Ekspert sabler københavnsk renseanlæg ned - opgradering er først klar om syv år

Københavns Kommune vil bruge milliarder på at reducere udledning af urenset spildevand. Opgradering af renseanlæg er færdig om syv år, og vil til den tid stadig udlede en milliard liter urenset spildevand årligt i Øresund, lyder det fra forsyningsselskab. 

02:52

Eksperter kritiserer rensningsanlæggets manglende kapacitet, der betyder, at der på 5 år er løbet 35 milliarder liter spildevand ud i Øresund. Video: TV 2 Lorry

Renseanlægget Lynetten i København er så elendigt, at det skader havmiljøet i Øresund meget mere, end man kunne forvente. 

Det mener Stiig Markager, professor i marinøkologi ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, der holder til i Risø ved Roskilde.

Læs også Flere melder sig klar til at afhjælpe København med spildevandsproblem i Øresund

- Det ser ud til at være et meget ringe fungerende rensningsanlæg, siger Stiig Markager til TV 2 Lorry.

- Antageligt fordi de har for lille kapacitet eller ikke har de nyeste processer til rådighed. Der sker hele tiden en udvikling, hvor man bliver bedre og bedre til at rense spildevandet, og Lynetten blev oprindeligt bygget for mange år siden, siger Stiig Markager.

Det ser ud til at være et meget ringe fungerende rensningsanlæg

Stiig Markager, professor i marinøkologi

Kritikken kommer efter, at TV 2 Lorry mandag kunne fortælle, at København i årevis har udledt milliarder og atter milliarder af liter urenset spildevand direkte ud i Øresund.

Læs også København har i årevis udledt store mængder spildevand i Øresund

Det er helt andre størrelser end det, der oprindeligt fik pressen og offentligheden til at interessere sig for urenset spildevand i Øresund: De 290 millioner liter, som Københavns Kommune i forbindelse med en byggesag i Nordhavn i første omgang havde givet tilladelse til at udlede i disse dage - det blev senere afblæst.

Sagen kort

 

290.000 kubikmeter urenset spildevand svarende til 193 fyldte svømmehaller skulle søndag og fem dage frem udledt direkte i Øresund. Den plan er nu stoppet og udskudt. 
 

Københavns Kommune og Gentofte Kommune har oprindeligt givet tilladelse til, at spildevandsselskaberne Novafoss og Hofor måtte udlede de store mængder spildevand, der normalt løber til rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen.
 

Årsagen til den store udledning er forarbejdet til en udbygning af Svanemølleholmen, i Nordhavn. Nærmere bestemt et nyt domicil med parkeringskælder for AP Pension og Nykredit på Sundkrogsgade.

 

Herunder ligger en vital hovedspildevandsledning kaldet ”Lynetteledningen”, som forbinder Strandvængets Pumpestation på Østerbro med Lynetten Rensningsanlæg på Refshaleøen og håndterer spildevand fra både Frederiksberg, Gentofte og København.

 

Før byggeriet kan blive til virkelighed, skal Lynetteledningen fastgøres, ligesom det skal undersøges, om spildevandsledningen fra 1978 kan klare, at der skal bygges ovenpå den – og mens det sker, kan den ikke bruges.

 

Og derfor skulle de store mængder spildevand, der kun har været igennem et filter for at undgå større genstande som toiletpapir og lignende, en såkaldt mekanisk rensning, i stedet udledes direkte i Øresund fire kilometer fra kysten ved Skovshoved.

Se mere

For meget fosfor

Man bør ifølge Stiig Markager i stedet fokusere mere på den daglige drift af eksempelvis Lynetten og i særdeleshed renseanlæggets udledning af fosfor. 

For meget fosfor i havet giver næring til blandt andet de berygtede blå-grønne alger, der, når de dør, kan skabe iltsvind og fiskedød i et havområde.

Læs også UDSAT: Spildevands-skandale stoppet i sidste øjeblik - igen

- Det er en moderne standard, at man fjerner 95 procent af det fosfor, der løber ind i et rensningsanlæg. Og der er Lynetten inklusiv overløb nede på 83 procent. Altså 12 procent over det, man ville forvente. Det betyder, at man hvert eneste år udleder 70 tons mere fosfor til Øresund, end man egentligt burde, siger Stiig Markager. 

Stiig Markager er professor i marinøkologi ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, der holder til i Risø ved Roskilde. Foto: TV 2 Lorry

Men et dårligt fungerende rensningsanlæg betyder ikke kun forringelser for fiskene i havet, men også for alle dem, der bader og bruger Øresund til vandaktiviteter. 

- Det er da et problem og forringer rekreativt et område, fordi man ikke har styr på det her. 

Det er da et problem og forringer rekreativt et område, fordi man ikke har styr på det her

Stiig Markager, professor i marinøkologi

Hvem har ansvaret for at gøre noget ved det her?

- Det er kommunen, der har ansvaret for det her via forsyningsselskabet som man ejer – og det er borgerne i København og de omgivende kommuner, der må til lommerne og sørge for, at det her virker. Og så er det jo dem, der får fordelene af det rene vand, siger Stiig Markager, der helt konkret mener, at man bør investere i et såkaldt tostrenget kloaksystem og et optimalt rensningsanlæg. 

- Og det kommer de til både af miljøkrav og klimatilpasning, siger Stiig Markager. 

Udbygning færdig i 2027

Københavns Kommune skriver på sin hjemmeside, at deres renseanlæg lige nu ikke er store nok til “at håndtere den vandmængde, som bliver ledt til anlæggene under regn, og at der er en ubalance mellem kloakkens kapacitet og renseanlæggenes kapacitet.”

Læs også Nu tilbyder specialister og nabokommune hjælp i sag om spildevand i Øresund

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen (EL), oplyser i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at en spildevandsplan til 4,5 milliarder kroner derfor blandt andet skal sørge for at “udvide kapaciteten på de to eksisterende anlæg i Københavns Kommune (Lynetten og Damhusåen, red.)”. 

Biofos, der driver de to anlæg, oplyser til TV 2 Lorry, at udbygningsplanen er sat i gang i 2019, og står til at være gennemført i 2027. 

Teknik- og Miljøforvaltningen har gennem flere år haft fokus på at få renseanlæggene til at reducere deres udledninger

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen (EL)

Til den tid forventer forsyningsselskabet, at de vil udlede under en milliard liter urenset spildevand om året i Øresund. 

Ninna Hedeager Olsen oplyser, at også er en skybrudsplan med 300 projekter skal hjælpe med at “håndtere den stigende mængde regnvand.” 

Læs også Borgmester skal stå skoleret i sag om udledning af spildevand i Øresund

TV 2 Lorry har spurgt teknik- og miljøborgmesteren, hvad det politiske mål for udledning af spildevand i Øresund er i fremtiden. Ninna Hedeager Olsen skriver:

“Teknik- og Miljøforvaltningen har gennem flere år haft fokus på at få renseanlæggene til at reducere deres udledninger. Det har medført ganske betydelige reduktioner. Det er den vej, vi skal fortsætte ad. Vi har et politisk mål om at reducere udledning af spildevand og dermed bevare den gode vandkvalitet i havnen, passe på miljøet og gardere byen mod oversvømmelser, når fremtidens skybrud rammer.”

Biofos renser til reglerne

Administrerende direktør i Biofos, John Buur Christiansen, oplyser i en pressemeddelelse, at Biofos i 2019 rensede 96 procent af alt spildevand til “gældende krav”.

Læs også 10.000 svenskere tordner mod spildevandsudledning: - Jeg ved, vi vil få dårlige maver, siger surfer

I 2019 blev der udledt 1,36 milliarder liter urenset spildevand fra Renseanlæg Lynetten, mens Renseanlæg Damhusåen udledte 2,64 milliarder liter til Øresund - begge steder holdt man sig under myndighedernes krav. 

Hvis det vurderes, at det ikke er godt nok, må myndighedernes krav til os laves om, og så indretter vi os selvfølgelig efter det,

Administrerende direktør i Biofos, John Buur Christiansen

- Vi udleder fortyndet spildevand i perioder med store mængder regnvand, og det gør vi, fordi vores renseanlæg er bygget til en vis kapacitet – men stadig langt under kravene i de gældende tilladelser fra myndighederne. Hvis det vurderes, at det ikke er godt nok, må myndighedernes krav til os laves om, og så indretter vi os selvfølgelig efter det, siger John Buur Christiansen i en pressemeddelelse. 

Sådan udleder Biofos til Øresund

I 2019 modtog og rensede Biofos i alt 96 milliarder liter spildevand som blev udledt til Øresund 1,5 kilometer fra kysten.

 

I 2019 udledte Biofos knap fire milliarder liter fortyndet spildevand til Øresund fra de to renseanlæg Lynetten og Damhusåen, hvilket er cirka fire procent af den samlede udledning.

 

 

Kilde: Biofos

Indtil videre er den oprindelige udledning af 290 millioner liter urenset spildevand udskudt til oktober, mens politikerne på både Københavns Rådhus og Christiansborg forsøger at finde en måde at afværge det. 

Læs også Kritikere kunne have blandet sig i spildevands-sag allerede i begyndelsen af maj

Men ifølge Stiig Markager bør man i givet fald først udlede det urensede spildevand i december, hvor vandet koldt og algerne ikke kan vokse på grund af manglende lys. Der er tilmed kun få badende i december, påpeger professoren. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik