Det københavnske boligmarked er umuligt - studerende ender på sofaer, mener demonstranter

Hver fjerde studerende betaler mere i boligudgifter, end de får i SU, viser en rapport - og nu har en gruppe studerende fået nok.

Mere mondæn adresse skal de københavnske unge under uddannelse normalt lede længe efter, men torsdag var en gruppe studerende alligevel flyttet ind på pladsen foran Københavns Rådhus.

Selvom de havde flyttet sofaer med sig, manglede der noget væsentligt - nemlig tag over hovedet. Og det var da også hele pointen. De unge demonstrerede nemlig for billigere boliger til studerende i København.

- Har du ikke et sted at bo, så er løsningen for mange at bo på sofaen ved en ven eller nogle andre, og det er det, vi prøver at sætte fokus på - at det selvfølgelig ikke er i orden, at man skal ende med at bo på en sofa som studerende.

Sådan siger Kevin Olesen, der er forperson for Studenterrådet på Københavns Universitet, til TV 2 Lorry.

Han var en af de mange, der var mødt op på Rådhuspladsen med en sofa, for at vise, hvordan tilværelsen potentielt kan se ud for en ung studerende, hvis ikke politikerne griber ind overfor de høje boligpriser.

Kevin Olesen er forperson for Studenterrådet på Københavns Universitet.
Kevin Olesen er forperson for Studenterrådet på Københavns Universitet.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Med sig havde de studerende skilte, hvor der stod en række firecifrede tal. 5.000, 6.000 og 7.000, og det er eksempler på, hvad studerende i dag betaler for tag over hovedet i København, forklarer Kevin Olesen.

Hver fjerde betaler mere til bolig, end de får i SU

En undersøgelse fra slutningen af august, som Danske elever og Studerendes Kollegieråd har foretaget, viser, at hver fjerde studerende betaler mere i boligudgifter, end de får i SU.

Det skyldes en kombination af, at boligpriserne stiger, og at antallet af boliger ikke følger med antallet af studerende, hvilket skaber et "decideret ungdomsfjendsk boligmarked", skriver Louise Frost, Formand for DSK - Danske elever og Studerendes Kollegieråd, i rapporten.

De studerende havde medbragt sofaer til demonstrationen foran Københavns Rådhus.
De studerende havde medbragt sofaer til demonstrationen foran Københavns Rådhus.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol


Københavns Kommune har ellers i juli i år indført den såkaldte tag-over-hovedet-garanti til studerende, men det er bare en god omgang varm luft, mener flere studenterorganisationer i københavnsområdet.


Det er langt fra nyt, at der mangler studieboliger til studerende og unge mennesker.

I 2020 lavede Bolig- og Planstyrelsen en studieboliganalyse, der konkluderede, at der siden 2010 er kommet flere studerende til, mens udbuddet af små og billige boliger er faldet. Samtidig er de studerendes indkomst ikke steget i samme omfang som den generelle befolknings indkomst.

Værst står det til i København, hvor der kun er en studiebolig til hver sjette studerende, har TV 2 tidligere skrevet. I Danmarks næststørste uddannelsesby, Aarhus, er der til sammenligning en studiebolig til hver fjerde studerende.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik