Trods kritik af HOFOR: "Vi har fortsat tillid til vores leverandør"

Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR) beskyldes for at afbrænde træ fra Amazonas, som ikke er bæredygtigt. Forsyningsselskabet har stadig tillid til den brasilianske leverandør.

Torsdag ankom skibet IDC Pearl til Amagerværket i København. Ombord var 32.117 ton træflis fra Brasilien, som skal brændes af som vedvarende energi til københavnernes radiatorer.

Men Amagerværket, som er ejet af Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR), er nu kommet i modvind efter der såes tvivl om, hvorvidt det træ stammer fra plantager, der engang var en del af Amazonas Cerrado, som er et område med tropisk skov og savanne, som er rigt på dyre- og planteliv.

quote Vi har – som situationen er nu og med den viden, vi har – fortsat tillid til vores leverandør.

Jane Egebjerg Andersen, forsyningsdirektør hos HOFOR

Men den brasilianske Cerrado er under pres på grund af afskovning. HOFORs leverandør er AMCEL. 

- Det er kun godt, at vi bliver gjort opmærksom på områder, hvor der kan være problemer. Det er nemlig fuldstændig afgørende for os, at produktionen af biomasse er bæredygtig, og at alt omkring produktionen, herunder de sociale forhold, også er i orden, siger Jane Egebjerg Andersen, forsyningsdirektør hos HOFOR i en pressemeddelelse og fortsætter: 

quote Det er naturligvis vores klare forventning, at certificeringsordningerne, herunder FSC, og deres kontrolsystemer, der foretager kontrollen efter deres regler, fanger mulige problemer.

Jane Egebjerg Andersen, forsyningsdirektør hos HOFOR

- I forhold til den biomasse, vi køber fra Amcel, benytter vi os af tre forskellige certificeringer, herunder FSC-certificeringen, der er en af de absolut stærkeste globale certificeringsordninger og bredt anerkendt i NGO-miljøet for netop at sikre bæredygtighed. Vi har også selv besøgt og kontrolleret vores brasilianske leverandør tre gange i 2019. Og vi har – som situationen er nu og med den viden, vi har – fortsat tillid til vores leverandør. Men det er naturligvis vores klare forventning, at certificeringsordningerne, herunder FSC, og deres kontrolsystemer, der foretager kontrollen efter deres regler, fanger mulige problemer, siger Jane Egebjerg Andersen.

Træet skulle købes i EU

I 2016 oplyste HOFOR, at træflisen til BIO4 på Amagerværket "først og fremmest indkøbes fra nærliggende EU-lande. Dette begrundes i, at det er helt afgørende at sikre bæredygtigheden af den biomasse, der indkøbes. Det vurderes, at dette vil være nemmere at sikre ved flisindkøb i nærliggende EU-lande.”

Ovenstående fremgår af en såkaldt VVM-rapport, som var en del af ansøgningsprocessen om at opføre værket.

HOFOR får nu kritik fra nogle af de politikere i Københavns Kommune, der i 2015 var med til at vedtage, at der skulle bygges et nyt biomasseværk - BIO4.

- Det lyder forrykt, siger tidligere teknik- og miljøborgmester i København for Enhedslisten Morten Kabell, som var ansvarlig for kommunens klimaplan, dengang man vedtog at udbygge Amagerværket med mere afbrænding af træ.

Han fortæller, at han blev lovet, at træet ville komme fra Danmark eller lande tæt på.

quote Det er jeg rigtig overrasket over at høre – og også noget chokeret. For det var ikke det, som var aftalen.

Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstres gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation

- Vi har alle sammen set billederne af Amazonas. Vi ved, hvor vigtigt det er at passe på biodiversiteten i de områder. At man så transporterer træ derfra og herop til den rige verden, for at vi kan holde varmen i vores lejligheder - det er simpelthen imod enhver form for sund fornuft, siger Morten Kabell.

- Det er jeg rigtig overrasket over at høre – og også noget chokeret. For det var ikke det, som var aftalen, siger Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstres gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation.

Iværksat en række initiativer

HOFOR oplyser nu, at de har igangsat en række initiativer - deriblandt en ny uafhængig undersøgelse og bedre kontrol med certificeringssystemer.

- Af de endelige indstillinger vedrørende byggeriet fremgik det, at der først og fremmest skulle indkøbes biomasse fra Europa. Det har været HOFORs fremgangsmåde i den mellemliggende periode, og det er fortsat den tilgang, vi har til brændsels­indkøb, siger forsyningsdirektør Jane Egebjerg Andersen.

Hun påpeger, at det er afgørende for HOFOR, at forsyningssikkerheden er i top, og at man har en stabil adgang til bæredygtig biomasse. Derfor arbejder HOFOR løbende med at sprede sine indkøb af bæredygtig biomasse til flere regioner og lande. Et af disse lande er Brasilien, hvor HOFOR planlægger at indkøbe en mindre del af den biomasse, som selskabet i år skal bruge på det nye kraftvarmeværk i København (Amager).

I år bliver 90-95 pct. af biomassen købt i Europa.

Kræver forklaringer fra kontrolsystemer

  • Vi har anmodet FSC og et andet certificeringssystem, SBP, om en forklaring på de problemer, der er identificeret.
  • Vi har bedt begge certificeringssystemer om hurtige møder, hvor samtlige rutiner skal gennemgås med henblik på at sikre, at en bedre rapportering og en vurdering af forholdene.
  • Den organisation (ASI), der godkender og kontrollerer certificeringsvirksomhederne og fungerer som en slags ”tilsyn”, er ifølge vores oplysninger allerede i gang med en undersøgelse af den konkrete kontrolvirksomhed (SCS), og vi venter på en - forhåbentlig - klar tilbagemelding herfra om kort tid.
  • Desuden er vi bekendt med, at SCS nu vil gennemføre en ny undersøgelse i området, der bl.a. skal undersøge konflikten mellem de to søstre og AMCEL.

Ny uafhængig undersøgelse

  • Vi har naturligvis taget kontakt til vores leverandør, AMCEL, så vi sammen med dem kan komme til bunds i, hvad der sket. I den sammenhæng undersøger vi, om der er nogle konkrete procedurer, der skal strammes op på.
  • Vi har endvidere bedt en uafhængig kontrolvirksomhed, NEPCON, om at iværksætte en kontrol af de problemer, der angiveligt er i forhold til rapporteringen.
  • Og så kigger naturligvis også indad og ser, om der er noget i vores egne kontrolsystemer, der kan forbedres. Det er helt centralt for os at bringe antallet af mulige problemer så tæt på nul som muligt. Derfor tager vi også selv derned snarest for at undersøge på hvilke områder, vi kan forbedre kontrollen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik