Ekspert i brandsikkerhed: "15 opgange er helt uacceptabelt - det må aldrig kunne ske"

Branden på Grøndals Parkvej burde slet ikke kunne brede sig over flere opgange, mener ekspert. Brandsikkerheden i tagkonstruktionen har tydeligvis ikke levet op til kravene.


Den voldsomme tagbrand i etageejendommen i Vanløse, der indtil videre har evakueret 90 lejligheder og har efterladt flere hundrede mennesker uden tag over hovedet, burde ikke kunne ske.

For hvis brandsikkerheden under taget havde været i orden, ville dette have forhindret, at branden bredte sig til flere opgange.

Det fortæller Ib Bertelsen, der er direktør i Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut til TV 2 Lorry.

- Det her må simpelthen ikke kunne ske. Jeg vil gå så vidt som at sige, at det er utilgiveligt, siger han.

Ifølge politi og beredskab har branden indtil videre spredt sig til 15 opgange over et sammenhængende etagebyggeri på Grøndals Parkvej.

- En eller to opgange kan man til nøds leve med. Men 15 opgange er helt uacceptabelt, og det må kalde på, at man ser på, hvad der er gået galt. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at når det går så galt, må der være noget med byggeteknikken, siger Ib Bertelsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Etageejendommen på Grøndals Parkvej består af flere bygninger, der er bundet sammen af den samme tagkonstruktion.
Etageejendommen på Grøndals Parkvej består af flere bygninger, der er bundet sammen af den samme tagkonstruktion.
Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering


Brandsikring har ikke virket

Han forklarer, at man ved tagbrande normalt ser, at ilden afgrænses til et område, som man i fagsprog kalder en brandsektion. Sådan en dækker over en til to opgange. Det er lovpligtige brandvægge eller brandkamserstatninger med til at sikre.

- Men når branden på denne her måde så hurtigt spreder sig over så mange opgange, er det tydeligt, at brandvæggene ikke har været i orden. Vi kan jo se på billederne, at der er de her brandmure, der stikker op.

En brandvæg er den konstruktion, der laves i skel mellem to grunde – oftest i mursten eller et andet ikke-brandbart materiale – for at forhindre netop en tagbrand i at brede sig.

Brandkammen er den del af brandmuren, der rager op over en tagflade. En brandkam kan erstattes med en sikring af tagkonstruktion langs væggen, kaldet en brandkamserstatning. Det ser man oftest, når ældre bygningers tage renoveres.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

På billedet her kan man se, at bygningen har brandvægge i tagkonstruktionen. Men disse har ifølge Ib Bertelsen tydeligvis ikke virket efter hensigten.
På billedet her kan man se, at bygningen har brandvægge i tagkonstruktionen. Men disse har ifølge Ib Bertelsen tydeligvis ikke virket efter hensigten.
Foto: Local Eyes

- Et eller andet er gået helt galt

Ib Bertelsen påpeger, at beredskabet på ingen måder kan klandres for tagbrandens omfang. 

I stedet bør man - ifølge ham - se på brandsikringen af taget, når man skal forklare, hvordan det kunne gå så galt.

- Det tyder jo på, at man her har lavet en ombygning eller renovering af taget på et tidspunkt. Og hvis den renovering ikke har fulgt reglerne, så kan der være lavet nogle byggetekniske fejl, der gør, at branden kan brede sig så hurtigt, siger Ib Bertelsen.

- Skulle jeg lede efter en forklaring på, hvorfor branden fik dette omfang, ville jeg se på, hvordan de her tagrum er opbygget. Et eller andet er i hvert fald gået galt, for ellers var det her aldrig sket.

Den nu ganske udbrændte bygning på Grøndals Parkvej i Vanløse er fra 1938. Hvorvidt og i så fald hvornår bygningens tag skulle være blevet renoveret, har TV 2 Lorry ikke kunnet få bekræftet.

Lørdag middag arbejder et stort antal brandfolk fortsat med at kontrollere og slukke bygningsbranden, der brød ud fredag tidligt på eftermiddagen.

Læs meget mere om branden i vores artikel her eller følg med i livebloggen, hvor vi løbende opdaterer med seneste nyt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik