Efter udsmidnings-drama: Nu får familier alligevel lov til at blive boende

Nu er de sidste punktum formentlig sat i sagen om de tre familier, der har fået opsagt deres boliger på Nørrebro.

Torsdag aften blev der skrevet endnu et kapitel i sagen om de tre familier, der har fået opsagt deres lejemål af boligselskabet fsb, fordi enkelte familiemedlemmers deltog i urolighederne ved en af Rasmus Paludans demonstration på Blågårds Plads i 2019 .

På et bestyrelsesmøde besluttede den nye organisationsbestyrelse nemlig, at de tre familier i Blågården ikke skal sætte ud af deres lejligheder alligevel. 

Det skriver fsb på sin hjemmeside samtidig med, at borligforeningens formand bekræfter det overfor TV 2 Lorry. 

- Vi (bestyrrelsen, red.) valgte at trække opsigelserne tilbage. Det var et stort flertal i den nye bestyrelsen, der gjorde det, siger Jean Thierry til TV 2 Lorry.

Dermed følger organisationsbestyrelsen den beslutning, som fsb's repræsentantskab tog den 23. august 2021 om at tilbagekalde udsættelserne af de tre familier.

En beslutning, der dog har været udfordret og mange måneder undervejs. Men det vender vi tilbage til. 

Lad os i stedet vende blikket mod april 2019.

For her tagen sagen faktisk sin begyndelse på palmesøndag i 2019, hvor Rasmus Paludan demonstrerede på Blågårds Plads. 

Demonstrationen, som lederen af Stram Kurs, Rasmus Paludan, forsøgte at gennemføre på Blågårds Plads palmesøndag i 2019, udviklede sig voldeligt, og urolighederne førte til, at flere efterfølgende blev idømt ubetingede domme - blandt andet for vold mod politiet.

Med lejelovens 90, stk. 1, nr. 10 i hånden opsagde fsb lejemål, hvor beboerne er familie med de personer, der blev dømt.

Paragraffen giver boligselskaber mulighed for at opsige beboere, hvis lejere - eller medlemmer af deres husstand begår lovovertrædelser og idømmes ubetinget fængselsstraf. Den strafbare lovovertrædelse skal være begået inden for en radius af en kilometer fra lejemålet.

Mudret forløb

Sidenhen begynder en stor del af naboerne i Blågården at kæmpe mod beslutningen.

Og på et møde i fsb's repræsentantskab den 23. august 2021 beslutter et flertal at tilbagekalde udsættelserne af de tre familier.

Det skabte siden røre og uenigheder, da der var både bestyrelsesmedlemmer, der var for og imod udsmidningen.

Af faktaboksen nedenfor kan du få overblikket over, hvordan konflikten har udviklet sig. (Artiklen fortsætter efter faktaboksen).

Forstå sagen

  • 14. april 2019: Leder af Stram Kurs, Rasmus Paludan, demonstrerer på Blågårds Plads på Nørrebro og der opstår uroligheder.

  • Slutningen af juli: Det kommer frem, at tre børnefamilier står til at blive smidt ud af deres boliger på Nørrebro, som administreres af fsb Blårgården. Det skyldes, at et familiemedlem fra hver af de tre boliger har fået en ubetinget dom, efter optøjerne, der opstod i forbindelse med Paludan-demonstrationen. Sagen kommer for alvor frem, da naboerne kæmper imod og et Facebook-opslag bliver delt flittigt.

  • 4. august 2021: På et ekstraordinært afdelingsmøde stemmer et stort flertal af de fremmødte beboere for, at udsmidningen bliver trukket tilbage. Men fsb ryster ikke på hånden og holder fast i at smide lejerne ud. ”Boligretten har givet os medhold”, lyder begrundelsen blandt andet.

  • 23. august 2021: Fsb’s repræsentantskab beslutter at tilbagekalde udsættelserne af de tre familier.

  • 7. september 2021: Østre Landsret stadfæster en tidligere afgørelse i boligretten om, at boligselskabet gerne må smide en hel familie ud af sit lejemål. Landsrettens dom er dog ikke sidste punktum i sagen, fordi fsb’s repræsentantskab er den øverste myndighed i boligselskabet.

  • 20. september 2021: Et flertal i bestyrelsen, der er den daglige politiske ledelse, beslutter at fastholde opsigelsen.

  • 16. november 2021: På et dramatisk repræsentantskabsmøde i boligselskabet fsb's organisationsbestyrelse bliver der stillet mistillid til fem af de siddende bestyrelsesmedlemmer og 1. suppleanten. Alle var imod at annullere opsigelsen af de tre familier. 

  • 9. december 2021: En stort set enig organisationsbestyrrelse beslutter, at de tre familier ikke skal sættes ud af deres lejligheder i Blårgården.


Men torsdag aften besluttede en stort set enig organisationsbestyrelse endeligt, at de tre familier ikke skal sættes ud af deres lejlighed i Blågården.

Det glæder fsb's formand, Jean Thierry, der i hele perioden, har kæmpet for, at familierne fik lov at blive boende.

- Det er rigtig godt, at det er endt med, at familierne får lov til at blive boende. Allerede da Blågårdens havde stemt for med et overvældende flertal, der tænkte jeg, at det var naturligt at følge deres beslutning, fordi det er de lokale beboeres tryghed, der skal sikres, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det har taget for lang tid, men det er virkelig godt, at det er endt med at være, som de lokale beboere ønskede det.

Sagen kom for alvor frem, da naboerne i sommer kæmpede mod  boligselskabets beslutningen, og et facebook-opslag blev flittigt delt. Se TV 2 Lorrys indslag fra juli om konflikten mellem fsb's beboere og boligselskabet her:

Tre børnefamilier står til at blive smidt ud af deres boliger på Nørrebro, der administreres af fsb Blågården. Det skyldes at et familiemedlem fra hver af de tre boliger har fået en ubetinget dom efter optøjerne, der opstod under en demonstration afholdt af Stram Kurs partileder Rasmus Paludan i 2019.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik