Dybe panderynker hos 3F: Nul turister får voldsomme konsekvenser

Regeringens udmelding om at turismen i København bliver stærkt begrænset denne sommer giver grund til stor bekymring hos fagforeningen 3F.

John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København Foto: Morten Raarup - TV 2 Lorry

Som statsminister Mette Frederiksen annoncerede på fredagens pressemøde, så er det kun turister fra Norge, Island og Tyskland, der er velkomne i Danmark fra den 15. juni - og de må endda ikke overnatte indenfor kommunegrænserne i København og på Frederiksberg.

Udsigten til en sommer uden nævneværdigt antal turister i København giver dybe panderynker hos fagforeningen 3F.

Læs også Regeringens begrænsede grænseåbning kvæler hovedstaden

De udenlandske turister i København står normalt for 40 procent af hele landets turisme-indtægt, og turismearbejdspladserne er typisk besat af netop 3F-medlemmer, og her er stigningen af arbejdsløse lige nu på grund af coronakrisen helt oppe på hele 66 procent.

Vi har nu i alt 2500 medlemmer, der ikke har en chance for at komme i arbejde

John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København

- Det har voldsomme konsekvenser. Vores medlemmer er jo især i arbejde fra foråret og henover sommeren, og i og med at man udsætter åbningen, så betyder det, at der ikke er jobs at få. Vi har fået 1000 nye ledige, så vi nu i alt har 2500 medlemmer, der ikke har en chance for at komme i arbejde, siger formanden for 3F København, John Ekebjærg-Jakobsen, til TV 2 Lorry.

Et spark i nyrerne

I alt er der 8000 ledige i København, og ifølge Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning Skovgaard (V), er der lige nu over 30.000 københavnere, der er hjemme på lønkompensation - heraf er halvdelen ansatte i hotel- og restaurationsbranchen.

- Det her er et spark i nyrerne i forhold til turismen og beskæftigelsen i København. Det kommer til at betyde, at den københavnske ledighed, som vi havde håbet blev ganske kortvarig, nu risikerer at fryse fast. Vi har mange tusinde hjemsendte fra hoteller og restauranter, og vi havde håbet vi henover de næste uger kunne få dem tilbage i arbejde. Mange af dem kan vi frygte først kommer tilbage, når den næste højsæson rammer i turismebranchen, og det er så til næste sommer i 2021, siger Cecilia Lonning Skovgaard til TV 2 Lorry.

Læs også ”Mit hjerte bløder for Københavns hoteller, restauranter og forlystelser”

Samtidig med beskeden om en sommerperiode med manglende turisme, har Københavns Kommune netop genåbnet jobcentrene. Det betyder, at de ledige igen mødes af krav om at søge arbejde, krav som ellers har været droppet under coronakrisen.

Og det er 3F-formanden godt og grundigt træt af.

- Det er jo helt grotesk, og giver ingen mening. Det er spild af ressourcer og hjælper ikke vores medlemmer, når der alligevel ikke er jobs at få i København. Vi skal have åbnet for nogle arbejdspladser og have gang i noget uddannelse til dem, der ikke kommer i job, så de har bedre chancer for at få et job senere.

Det giver jo ikke mening, at man skal sidde og skrive cv og ansøgninger, når der ikke er arbejdsgivere at give dem til, siger John Ekebjærg-Jakobsen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik