Demonstration skabte trafikkaos i København

En aktion fra klimabevægelsen Extinction Rebellion omkring Kongens Nytorv spærrede for trafikken.

01:58

Video fra demonstration.

Opdatering klokken 17.08:

Københavns Politi oplyser, at trafikken omkring Kongens Nytorv igen glider, og at demonstrationen ikke længere blokerer vejen. Artiklen er opdateret med nye oplysninger fra politiet.

Klimabevægelsen Extinction Rebellion afholdt onsdag eftermiddag en demonstration på Kongens Nytorv, hvor vejen var spærret i en længere periode.

Cirka 100 mennesker var mødt op med både flag og bannere. Der blev også råbt slagsange om klimaet, fortæller TV 2 Lorrys journalist på stedet.

Da demonstranterne blokerede vejen, greb politiet ind og begyndte at foretage anholdelser.

Ifølge TV 2 vil de arresterede blive sigtet for overtrædelse af færdselsoven. Hvilken paragraf, de vil blive sigtet efter, har politiet ikke oplyst.

- Vi har foretaget en anholdelse, og der er foreløbig 18 sigtelser for overtrædelse af færdselsloven. Vi er nu i gang med at klippe demonstranterne fri, efter at de har lænket sig fast, men vi kan ikke udelukke, at der kommer flere sigtelser, siger Tommy Laursen, vagthavende ved Københavns Politi, til TV 2.

Demonstranter lænkede sig selv til både

Der var demonstranter til stede, som lænkede sig selv fast til en båd, hvilket besværliggjorde det for politiet at fjerne dem fra stedet.

Politiet var mødt op med otte salatfade, og de begyndte at arrestere demonstranter og bære dem væk.

Der var demonstranter, som havde lænket sig selv fast til en båd, hvilket gjorde det besværligt for politiet at fjerne dem fra stedet.

Kravene for demonstrationen

Bag demonstrationen står Extinction Rebellion, som er et aktionsnetværk, der har afdelinger i flere lande. De startede i 2018 og har rødder i Occupy-bevægelsen, som er en international progressiv socio-politisk bevægelse.

Ifølge deres hjemmeside har de en aktionsagenda om, at man optræder fredeligt under demonstrationer og udøver ikke-voldelig civil ulydighed.

I en pressemeddelelse har Extinction Rebellion stillet tre krav for deres demonstration.

De tre krav fra Extinction Rebellion

  • Regeringen skal fortælle sandheden ved at erklære klima- og miljønødstilstand og samarbejde med andre institutioner om at kommunikere det akutte behov for forandring.

 

  • Regeringen skal handle nu for at stoppe tabet af biodiversitet og reducere drivhusgasudledninger til netto nul i 2025.

 

  • Regeringen skal oprette og ledes af et borgertings beslutninger omkring klima- og miljøretfærdighed.

Billeder fra demonstrationen. Foto: Sofie Gauger/TV 2 Lorry

Billeder fra demonstrationen Foto: Sofie Gauger/TV 2 Lorry

Billeder fra demonstrationen. Foto: Sofie Gauger/TV 2 Lorry

Demonstranter bliver båret væk. Foto: Sofie Gauger/TV 2 Lorry

Demonstranter bliver båret væk Foto: Sofie Gauger/TV 2 LorryTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik