Ekspert: Hæstorp er favorit til at blive spidskandidat - men møgsager spøger

Politisk kommentator kalder Sophie Hæstorp Andersen for det sikre overborgmester-valg. Hun har ikke megen x-faktor - men kan til gengæld trække på erfaring som regionrådsformand. 

De socialdemokratiske vælgere til det kommende kommunalvalg kan meget vel forberede sig på, at Sophie Hæstorp Andersen (S) vil blive det øverste navn på liste A i København. 

Det mener Politikens politiske kommentator, Kristian Madsen.

- Jeg anser det som en total walkover, siger Kristian Madsen til TV 2 Lorry om et forestående kampvalg mod Mette Reissmann (S), der også vil være Socialdemokratiets spidskandidat til overborgmesterposten i Københavns Kommune. 

Efter at Frank Jensen (S) måtte trække sig som følge af flere krænkelsessager tidligere på måneden, har to kandidater indtil videre meldt sig:

Sophie Hæstorp Andersen, formand for Region Hovedstaden, og Mette Reissmann, der både er tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet og tidligere medlem af Borgerrepræsentationen i København og desuden er kendt fra TV3-programmet "Luksusfælden".

quote Jeg anser det som en total walkover

Kristian Madsen, Politikens politiske kommentator

- Lad os være ærlige. Sophie Hæstorp fik 18.000 stemmer inde i byen ved seneste regionsrådsvalg og Mette Reissmann tabte sit folketingsmandat ved seneste folketingsvalg (hun var opstillet i Københavns Storkred, red.), siger Kristian Madsen.

Det sikre valg

Den politiske ekspert hæfter sig samtidig ved, at det “stort set er umuligt”, at andre kandidater kan nå at stille op inden 8. november, hvor afstemningen blandt de lokale medlemmer af partiet begynder. Det skyldes, at kandidaterne skal indstilles af en generalforsamling i den enkelte kreds, og her er tiden en modstander. 

Samtidig hører Kristian Madsen fra kilder i de forskellige socialdemokratiske kredse i København, at der er fuldtonet opbakning til Sophie Hæstorp Andersen - bortset fra Valbykredsen, hvor Mette Reissmann er opstillet fra. 

- Sophie Hæstorp er en, som alle kan bakke op om. Hun er det sikre valg, siger Kristian Madsen.

Årsagen til det er ifølge den politiske kommentator, at hun kender København indgående gennem sin egenskab som formand for Region Hovedstaden og tidligere næstformand for Socialdemokratiet i København. 

Til gengæld er hun langt mindre kendt end de tidligere overborgmestre som Frank Jensen og Ritt Bjerregaard. 

quote Sophie Hæstorp er en, som alle kan bakke op om. Hun er det sikre valg

Kristian Madsen, Politikens politiske kommentator

- Hun har forudsætninger og evner til at blive en god overborgmester og levere i det skøre hus, som rådhuset er, siger Kristian Madsen.

- Hvis det havde været Helle Thorning-Schmidt (tidligere statsminister, red.), havde der været fuld plade på x-faktor, men hun ville også kunne give problemer internt, siger Kristian Madsen.

Skal kæmpe for stemmerne

At Sophie Hæstorp Andersen er mindre kendt i offentligheden, kan sagtens komme til at betyde, at langt færre vil stemme på Socialdemokratiet, lyder vurderingen. 

Samtidig kan Sophie Hæstorp Andersen blive udfordret af, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er upopulære i København, hvor de tabte terræn ved seneste folketingsvalg. 

- Socialdemokratiet på Christiansborg retter sig mod provinsen både mentalt og symbolsk. Det er ikke sådan rigtigt et storby-parti. 

- Selvom der er tradition for, at folk stemmer mere på Socialdemokratiet, når der er valg til borgerrepræsentationen, tror jeg da, at hun skal kæmpe for at nå op på Frank Jensens niveau, siger Kristian Madsen.  

Møgsager spøger

Mens vejen frem mod kommunalvalget altså ser overkommelig ud for Sophie Hæstorp Andersen, kan valgkampen i november 2021 dog blive mere udfordrende. 

Her forudser Kristian Madsen, at både den borgerlige opposition på rådhuset og medierne vil grave i de møgsager, der er dukket op under Sophie Hæstorp Andersens tid som regionsrådsformand.

quote Den borgerlige opposition vil gøre hende til programmør af Sundhedsplatform og telefondame i 1813

Kristian Madsen, Politikens politiske kommentator

Det gælder især det massive kaos med ventetider på akuttelefonen 1813, og den heftige kritik af Region Hovedstadens nye it-system, Sundhedsplatform. 

- Den borgerlige opposition vil gøre hende til programmør af Sundhedsplatform og telefondame i 1813, siger Kristian Madsen.

Omvendt vil sagerne ifølge Kristian Madsen ikke få betydning for kampvalget internt i Socialdemokratiet. 

- Det er ikke sager, der har med hendes personlige opførsel at gøre - det er mere nogle lidt bureaukratiske projekter, siger han. 

Fredag slog den nuværende overborgmester i København, Lars Weiss, fast, at han ikke går efter at blive på posten permanent ved valget i november 2021.

Det kan du læse mere om her.