Dagen før deadline: Fortsat usikkerhed om københavnsk EM og Tour-start i 2021

Tour de France-arrangørerne frygter, at EM-kampene i København vil fjerne fokus fra Grand Départ og forringe produktet. Københavns Kommune arbejder på kompromis.

Dagen før svarfristen på, hvorvidt København kan agere værter for både EM i fodbold og Tour de France-starten i sommeren 2021, er parterne bag de store sportsbegivenheder fortsat ikke nået til enighed om en løsning, hvor både cykelløb og fodboldstævne afholdes.

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger er parterne tæt på at nå hinanden, men er fortsat adskilt af små, men vigtige detaljer.

I bund og grund kan sagen koges ned til, at både Touren og EM i fodbold som enorme sportsevents ikke er interesserede i at dele rampelyset. Og skal København huse begge begivenheder, må begge begivenheder afgive en smule spotlight.

Blandt andet er det en bekymring hos ASO (Amaury Sport Organisation), der er arrangørerne bag Tour de France, at de fire EM-kampe, der skal spilles i København i ugerne op til Tour-starten, vil fjerne fokus fra cykelløbet, som var blevet stillet en sommer med uddelt opmærksomhed og folkefest i cykelsportens tegn i udsigt.

Omvendt kan Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, som arrangerer EM, heller ikke leve med at være hverken appendiks eller antipasto til Tour de France.

Overborgmester for enden af forhandlingsbordet

Dertil kommer en række kontraktlige forhold, som København tidligere har indgået med sportsbegivenhederne, men som nu må revideres.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, at Ofelia Plads ved Skuespilhuset, som under EM skal omdannes til en mindre fodboldby, udgør en knast.

EM og Tour de France i overlap:

EM-kampene i Parken skal efter planen spilles 12., 17., 21. og 28. juni 2021, mens Tour de France-etaperne bliver kørt 2., 3. og 4. juli 2021.

Allerede fra 30. juni vil Rådhuspladsen og H. C. Andersens Boulevard dog være lukket ned i forbindelse med klargøring af Tour de France-starten i hjertet af København.

I midten af forhandlingerne sidder Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), der foruden sin borgmesterkæde om halsen også er formand for selskabet, der står for selve afviklingen af Tour de France i Danmark, Grand Départ Copenhagen Denmark 2021.

Med de to roller i forhandlingerne skal han sammen med Dansk Boldspil Union, DBU, finde en løsning, hvor både Uefa og ASO kan være tilfredse.

Nærmer sig en løsning

Og her er det umiddelbart Tour-arrangørerne fra ASO, der står med de bedste kort på hånden, fortæller Frank Jensens partifælde Jonas Bjørn Jensen, der er medlem af Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget.

- De (ASO, red.) ved jo godt, at vi under ingen omstændigheder kan aflyse Tour-starten i Danmark, for det ville koste os flere hundrede millioner kroner at gøre. Men omvendt er de heller ikke interesserede i at stå tilbage og være årsagen til, at EM ikke kunne komme til København, siger han.

Selvom han, da TV 2 Lorry fanger ham over telefonen, trods sine udvalgsposter og affiliering med overborgmesteren ikke kan svare på, om det tyder på sommer i 2021 med både EM og Tour de France i hovedstaden, er han dog optimistisk:

- Så vidt jeg ved, så fortsætter dialogen stadigvæk. Men det går i den rigtige retning. Og lige nu er det detaljer, der skiller dem ad, siger Jonas Bjørn Jensen og fortsætter:

- Alle parter har spillet lidt højt spil her i starten, men hvis man så lægger lidt diplomati ind over, så bør det hele nok falde på plads. Mit indtryk er, at alle er indstillet på at finde en løsning, og så skal vi få fundet en løsning, som alle kan leve med.

Tour de France 2021 starter med en 13 kilometer lang enkeltstart gennem København. Denne går blandt andet lige forbi Telia Parken, som efter planen skal lægge græs til EM-kampe kort inden.

Svarfrist udskudt flere gange

EM-kampene i Parken skal efter planen spilles 12., 17., 21. og 28. juni 2021, mens Tour de France-etaperne bliver kørt 2., 3. og 4. juli 2021. Allerede fra 30. juni vil Rådhuspladsen og H. C. Andersens Boulevard dog være lukket ned i forbindelse med klargøring af Tour de France-starten i hjertet af København.

Da EM i fodbold blev udskudt til 2021 som følge af coronakrisen, blev stævnets 12 forskellige værtsbyer af Uefa bedt om at bekræfte, at de fortsat kunne afholde kampene trods udskydelsen på et år.

Egentlig skulle DBU have meldt tilbage til Uefa den 30. april. Men efter anmodning af forlænget svarfrist gik Uefa med til at udskyde en deadline for tilbagemelding til den 8. maj.

Samtidig er Uefa indforstået med, at et aftalegrundlag mellem parterne bag de store sportsbegivenheder skal godkendes endeligt i Borgerrepræsenationen i Københavns Kommune den 14. maj.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik