Den Lille Havfrue er blevet udsat for hærværk

Den ikoniske statue på Langelinie i København er blevet udsat for hærværk, oplyser Københavns Politi.

"Racistisk Fisk" bliver Den Lille Havfrue kaldt her. Foto: Nils Knuth/TV 2 Lorry

Den Lille Havfrue på Langelinie i København er blevet udsat for hærværk.

Københavns Politi oplyser til TV 2 Lorry, at det har modtaget en anmeldelse om hærværk mod Den Lille Havfrue.

- Vi kan bekræfte, at der er malet med spraymaling på stenen. Det er ikke klart for os, hvad motivet er, siger vagtchef Jesper Frandsen til TV 2 Lorry. 

Læs også Statue af kendt polarforsker udsat for hærværk - overhældt med rød maling

- Nu optager vi en hærvæksanmeldelse og forsøger at sikre spor. Efterfølgende skal den saneres af kommunen, siger Jesper Frandsen.

Han forventer, at stenen kan blive rengjort senere fredag. 

Flere statuer både i Danmark og udlandet er blevet overmalet den seneste tid.

Der er dog umiddelbart ikke noget racistisk i eventyret om Den Lille Havfrue, vurderer Ane Grum-Schwensen, museumsinspektør ved Odense Bys museer og ansat ved H.C. Andersen Centret på Syddansk Universitet. 

Det skriver Ritzau.

Artiklen fortsætter efter billedet...

  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hærværket mod den Lille Havfrue er begået, efter at der verden over er opstået protester mod racisme i forbindelse med drabet på den sorte mand George Floyd i USA.

Primært er det gået ud over statuer af tidligere kolonister.

Læs også Den Lille Havfrue udsat for hærværk

Hærværk flere steder

Den 21. juni blev en statue i Nuuk i Grønland af den danske-norske missionær Hans Egede overhældt med rød maling, og på foden af statuen var malet teksten 'Decolonize' - altså et opråb om af afkolonisere Grønland.

Det samme er sket på en statue af Hans Egede i København natten til tirsdag, hvor der ligeledes er begået hærværk med rød maling og teksten 'Decolonize'.

Læs også Endnu en statue overhældt med rød maling

Også en byste af den kendte danske polarforsker Knud Rasmussen ved Hundested Bibliotek er blevet overhældt med rød maling for tre dage siden. 

Søren La Cour Jensen, der er museumsinspektør på Knud Rasmussen-museet i Hundested, ville over for TV 2 Lorry ikke konkret forholde sig til hærværket, da motivet endnu er uklart.

Læs også Aktivister efterlader besked ved Den Lille Havfrue

- Det vil dog undre mig, hvis der skulle ligge et politisk motiv bag, da Knud Rasmussen var en vellidt person i Grønland, siger han til TV 2 Lorry.

30. maj 2017 blev Den Lille Havfrue udsat for en hvalaktion.  Foto: Nils KnuthTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik