Drama under træfældning: Kvinde lænkede sig fast til trætoppen

Det gik ikke helt stille for sig, da der mandag skulle fældes syv gamle træer på en byggegrund i Brønshøj. Politiet blev tilkaldt, da en kvinde lænkede sig fast til en af trætoppene og nægtede at kravle ned.

Så sent som søndag kunne TV 2 Lorry fortælle om en gruppe borgeres ugelange kamp mod, at syv træer skulle fældes på en grøn plet i Brønshøj i København.

Mandag forsvandt borgernes sidste håb, da træerne blev fældet.

Årsagen til, at træerne ikke fremover kunne få lov at blive stående, var, at der skal opføres en ny spejderhytte på grunden ved det snart 100 år gamle vandtårn i den københavnske bydel.

quote Jeg er meget følelsesmæssigt involveret i det her. Det gør næsten ondt i én, for træerne ånder for os.

Søren Cloos, Nabo, Spejderhytte

Men den byttehandel har flere end 1000 utilfredse borgere skrevet under på, at de ikke ønskede for deres lokalområde.

- Jeg er meget følelsesmæssigt involveret i det her. Det gør næsten ondt i én, for træerne ånder for os. Med de erfaringer, vi har fået med coronakrisen, ønsker man jo, at have naturen tæt på der, hvor man er. Det er mental sundhed, der er på spil, siger Søren Cloos, der er nabo til grunden, hvor der nu skal opføres en spejderhytte til fordel for de fældede træer.

- Det at fælde gamle træer og ødelægge grønne områder i kbh, er no-go.

Helt stille gik det heller ikke for sig undervejs i mandagens træfældning, da en kvinde valgte at klatre op i en af trætoppene og lænke sig fast. På den måde kunne det pågældende træ ikke blive fældet, så længe hun befandt sig i det.

Visualisering af det kommende spejderhus i Brønshøj.
Visualisering af det kommende spejderhus i Brønshøj.
Foto: ONV Arkitekter

Og da hun efter noget tid stadig nægtede at kravle ned igen, blev politiet tilkaldt. Heller ikke betjentene havde dog held med at få overtalt den utilfredse nabo til at kravle ned igen, så efter længere tids forarbejde, måtte de i stedet kravle op i træet og hente hende ned.

- Vi har benyttet os af alle de muligheder, vi har haft, men vores klager er ikke-færdigbehandlet. Det er ærgerligt, at man så hurtigt reagerer og så vælger at fælde, siger nabo Søren Cloos, der også var til stede under mandagens træfældning.

- De træer, der bliver fældet, er plantet i forbindelse med byggeriet af vandtårnet. Det er en kulturværdi. Så man kan undre sig over, at da man i år 2000 valgte at frede vandttårnet, ikke også valgte at tage parken med. Fordi det hører sammen, siger han.

Spejdere håber på godt naboskab

På den anden side af konflikten står De Blå Spejdere fra Bellahøj-21st Barking Gruppe, som spejdergruppen hedder.

Med omkring 250 medlemmer og langt over 150 på venteliste er de den største byspejdergruppe i hovedstaden, men siden 2016 har de været uden et klubhus.

Visualisering af det kommende spejderhus i Brønshøj.
Visualisering af det kommende spejderhus i Brønshøj.
Foto: ONV Arkitekter

Deres tidligere spejderhytte gennem 50 år på Herbergvejen blev nemlig jævnet med jorden og måtte vige pladsen for et nybyggeri.

Og derfor glæder de sig over, at kunne flytte i de nye lokaler, der snart skal til at blive opført ved vandtårnet i Brønshøj.

- Som spejdere holder vi selvfølgelig af træer, og vi værner om naturen. Kunne vi have undgået at fælde de træer, der bliver fældet – og som i øvrigt ikke er klassificeret som bevaringsværdige – havde vi også gjort det. Men det er ikke realistisk, desværre. Og så forsøger vi selvfølgelig at kompensere for det ved at plante lige så mange nye træer, siger Arne Jørgensen, der er repræsentant for spejderhusudvalget hos Bellahøj-21st Barking Gruppe.

- Vi har jo gennem mange år været i dialog med naboerne om det her byggeri, og desværre har de jo sagt fra dag ét, at deres hovedformål er, at vi ikke skal være der. Og det er jo fair nok. Men vi prøver at tage så mange hensyn, som det nu kan lade sig gøre, siger han.

Naboer kede af udviklingen

Men selvom naboerne ifølge dem selv gerne vil have spejderne ud på grunden, så havde de dog ønsket, at det ikke skulle være på bekostning af de gamle træer, der nu er blevet fældet.

Visualisering af det kommende spejderhus i Brønshøj.
Visualisering af det kommende spejderhus i Brønshøj.
Foto: Nicolai Bülow Rousting

- Man kunne have bygge noget, der var meget mere tilpasset den grund. Den måde, man har tænkt sig at lægge et stort hus her, passer ikke til grunden, og det harmonerer ikke med, at man fælder så mange træer. Nu får vi en bygning, som er 600 m2 stor, og den passer ikke ind, føler jeg, siger Søren Cloos.

Byggeriet og byggeplanerne af det nye spejderhus er blevet vedtaget af et enigt Teknik- og Miljøudvalg på Københavns Rådhus.

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik