Eftertragtet trold får nyt hjem: Her skal den bo

Efter at have modtaget 500 ansøgninger er trolden Ivan Evigvårs skæbne nu afgjort via en afstemning.

Københavns Sydhavn skal sige farvel til trolden Ivan Evigvår. Ivan pakker sit habengut og siger farvel – ikke bare til hovedstaden – men til Sjælland.

Det oplyser Ivans skaber, kunstneren Thomas Dambo, på Facebook.

Fremover skal den store trold vogte ved Mariager i Jylland. Det står fast efter en afstemning, hvor ikke mindre end 51.000 mennesker deltog.

18.000 af dem gav deres stemme til Mariager, og næste opgave for Thomas Dambo er nu at finde ud, hvordan han får flyttet den kæmpe store trold derhen.

Kæmpe interesse for at få trolden

Det er nye udviklingsplaner for Sydhavnen, der betyder, at trolden ikke kan blive stående på Stejlepladsen. Et af kravene til det nye sted er, at det skal være offentligt tilgængeligt. Helt præcis hvor i Mariager, trolden skal stå, er endnu ikke besluttet.

"Nu skal jeg tale med folk i Mariager om at få flyttet Ivan sikkert," skriver han på sin Facebook-profil.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Hvem er Thomas Dambo?

Interessen for at få Ivan Evigvår har været overvældende, fortalte Thomas Dambo i starten af juli. Så overvældende, at han var nødt til at lukke ansøgningsprocessen efter en uge efter at have modtaget 500 ansøgninger fra både ind- og udland.

- Jamen, der er simpelthen så mange at vælge imellem. Det er nogle steder, der har en fin historie, og de har alle muligheder for at tage sig af den. Derudover understøtter samtlige steder, det univers jeg forsøger at skabe. For eksempel at man skal sørge for at passe på naturen, sagde han dengang.

Trolden Ivar Evigvår blev skabt i forbindelse med et coronaprojekt, som kunstneren søsatte i 2020. Et projekt, der bestod af ti trolde fordelt over hele landet.

Tabte kampen

Da Thomas Dambo og hans hold skulle vælge placering, var de godt klar over, at der på et tidspunkt skulle opføres boliger i stål og beton på området omkring Stejlepladsen i Københavns Sydhavn.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Kom tæt på trolden Ivan Evigvår

Alligevel håbede han, at trolden kunne være med til at omstøde den beslutning, forklarer han.

- Vi vidste godt, da vi valgte det sted i sin tid, at det ville blive en kamp for Ivar Evigvår at få lov til at blive stående. Men jeg synes, det er ærgerligt, at kampen nu er tabt. 

- Jeg kender flere af dem, der bor derude, og jeg føler med dem. Det er sådan nogle lidt skæve mennesker, og det er synd, der ikke er plads til dem længere, siger Thomas Dambo.