Efterlysning: Københavns Stadsarkiv søger pensionister til særligt formål

De personlige erindringer skal fortælle kommende generationer om dagligdagen for ældre i København anno 2019.

Personlige erindringer fra pensionister efterlyses.

Det er budskabet fra Københavns Stadsarkiv, der sætter gang i en indsamling af pensionisters fortællinger om, hvordan det er at være ældre i København anno 2019.

Det er Stadsarkivets Erindringsklub for 65+ borgere, der indsamler de personlige beretninger, og Facilitator af klubben, Britt Boesen, glæder sig meget over indsamlingen. Hun mener, den er relevant for mange flere end fremtidens historikere.

- I Erindringsklubben mødes seniorer og deler glæder og sorger fra et langt liv. Da jeg introducerede idéen om at berette om livet som pensionist, svarede én, at det ikke blev nogen køn historie. Den side af alderdommen, synes jeg faktisk, er interessant for nutiden, siger Britt Boesen.

Hun arbejder ud fra en baggrund som antropolog og ved, hvordan de ”rigtige” spørgsmål kan ændre en samtale totalt.

Samtidig mener hun, at folk i dag forsøger at leve livet, som om vi kan snyde døden, og i det mindste blive rigtig gamle. Men hvad ved vi egentlig om det at være gammel - hvordan det opleves indefra og fra dag til dag, spørger hun retorisk.

- Måske kan beretningerne åbne vores øjne for, at det ikke kun er biceps, vi skal træne for at få en tålelig alderdom. I medierne hører vi ofte om de ensomme ældre, og fra de ældre selv hører vi ofte, at de render til alt muligt hele tiden, men hvad ved vi egentlig om dem, som er os nærmest, siger Britt Boesen.

En guldgrube for eftertiden

Stadsarkivet er interesseret i, at erindringerne afspejler et bredt udsnit af ældre i København.

Britt Boesen håber, at arkivets spørgsmål til livet kan få en plads i dagliglivets dialoger, når vi mødes i familierne, selvom hun erkender, at det er nemmere sagt end gjort.

- Når jeg mødes med min mor, så slår vi begge autopiloten til. Samtalerne går på de samme emner hver gang. Sygdoms- og arbejdssituation opdateres, børnebørnenes seneste præstation beundres, og så er der altid 'nyt fra haven'. Jeg håber, at vores spørgsmål til stort og småt i livet kan plante en smule mod og nysgerrighed i samtalerne. Så vi måske reflekterer over det, vi har, og det vi har haft, siger Britt Boesen.

Stadsarkivet har løbende erindringssamlinger, hvor københavnere indleverer deres private skriverier om hverdagslivet.

Men Kultur- og fritidsborgmester i København, Franciska Rosenkilde (Å), håber stadig, at mange københavnske pensionister vil tage udfordringen op og indlevere deres personlige beretninger om pensionisttilværelsen i dagnens København, så den del af borgernes liv fremover bliver en del af arkivets samling.

- Erindringer om livet i København er en guldgrube for eftertiden. De ord, der beskriver vores tilværelse, og som vi deler med hinanden, er med til at give byen en helt særlig, fælles hukommelse. Det er den form for historier, der gør os klogere – både nu og i fremtiden, siger Franciska Rosenkilde.

Skrive- og inspirationsworkshoppen, hvor byens seniorer kan skrive om deres liv, finder sted på Københavns Rådhus fredag den 29. november klokken 10-12.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

_K0A1491_1

playBunker har stået tom siden Anden Verdenskrig: Danner nu ramme om helt nye oplevelser

60_percent

playOplev naturen: Sådan kan du fange fuglenes sang med en byg selv-optager

Plejehjemsklovn1

playCirkusklovne måtte ikke optræde. Så lejede de en lift og steg til vejrs

Roskilde Festival

Her kan du komme på festival trods corona-restriktioner

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere