Efter nedbrud på stribe: Rigets uundværlige elevatorer sendes på pension

Seks uundværlige elevatorer på Rigshospitalet er plaget af mange og længerevarende driftsstop – nu skal de udskiftes.

01:09

Kort nyt

Seks af de ældste elevatorer på Rigshospitalet skal på pension.

Efter mere end 50 års tro tjeneste i hospitalets højeste bygning er det nemlig blevet tid til en nyere, hurtigere og mere driftssikker model.

De gamle elevatorer fra 1960'erne er efterhånden blevet godt slidte efter 1.700 ture på de 18 etager hver dag.

Læs også Nu kan man få et kunstigt hjerte på Rigshospitalet

Elevatorerne har imidlertid uden gennemgribende fornyelse været i drift siden centralkompleksets opførelse i slutningen af 1960'erne, og de befinder sig efterhånden i en tilstand, der giver mange og ofte længerevarende driftsstop, samt høje udgifter til vedligeholdelse.

- Vi oplever, at flere og flere af elevatorerne går ud af drift, og at vi må lukke dem ned, og det giver store gener for både patienter og personale. Vi oplever desværre for mange nedbrud, og så er det svært at skaffe reservedele til de gamle elevatorer, som derfor tager lang tid at reparere, forklarer Britt Skovdal Rasmussen, der er programchef for Renoveringsplanen i Region Hovedstaden.

Udskiftning varer tre år

Hele projektet koster 45 millioner og kommer til at vare de næste tre år. For det tager omkring fire måneder at skifte en elevator, og kun én bliver skiftet ad gangen.

- Vi er opmærksomme på, at udskiftningen skal foregå så let og gnidningsfrit så muligt, så det ikke giver gener. Vi udskifter elevatorerne én efter én, fordi vi jo stadig skal holde hospitalet i drift, og i sidste ende vil det give en markant bedre drift med større driftssikkerhed og højere oppetider, som er tæt på de 100 procent, siger Britt Skovdal Rasmussen.

Læs også Tonstung scanner løftet på plads på Riget: "En drøm går i opfyldelse"

De nye elevatorer bliver altså mere stabile, så de ikke går i stykker så ofte - og så kommer de til at køre smartere, så der er mindre spildtid.

For det er ikke kun selve elevatoren, der skal skiftes, men også hele styresystemet.

- Der er sket meget i elevator-verdenen siden sidst i 60’erne, så de bliver også hurtigere og der ikke opstår flaskehalse og ventetider, lyder det fra Britt Skovdal Rasmussen.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik