Efter massiv kritik: Udledning af toiletvand udskudt i 24 timer

Søndag skulle udledningen af urenset spildevand i Øresund påbegyndes. Nu er planen udskudt et døgn.

Det går endnu et døgn inden udledningen af spildevand begynder i Øresund. Foto: Jan Christiansen / TV 2 Lorry

I 11. time er den efterhånden stærkt kritiserede plan, hvor forsyningsselskaberne HOFOR og Novafos, med tilladelse fra København, Gentofte og Frederiksberg kommuner, ville udlede næsten 300.000 kubikmeter beskidt toiletvand, blevet stoppet. Midlertidigt. 

Det oplyser HOFOR i en mail til Ritzau.

Det var ellers meningen, at man søndag ville åbne for hanen og udlede det kun let rensede kloarkvand i Kongedybet, en sejlrende fire kilometer ude i Øresund. 

TV 2 Lorry har dækket sagen siden torsdag, da planen første gang blev offentliggjort. Siden har den fået massiv kritik med på vejen fra både miljøminister, politikere, miljøorganisationer, sportsklubber, eksperter og borgere.  

Læs også Gentoftes borgmester sender varm kartoffel retur: "Træk godkendelse tilbage"

Og nu arbejdet er altså udskudt, så det i stedet påbegyndes mandag. Det er sket efter aftale med Københavns Kommune, oplyser HOFOR til Ritzau. 

Hvad handler spildevands-sagen om?

290.000 kubikmeter urenset spildevand svarende til 193 fyldte svømmehaller bliver fra på søndag og fem dage frem udledt direkte i Øresund.
 

Det står klart, efter både Københavns Kommune og Gentofte Kommune har givet tilladelse til, at spildevandsselskaberne Novafoss og HOFOR må udlede de store mængder spildevand, der normalt løber til rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen.
 

Årsagen til den store udledning er forarbejdet til en udbygning af boligområdet, Svanemølleholmen, i Nordhavn.

 

Byudviklingen kræver nemlig flere boliger – men under jorden på den nuværende industrigrund, hvor boligerne i Svanemølleholmen på sigt skal skyde op, ligger en vital hovedspildevandsledning kaldet ”Lynetteledningen”, som forbinder Strandvængets Pumpestation på Østerbro med Lynetten Rensningsanlæg på Refshaleøen og håndterer spildevand fra både Frederiksberg, Gentofte og København.

 

Før byggeriet kan blive til virkelighed, skal Lynetteledningen fastgøres, ligesom det skal undersøges, om spildevandsledningen fra 1978 kan klare, at der skal bygges ovenpå den – og mens det sker, kan den ikke bruges.

 

Og derfor bliver de store mængder spildevand, der kun har været igennem et filter for at undgå større genstande som toiletpapir og lignende, en såkaldt mekanisk rensning, i stedet udledt direkte i Øresund fire kilometer fra kysten ved Skovshoved.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik