Eksperiment: Hvordan er den perfekte mand anno 2021?

Den moderne mand skal kunne mange ting, og ikke mindst kunne være sig selv. Det erfarer journalist Jakob Kaldahl Friberg i tredje og sidste udgave af serien “Mand i frit fald,” hvor han kaster sig ud i et særligt eksperiment.

- Jeg bliver nødt til at sige, at jeg synes, at han er vanvittig usexet, griner 23-årige Kamille Wittrop Prætorius.

Hun har netop set en portræt-video af TV 2 Lorrys journalist, Jakob Kaldahl Friberg, i en fiktiv rolle som en stereotypisk klassisk mand, der tjener gode penge og er ambitiøs, men ikke gider at tale om følelser og egentlig er en anelse egoistisk.

Journalisten har nemlig sat sig for at undersøge, om den moderne mand skal kunne skifte bleer og tale om følelser, eller om han skal være dominerende og forsørge familien for at være en attraktiv mand.

Mand i frit fald

I serien Mand i frit fald undersøger journalist Jakob Kaldahl Friberg manderollen 2021.

Se hele serien her. 

Denne undren er udgangspunktet for sidste afsnit af programserien “Mand i frit fald,” hvor journalisten i tre afsnit dykker ned i mandens rolle i 2021. En rolle, der er i stor forandring, lyder det fra Svend Aage Madsen, der er mandeforsker og chefpsykolog på Rigshospitalet.

- Mænd bevæger sig fra, at arbejdet er det eneste centrum til også, at familielivet og forældreskabet bliver en vigtig del af deres liv. Så det er store forandringer. Både store forandringer i måder at være mand på, men også nye opgaver samt nye situationer og livsformer for mænd, fortæller han.

De fire kvinder i panelet er ikke imponeret over hverken den karikerede bløde eller hårde mand.
De fire kvinder i panelet er ikke imponeret over hverken den karikerede bløde eller hårde mand.
Foto: Lucas Majgaard

Og netop hvorvidt den moderne mand stadig kan være attraktiv i disse nye opgaver og situationer, undersøger TV 2 Lorrys journalist gennem et lille og meget uvidenskabeligt eksperiment, hvor han med referencer til dating-programmet “Dagens Mand” producerer to video-portrætter af sig selv som henholdsvis “hård” og “blød” mand.

Efterfølgende viser han portrætterne til fire tilfældige kvinder, og sammen taler de om, hvad der gør en mand attraktiv i 2021.

Du kan se video-portrætterne og høre kvindernes kommentarer i videoen nederst i artiklen.

Screenshot fra en af præsentationsvideoerne.
Screenshot fra en af præsentationsvideoerne.
Foto: Lucas Majgaard

En god mellemting

I de to portræt-videoer agerer journalisten henholdsvis en stereotypisk “hård” og “blød” mand.

Fremstillingen tager afsæt i research og artikler, hvor debattører, satirikere eller filminstruktører har sat fokus på, at den moderne mand undertrykker sin maskulinitet ved eksempelvis at køre med cykelhjelm, gå på barsel og tale om følelser i modsætning til den klassiske macho-mand. 

quote Han blev den mest latterlige figur og blev kastet på historiens losseplads efter et nanosekund.

Svend Aage Madsen, mandeforsker

Journalistens undren over, hvorvidt man bør være det ene eller det andet, fører ham blandt andet til et møde med mandeforskeren Svend Aage Madsen, som påpeger, at mænd sagtens kan være bløde, uden at der går noget af deres maskulinitet.

Han finder begrebet “Den bløde mand” forældet:

- Når vi taler om mænds udvikling, var der et begreb, der hed “den bløde mand” engang i 70’erne. Den bløde mand var en, der bagte boller, skiftede sengetøj, tog sig af børnene og strikkede. Han blev den mest latterlige figur og blev kastet på historiens losseplads efter et nanosekund, for der var ikke noget sex over ham, siger Svend Aage Madsen.

Svend Aage Madsen er chefpsykolog på Rigshospitalet og han mener, at fortællingen om den bløde mand er forældet.
Svend Aage Madsen er chefpsykolog på Rigshospitalet og han mener, at fortællingen om den bløde mand er forældet.
Foto: Lucas Majgaard

De fire kvinder, der bliver sat på opgaven at vurdere journalistens to portræt-videoer, er da heller ikke tilfredse.

- Vi kan faktisk ikke rigtig lide nogen af dem. Den bløde var lidt for blød, og den hårde var lidt for hård. Der findes nok ikke den perfekte mand, men det er rigtig fedt, at han kan være blød og tale om følelser, samtidig med at han har nogle ambitioner af en eller anden art, lyder det fra panelet bestående af Kamille Wittrop Prætorius, Cecilie Paulsen, Molly Mercedes Marlow og Laura Richter Krarup.

De fire kvinder konkluderer, at den perfekte mand nok er en god mellemting mellem en “blød” og en “hård” mand.

Selvom kvinderne er kritiske over for både den “hårde” og den “bløde” version af journalisten i portræt-videoerne, kommer de alligevel frem til den konklusion, at en mand bare skal være sig selv.

- Ja, vi er måske lidt selvmodsigende, når vi lige har sagt, at en mand bare skal fortælle os, hvordan han han har det og være sig selv, men alligevel er vi kritiske overfor de her to fremstillinger i videoerne, griner Cecilie Paulsen og uddyber:

- Du skal bare give slip på den her idé om, at man skal være på en bestemt måde i et parforhold og lære at slappe af i, at man godt kan være feminin og maskulin på samme tid samt lade være med at have en forventning om, at du skal være på en bestemt måde som mand.

Et svar, der ifølge Svend Aage Madsen, er et udtryk for en ny tendens:

- Jeg tror, vi kommer frem til nu at have en helt anden måde at se på det på, fordi vi ser det som, at man er mand på mangfoldige måder. Man kan både være det, man kalder “blød” og sidde og lege med sit spædbarn om formiddagen og så gå ud og spille rugby om eftermiddagen og være en mere traditionel mand. Og det. tror jeg, er den største befrielse i den sammenhæng. At man kan få lov til at være på et bredt spektrum af måder, afslutter han.

Jakob undersøger om det er den ”hårde” eller ”bløde” mand, som kvinderne helst vil have i 2021 – eller måske noget helt tredje.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik