommen med hendes mor dronning Ingrid og hendes far kong Frederik 9, prins Henrik og hendes egen familie, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Der var lagt op til fejring med officiel gallamiddag, hvor statsminister Mette Frederiksen skulle holde tale, dronningen skulle fejres på Københavns Rådhus, der var også planlagt gallataffel på Christiansborg Slot, og andre store fejringer ville finde sted for dronningen.

I eventyrerne bliver det altid beskrevet, hvordan de kongelige festede i otte dage og otte nætter, og sådan plejer det også at være, når en kongelig fylder rundt.

Men i år bliver dronningens fødselsdag meget anderledes, og det samme gør hyldesten til hende.

- Dronningen har taget konsekvensen af situationen og sagt, at hun ikke vil fejres, fordi når alle andre skal være hjemme og afholde sig fra at holde store forsamlinger, så skal dronningen selvfølgelig også, siger Lars Hovbakke Sørensen til TV 2 Lorry.

Han fortæller videre, at han er sikker på, at dronnings fødselsdag vil blive fejret meget i medierne, da befolkningen ikke har mulighed for at være til stede.

Fredensborg Slot er vellidt af dronningen, og Hendes Majestæt Dronningen og hendes familie tager ofte derop om forråret og sommeren. 
Fredensborg Slot er vellidt af dronningen, og Hendes Majestæt Dronningen og hendes familie tager ofte derop om forråret og sommeren. 
Foto: Keld Navntoft, Scanpix

Hvordan vil danskerne fejre vores dronning?

I disse svære tider er danskernes kreativitet for alvor sat på prøve, og derfor mener Gitte Redder, at man kan forvente alle mulige kreative måder, hvorpå danskerne vil fejre dronningen med breve, via sociale medier og fællesgrupper på Facebook, hvor medlemmer vil synge fødselsdagssang for dronningen kl. 12 i dag. 

På dronnings fødselsdag har nogle konditorer planlagt en fødselsdagskage til dronning, som man kan købe og mange restauranter har måske en særlig take-away ret, der hylder hendes majestæt.

- Mange dansker har mødt dronningen, fordi hun har været regent i mange år og været rundt i Danmark. Så uanset hvor lidt eller hvor meget royalist vi er, så har dronningen en betydning for alle danskerne – og derfor vil dronningen blive fejret rundt om i hjemmene, fortæller Gitte Redder.

Lars Hovbakke Sørensen sætter fejringen af dronningen i perspektiv med, at det er ligesom nytår, hvor man ser dronningens nytårstale, inden man selv holder en privatfest.

Sende én virtuel hilsen til Dronningen

Normalt har mange folk tradition for at tage ind på Det Gule Palæ i Amaliegade, hvor de kan skrive en fødselsdagshilsen til dronningen.

Det er første gang i dronningens regeringstid, at befolkningen ikke kan skrive en gratulation til hende, da Palæet er lukket på grund af Covid-19.

I anledningen af dronningens fødselsdag kan der sendes en digital gratulation til Majestæten, hvor der også kan vedhæftes et billede af en håndskreven tekst, en tegning eller et foto. Se, hvordan du gør lige her. 

- Det er trist, at vi ikke kan fejre dronningen, men vi skal huske, at om mindre end to år, der har dronningen 50 års regentjubilæum, og der kan danskerne fejre dronningen igen, fortæller Gitte Redder.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Royalt

Prinsesse Isabella, 14 år

Prinsesse Isabella fylder år - se de nye billeder fra kongehuset

20210417-095342-L-1920x1276we

Derfor flager Amalienborg på halv i dag

20200411-161912-L-1920x1280we

Dronning Margrethe er blevet vaccineret mod coronavirus

Dronningen

Seks ikoniske citater fra dronningens nytårstaler - gør hun det igen i år?

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere