Efter kritik af hjælp: København opretter særlig pulje til lukningstruede spillesteder

Private spillesteder måtte spejde langt efter hjælpen i en hjælpepakke til kulturinstitutionerne i København. Men nu er der alligevel håb forude.

Nu er der alligevel håb forude for de trængte, privatejede spillesteder i København.

Fremtiden så ellers sort ud for de privatejede kulturaktører, efter Københavns politikere for knap en måned siden besluttede at oprette en akutpulje til spillesteder i hovedstaden.

Her var sigtet at hjælpe kulturlivet økonomisk gennem coronakrisen ved at yde en akut hjælp til driftsomkostningerne, men selvom intentionerne tilsyneladende var gode nok, skød politikerne dog ved siden af målet, lød kritikken fra private spillesteder i hovedstaden.

De var nemlig udelukket fra at søge akutpuljen på to millioner kroner på grund af kommunal lovgivning, der umuliggør, at kommunen kan driftsstøtte private spillesteder.

Ny pulje på vej

Torsdag aften har politikerne i Københavns Kultur- og Fritidsudvalg endnu engang afholdt møde om sagen – og nu er der godt nyt i vente til de lukningstruede private spillesteder.

quote Nu er vi gået så langt, vi kan inden for loven, og laver en pulje de (de private spillesteder, red.) kan søge til arrangementer.

Jonas Bjørn Jensen, medl. Kultur- og Fritidsudvalget, Soc.dem.

Det står klart, efter politikerne har besluttet at støtte alle de tilskudsberrettigede kulturaktører i akutpuljerne og samtidig oprette en ny pulje, som er målrettet særligt de private aktører.

- Nu er vi gået så langt, vi kan inden for loven, og laver en pulje de (de private spillesteder, red.) kan søge til arrangementer. Og alternativt kan de ændre deres vedtægter, siger Jonas Bjørn Jensen (S), medlem af kultur- og fritidsudvalget på Københavns Rådhus, til TV 2 Lorry.

- For de private spillesteder er loven sådan, at så længe de er forretninger, der kan udbetale udbytte til deres ejere, så er der nogle meget snævre rammer for, hvordan vi kan støtte dem, tilføjer han.

Spillesteder: Godt at løsning er på vej

Rockklubben High Voltage på Axeltorv var en af fem private spillesteder, der for tre dage siden kritiserede Københavns Kommune i skarpe vendinger, da de blev opmærksomme på, at de ikke kunne søge hjælp i den akutpakke, de ellers var blevet inviteret til at søge af kommunen selv.

quote Det er helt sikkert fordi, vi har larmet så meget, at vi er nået dertil. Det kunne være gjort mere elegant

Martin Jensen, leder, High Voltage

Torsdag aften er Martin Jensen, der er daglig leder af spillestedet, lettet over, at politikerne nu har fundet en løsning.

- Jeg tænker, at det er en løsning, som jeg godt kunne se, de kunne komme med. Jeg er bare spændt på, hvor meget der kommer i den pulje. Jeg er også ked af, at man skulle hidse sig sådan op, før det kunne komme i stand.

- Det er helt sikkert fordi, vi har larmet så meget, at vi er nået dertil. Det kunne være gjort mere elegant, siger Martin Jensen til TV 2 Lorry.

"Støtter musikken i København"

Pumpehuset var også medunderskriver af kritikken, og også her er direktøren glad for, at der nu er udsigt til, at de igen kan slå dørene op.

- Det lyder som om, at det, de har gjort nu, er at se på, hvordan man kan støtte musikken i København.

- Jeg vil søge alle de midler, jeg overhovedet kan komme i nærheden af, der kan give mulighed for at øge vores koncertudbud, siger han og tilføjer, at koncertdrift lige nu er en ”netto underskudsforretning” på grund af corona-restriktionerne.

- Så hvis vi kan søge puljer, der gør, at vi kan skabe flere oplevelser for folk uden at tabe penge på det, så vil vi søge alle de puljer, vi kan komme i nærheden af, siger Pumpehusets direktør Kristoffer Bramsen.

quote Det er ikke en perfekt løsning, men vi går så langt, som vi kan, for også at støtte vores private spillesteder.

Jonas Bjørn Jensen, medl. Kultur- og Fritidsudvalget, Soc.dem.

De nøjagtige dele af aftalen omkring den nye pulje skal nu på plads, og så er håbet blandt politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget, at det lykkes at hjælpe de private spillesteder.

- Det er ikke en perfekt løsning, men vi går så langt, som vi kan, for også at støtte vores private spillesteder. For vi er optaget af at passe på hele den københavnske musikscene, siger Jonas Bjørn Jensen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Ishøj Teater

Nedslidt børneteater får kæmpe milliondonation

170147861_279410660351033_3464693766962714159_n

To magnetfiskere gør opsigtsvækkende fund fra 1943

De Ukendte Danmarksmestre_ Motocross

playLaura er danmarksmester i motocross - nu forbereder hun sig på næste svære skridt

def_thumb,50_percent

playOplev naturen: Lav vild mad med spiselige planter

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere