- Det er døduretfærdigt, siger borgmester om genåbningsaftale

Det er døduretfærdigt, at den offentlige sektor med blandt andet jobcentre ikke må åbne i hovedstadsområdet og på Sjælland, mener beskæftigelsesborgmester i København.

Til trods for at samtlige partier i Folketinget stod sammen om onsdagens aftale om at fremrykke genåbningen af en række områder, så er det ikke alle folkevalgte, der er tilfredse med beslutningerne.

Særligt den del, der tillader den offentlige sektor i regionerne Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland at åbne, mens Sjælland og Hovedstaden fortsat skal bibeholde en krisebemanding, afføder kritik fra Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun mener, at det er uretfærdigt, at jobcentrene på Sjælland ikke kan få lov at åbne op, så det stadig større antal ledige kan få vejledning og hjælpes tilbage på jobmarkedet, mens jyske og fynske jobcentre nu kan genoptage driften på fuld damp.

- Jeg synes, vi i hovedstaden og på Sjælland bliver efterladt på perronen med aftalen, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V) til TV 2 Lorry.

- Der bliver hverken sat gang i turismeerhvervene i form af at åbne for grænsen til Sverige, og samtidig bliver vores muligheder for at hjælpe de mange nye ledige svækket af, at vores medarbejdere på jobcentrene fortsat skal arbejde hjemmefra. Det er en døduretfærdig aftale.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V).
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V).
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix

Misser en mulighed

Beskæftigelsesborgmesteren peger på, at det er svært for jobcentrene at navigere folk tilbage på arbejdsmarkedet, når der ikke er mulighed for at afholde kurser, undervisning eller vejledninger.

Og jo længere tid, man går arbejdsløs, jo sværere bliver det at komme tilbage på arbejdsmarkedet, siger hun.

- Jeg synes, de misser en enestående mulighed for at få åbnet for jobcentrene og for at få turister tilbage. Smittetrykket i København er efter min mening slet ikke højt nok til, at man kan retfærdiggøre at holde lukket. Hospitalerne i hovedstadsområdet er jo slet ikke overbelastede, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

I Køge deler man ikke kritikken

Beskæftigeslesborgmesteren i København får dog ikke opbakning fra sin kollega i Køge Kommune, Lissie Kirk (S). Hun er direkte uenig med Cecilia Lonning-Skovgaard.

- Vi kan faktisk godt se en god mening i det. Vi har jo flere coronaramte her på Sjælland og i hovedstadsområdet. Så vi deler ikke den kritik. Det gør vi ikke. Faktisk vil jeg sige, at vi har haft succes med digitale løsninger på jobcentrene, som indtil videre har fungeret og skabt kontakt mellem jobs og ledige, siger hun.

- Tværtimod kan vi måske lære noget af de erfaringer, man gør sig i Jylland og på Fyn med genåbning af jobcentre. Og så varer det jo næppe længe, inden de igen skal diskutere åbningen af den offentlige sektor på Sjælland, lyder det fra Lissie Kirk, formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Køge Kommune.

Flest coronasmittede på Sjælland

De seneste tal for coronasmitte fra Statens Serum Institut viser, at der er flest smittede per indbygger på Sjælland og særligt i Vestegnskommunerne, som både ligger i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

I onsdagens aftale blev folketingspartierne enige om at lade de offentligt ansatte vest for Storebælt vende tilbage på arbejde fra onsdag den 27. maj, mens deres offentlige kolleger i Region Hovedstaden og Region Sjælland fortsat ikke har fået en startdato.

Samtlige partier i Folketinget stod bag aften, således også Cecilia Lonning-Skovgaards eget parti, Venstre.

TV 2 Lorry har forsøgt at forholde en række partiledere til borgmesterens opråb, herunder Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, men ingen har haft et ønske om at kommentere sagen. 

Desuden har TV 2 Lorry forsøgt at få en kommentar fra regeringen, men Erhvervsministeriet henviser til beskæftigelsesministeren, som ikke ønsker at kommentere sagen i dag. 

Statsministeren er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Disse 10 kommuner har flest smittede per 100.000 indbyggere

  1. Glostrup: 679
  2. Vallensbæk: 589
  3. Ishøj: 583
  4. Hvidovre: 546
  5. Albertslund: 519
  6. Egedal: 510
  7. Brøndby: 499
  8. Slagelse: 463
  9. Holstebro: 457
  10. Herlev: 446

Tal fra den 20. maj

 

Kilde: Statens Serum Institut


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik