Du bestemmer: Nu skal Københavns smukkeste byggeprojekt kåres

Otte københavnske bygge- og byrumsprojekter er lige nu med i kampen om at blive kåret som det smukkeste og mest innovative. Og du kan være med til at bestemme, hvilket projekt der skal løbe med sejren. Se de otte projekter i artiklen.

Granitkugler, genbrugt træ og grønne områder. 

Det er blot nogle er de ord, der beskriver de i alt otte nominerede til Københavns Kommunes publikumspris for smukt byggeri.

quote København skal ikke kun være en by, hvor der er plads til at bo i, men også til at leve i

 Franciska Rosenkilde (Å), kultur- og fritidsborgmester, Københavns Kommune. 

- Vi skal påskønne og hædre nybyggerierne i byen for deres sanselige og æstetiske værdier. København skal ikke kun være en by, hvor der er plads til at bo i, men også til at leve i. Og det er netop derfor, at publikumsprisen er så vigtig, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å). 

Københavnerne bestemmer

Københavns smukkeste bygninger er blevet kåret siden 1903. Og i 2018 valgte Københavns Kommune at lade københavnerne være smagsdommere ved at oprette publikumsprisen. 

quote Ønsket med publikumsprisen er at engagere københavnerne i byens arkitektur og byrum i, hvad smuk arkitektur er, og i hvad der skaber et godt byrum.

Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavns Kommune. 

Årets otte byggeprojekter er udvalgt ud fra samtlige byggeprojekter, der har fået byggetilladelse i det foregående år. Projekterne er udvalgt af Teknik- og Miljøforvaltningen, og københavnerne stemmer digitalt om, hvilket projekt der skal vinde publikumsprisen.

- Ønsket med publikumsprisen er at engagere københavnerne i byens arkitektur og byrum, i hvad smuk arkitektur er, og i hvad der skaber et godt byrum, oplyser Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune. 

Herunder kan du se og læse om de otte nominerede, og få en forklaring på, hvorfor netop de er nomineret. Afstemningen løber fra den 1. april til og med den 27. april 2020

Upcycle Studios

”Det er et forfriskende og anderledes byggeri, som er med til at variere udbuddet af boligtyper i byen”.

Sådan beskriver Københavns Kommune den første nominerede. Upcycle Studios er 20 rækkehuse bygget af genbrugsmaterialer. Træet, der er brugt til facader, gulve, vægge og udendørsbeklædning, er overskudstræ fra gulvproducenten Dinesen, mens betonen, der bærer huset, er overskudsbeton fra metrobyggeriet. Rækkehusene er udelukkende lavet af rene materialer. Det betyder, at der hverken er brugt maling, fuge eller gipsplader.

Om nomineringen af Upcycle Studios skriver Københavns Kommune:

"Upcycle Studios er valgt, fordi det er et pionerprojekt i forhold til at arbejde med genbrug af byggematerialer."

Upcycle Studios' rækkehuse er blandt andet lavet af overskudstræ og overskudsbeton.  
Upcycle Studios' rækkehuse er blandt andet lavet af overskudstræ og overskudsbeton.  
Foto: Mikkel Strange og Rasmus Hjortshøj - COAST

CPH Village

I årevis er det blevet sværere og dyrere for studerende at skaffe boliger i København, men det har CPH Village forsøgt at lave om på. På Refshaleøen har de lavet containere om til midlertidige studieboliger.

Boligerne er minimalboliger, hvor toilettet deles af to boliger, og øvrige faciliteter er placeret i et fælleshus, som også benyttes til fællesspisning og debatarrangementer. Udover at skaffe tag over hovedet til de studerende har studieboligerne været med til at skabe et levende miljø med åbenhed og aktivitet blandt beboere og forbipasserende.

Om nomineringen af CPH Village skriver Københavns Kommune:

"CPH Village er valgt, fordi det er et byggeri, som bidrager til at åbne stedet op og generere liv i et af byens perspektivområder."

Sådan ser en af CPH Villages midlertidige studieboliger ud inde fra.
Sådan ser en af CPH Villages midlertidige studieboliger ud inde fra.
Foto: Astrid Maria Rasmussen

Christiansborg Områdesikring

Christiansborg rummer lokaler til brug for Folketinget, de politiske partier, Statsministeriet, Højesteret og Kongehuset.

Til trods for det er store dele af Christiansborg Slot åbent for publikum. Med Christiansborgs områdesikring har man derfor skulle balancere mellem beskyttelse af magtfulde instanser og offentlig tilgængelighed. Det er gjort ved en perlerække af granitkugler, der er placeret i et cirkelslag rundt om Slotspladsen.

Om nomineringen af Christiansborg Områdesikring skriver Københavns Kommune:

"Christiansborg Områdesikring er valgt, fordi det er et værdigt byrumsprojekt, som indpasser sig flot i Slotholmens arkitektur."

Christiansborg Områdesikring signalerer ikke umiddelbart, at der er tale om terrorsikring.
Christiansborg Områdesikring signalerer ikke umiddelbart, at der er tale om terrorsikring.
Foto: GHB Landskabsarkitekter

Klarahus Produktionskøkken

Klarahus Produktionskøkken i De Gamles By er en tilbygning til det eksisterende plejehjem. Produktionskøkkenet er omringet af åbne facader, der giver beboerne på Klarahus mulighed for at følge med i tilberedningen af deres mad. 

Det grønne tag vandes automatisk med regnvand, og det overskydende vand opsamles i store tanke. Det er med til at klimasikre sine omgivelser.

Om nomineringen af Klarahus Produktionskøkken skriver Københavns Kommune:

"Klarahus er valgt, fordi det er et sympatisk projekt, der ophøjer produktionskøkkenet til at være et fællesskab for ældre med måltidet og den sanselige oplevelse som omdrejningspunkt."

Klarahus Produktionskøkken i De Gamles By er en tilbygning til et eksisterende plejehjem.
Klarahus Produktionskøkken i De Gamles By er en tilbygning til et eksisterende plejehjem.
Foto: Rozbeh Zavari

Grøndalsvænget Skole

Grøndalsvænget Skole i Københavns Nordvestkvarter kunne sidste år åbne op efter en omfattende renovering og udvidelse. 235 millioner kroner har været med til at ændre og udvide den knap 100 år gamle hovedbygning til en moderne og funktionel folkeskole.

Om nomineringen af Grøndalsvænget Skole skriver Københavns Kommune:

"Grøndalsvængets Skole er valgt, fordi det er et imødekommende og robust byggeri af høj arkitektonisk kvalitet."

Grøndalsvængets Skole har fået en kæmpe renovering.
Grøndalsvængets Skole har fået en kæmpe renovering.
Foto: Torben Eskerod

Elefanthuset

Udefra er det umiddelbart ikke til at se, men Elefanthuset på Nørrebro har indvendigt gennemgået en større renovation. 

Det historiske kapel stod i mange år ubenyttet hen, men i dag bruges Elefanthuset som aktivitetscenter og mødested for kræftramte mænd. Huset indeholder blandt andet to multisale, omklædningsrum samt møde- og samtalerum.

Om nomineringen af Elefanthuset skriver Københavns Kommune:

"Elefanthuset er valgt, fordi der er arbejdet med en respektfuld omdannelse af en bevaringsværdig bygning med en flot balance mellem det eksisterende hus og de tilføjede elementer."

Det historiske kapel i De Gamles By på Nørrebro, der i dag kaldes Elefanthuset.
Det historiske kapel i De Gamles By på Nørrebro, der i dag kaldes Elefanthuset.
Foto: Laura Stamer

Hotel Ottilia  

I Carlsberg Byen skyder en ny og levende bydel op blandt ikoniske og historiske bygningsværker. Her er maltmagasinet og lagerkælderen omdannet til Hotel Ottilia. Et arkitektonisk luksushotel placeret på den gamle bryggerigrund, hvor lagerkælderen bliver brugt til hotelværelser, og det gamle maltmagasin er omdannet til konferencerum. 

Om nomineringen af Hotel Ottilia skriver Københavns Kommune:

"Hotel Ottilia er valgt, fordi det er en karakterfuld bygning med kvaliteter, som man ikke kunne have fået ved at bygge nyt."

Hotel Ottilia er en transformation af to eksisterende, bevaringsværdige, industrielle bygninger.
Hotel Ottilia er en transformation af to eksisterende, bevaringsværdige, industrielle bygninger.

Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen

Et sammenhængende og grønt byrum med vild natur og biodiversitet. I området omkring Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen er 9.000 kvadratmeter asfalt omlagt til grønne byrum, og 586 nye træer er plantet, for at sikre kvarteret mod skybrud.

Projektet kombinerer klimatilpasning med grønne og rekreative byrum, trafikdæmpning og forøgelse af biodiversitet. 

Om nomineringen af Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen skriver Københavns Kommune:

"Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen er valgt, fordi det er et interessant og modigt demonstrationsprojekt, der har åbnet området op og indbudt til nye måder at færdes på i kvarteret.

Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen er et nyskabende byrumsprojekt med vild natur og biodiversitet.
Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen er et nyskabende byrumsprojekt med vild natur og biodiversitet.
Foto: SLA og Mikkel Eye

Om publikumsprisen

  • Siden 1903 har Københavns Kommune kåret byens smukkeste bygninger, og i 2018 blev publikumsprisen uddelt for første gang. Her løb Axel Towers med publikumsprisen, og i 2019 var det Amaryllis Hus.
  • De nominerede byggerier til årets publikumspris er: Upcycle Studios, CPH Village, Christiansborg Områdesikring, Klarahus Produktionskøkken, Grøndalsvænget Skole, Elefanthuset, Hotel Ottilia samt Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen.
  • Afstemningen løber fra den 1. april til og med den 27. april 2020. Du kan stemme på din favorit på: kk.dk/bygningspraemiering.
  • Vinderprojekterne offentliggøres den 29. april på: kk.dk/bygningspraemiering.
  • I præmieringen lægges der vægt på, at byggeriet tager udgangspunkt i lokalområdets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet og bymiljø. 

Kilde: Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavns Kommune 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik