DF og Radikale slæber minister i samråd om kloaksag

Miljøminister Lea Wermelin (S) skal nu forklare sig i sagen om den planlagte udledning af store mængder spildevand i Øresund.

Sagen om den planlagte udledning af 290.000 kubikmeter kloakvand i Øresund er en ildelugtende kartoffel, der bliver mere og mere varm.

Og temperaturen når nye højder, når både Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti nu forlanger en forklaring fra miljøminister Lea Wermelin.

Det er Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der sammen med den radikale Martin Lidegaard kalder ministeren i samråd.

For begge folketingspolitikere giver udtryk for stor bekymring over planerne om over en periode på fem dage at sende indholdet fra en hovedspildevandsledning direkte ud i Øresund.

Minister: Jeg har ingen indflydelse

Allerede lørdag gav ministeren udtryk for, at hun ønskede udledningen stoppet. Men hun sagde i samme forbindelse, at der var tale om en kommunal beslutning, som hun ikke har indflydelse på.

- Jeg har til min overraskelse set, at hverken miljøministeren eller Teknik- og miljøborgmesteren mener, at de kan gøre noget. Men hvis det virkelig er rigtigt, så må vi jo se på lovgivningen, hvis det er sådan, at der ikke tages hensyn til miljøet selv i så tunge tilfælde som det her, siger Martin Lidegaard (RV) til TV 2 Lorry.

quote Det her kan da ikke bare være en administrativ beslutning

Martin Lidegaard, Det Radikale Venstre

På en strækning mellem Frederiksberg, Gentofte og København ligger Lynetteledningen, der er en hovedspildevandsledning i hovedstadens kloaksystem. Og i forbindelse med byggeplaner i Nordhavn skal det undersøges, om der kan placeres en parkeringskælder umiddelbart over ledningen.

Det er selskabet AP Pension, der planlægger at bygge - og projektet kan ikke lade sig gøre, før undersøgelserne er gennemført.

Dybt foruroligende

- Men det er da dybt foruroligende, at det her kan finde sted - at man udleder udrenset spildevand midt i yngleperioden og midt i badesæsonen, hvor dyr og mennesker har den højeste aktivitet. Vi er nødt til at finde ud af, hvem der har truffet den her afgørelse og på hvilket grundlag. Og så vil vi vide, om det kan stoppes, siger Morten Messerchmidt (DF) til TV 2 Lorry.

quote Vi er nødt til at finde ud af, hvem der har truffet den her afgørelse

Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti.

Martin Lidegaard undrer sig over, at der ikke på forhånd har været politikere inde over.

- Det her kan da ikke bare være en administrativ beslutning, når det får så store konsekvenser. Og hvorfor sker det ikke i vinterperioden, hvor der ikke er nogen, der bader, og hvor der ikke er algevækst, undrer han sig.

Udsat i 24 timer

De to politikere siger i forbindelse med ønsket om et samråd, at de også vil have klarlagt, om andre kommuner på samme måde som København og Gentofte tillader udledning af urenset spildevand.

- Vi er nødt til at finde ud af, om der er nybyggerier andre steder, der kan bringe os i samme situation, og så må vi have analyseret os frem  til en løsning og sikre, at det her ikke kan ske igen, siger Morten Messerschmidt som tilføjer:

- Jeg ser frem til at høre forklaringer fra både København og Gentofte om, hvorfor man har godkendt det her.

Både han og Martin Lidegaard giver udtryk for, at de forventer ministersamrådet gennemført i løbet af den kommende uge, da der er tale om en hastesag.

Udledningen blev kort før midnat lørdag udskudt med 24 timer. Da forklarede forsyningsselskabet Hofor, at Københavns Kommune havde bedt om en udsættelse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik