Den nye metro i Sydhavnen prydes med store kunstværker – få et smugkig her

De nye stationer på Sydhavnens metrolinje udsmykkes med store kunstværker. En lokal kunstner fra Sydhavnen arbejder lige nu på et enormt værk til Mozarts Plads.

01:16

Vægmaleriet, som består af 800 plader, skal være færdigt 1. august 2020. Når det er færdigt kommer det til at fylde 500 kvardratmeter.

I en hal i Sydhavnen ligger der lige nu 800 plader, der tilsammen skal udgøre et gigantisk kunstværk på hele 500 kvardratmeter.

Værket skal pryde væggene på stationen Mozarts Plads, som er en del af Sydhavnens metrolinje, der åbner i 2024. 

Det er et værk, der skal komme folk i møde på alle tidspunkter af døgnet.

Christian Schmidt-Rasmussen, kunstner, Sydhavnen

Kunsteren Christian Schmidt-Rasmussen har boet i Sydhavnen i 30 år, og han er en af de fem, anerkendte kunstnere, som Statens Kunstfond har udvalgt til at skabe værkerne til de kommende metrostationer.

- Jeg prøver på at lave noget, der er flot. Jeg prøver også at lave noget, der har noget storhed over sig, optimisme, farvegladhed og energi, siger Christian Schmidt-Rasmussen til TV 2 Lorry. 

Dimensionerne på Christian Schmidt-Rasmussens 500 kvardratmeter store værk bliver cirka 100 meter længden og fem meter i højden.

Christian Schmidt-Rasmussen startede på værket den 20. januar 2020, og den 1. august skal det være færdigt.  Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Læs også Ny Sydhavnsmetro kan blive ren tunnelløsning

Værket med navnet "Ud af barndommen" har blandt andet Sydhavnen som inspirationskilde. 

- Det er et relativt anakistisk sted, hvor der er plads til mange, forskellige mennesker, og så er det forbløffende mange heste herude, siger Christian Schmidt-Rasmussen.

Jeg prøver også at lave noget, der har noget storhed over sig, optimisme, farvegladhed og energi.

Christian Schmidt-Rasmussen, kunstner, Sydhavnen

Motiverne er børn, dyr og rumraketter på sort baggrund, der leder tankerne hen på en nattehimmel med stjerner.

Børnene repræsenterer håb, og dyrene er en blanding af bevingede heste som Pegasus, svaner, hjorte og hunde og minder om motiver, man ser i Anders And eller i Æsops fabler. 

Christian Schmidt-Rasmussen i gang med at at tilpasse vinger til Pegasus.  Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Læs også Kunstværker pryder gavle i Nordvest - se dem her

Kunsten bliver en integreret del af de fem metrostationer på den nye linje. Christian Schmidt-Rasmussen håber, at hans kunstværk vil falde i passagerernes smag, og at det samtidig vil fange folks opmærksomhed uanset tidspunkt. 

- Jeg vil gerne have, at det er et værk, som folk kan relatere til både klokken syv om morgenen og klokken 24 om aftenen. Det er et værk, der skal komme folk i møde på alle tidspunkter af døgnet, siger Christian Schmidt-Rasmussen til TV 2 Lorry.

På billederne herunder ses visualiseringer af alle fem stationer på Sydhavnens metrolinje, hvor kunsten vil være en integreret del af stationerne.

Gå på opdagelse i den kommende stationer med udkast til kunstudsmykninger herunder:

På Mozarts Plads er det den lokale kunstner Christian Schmidt-Rasmussen, der med værket "Ud af barndommen" tager udgangspunkt i stemningen omkring Sydhavn.

På Havneholmen er det kunstnergruppen Superflex, der udformer kunsten, som vil pryde metrostationen.Her bliver der vendt op og ned på tid og rum, hvor metroens vanlige elementer såsom informationsskærme og rejsekortstandere pludselig også kan ses på vægge og i loftet.  Samtidig vil urene på stationen gå helt uforudsigeligt for at understrege, at kunsten på stationen er afvigende i både tid og rum.

På Ny Ellebjerg er det kunstneren Pernille With Madsen, der har skabt forskellige elementer, der vil kigge frem flere steder på stationen. Her kommer der lysværker, abstrakte relieffer samt betonudsmykninger, som kobler højteknologi, arkæologi og geologi.

På Sluseholmen er det kunstneren René Schmidt, der har skabt to forskellige elementer, der vil være kendetegnene for stationen. Øverst i stationen vil der hænge en kæmpe stålskulptur over rulletrapperne. Skulpturens mange-facetterede overflade vil være med til at sprede lyset i stationen. Nederst i stationen kommer der et betonrelief med geologiske strukturer indstøbt i betonbjælken over perronen.

På Ny Ellebjerg er det kunstneren Henrik Plenge Jacobsen, der med værket Stella Nova bringer himmelrummet ned i metrostationen. Stationsvæggene bliver beklædt i blå nuancer - fra lys himmelblå i toppen til dyb og mystisk midnatsblå i bunden. Der installeres også et geocentrisk astronomisk ur, der viser et præcist billede af flere af himmellegemernes aktuelle position over Ny Ellebjerg. Metrostationen får dermed et ur, som rækker ud over den daglige rutine og giver passagerne en hilsen fra verdensrummet.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?