Demonstranter foran den russiske ambassade: ”Det er forfærdeligt, og jeg er virkelig bange”

Ukrainere bosat i Danmark gik i dag på gaden for at råbe russerne op. De er både nervøse og bange for konsekvenserne af en mulig krig i deres hjemland.

VI HØRER GERNE FRA DIG
Har du familie i Ukraine, og er du bosat i TV 2 Lorrys sendeområde? Så vil vi gerne høre fra dig. Skriv til journalist Signe Julie Andersen på mail sija@tv2lorry.dk

Krig, død og ødelæggelse. Det lyder voldsomt, men det er ikke desto mindre nogle af de ting, som ukrainere i Danmark frygter, når de bliver spurgt til konflikten mellem Rusland og Vesten, hvor Ukraine er stridspunkt.

Derfor har foreningen ’Bevar Ukraine’ sammen med en række ungdomspartier fra blandt andet Alternativet og Radikale Venstre, valgt at organisere en demonstration foran den russiske ambassade på Østerbro i København.

Ifølge Andrii Kuzmyn, der er formand for den københavnske afdeling af ’Bevar Ukraine’, og selv er ukrainer, er demonstrationen med til at vise Danmarks støtte til hans hjemland.

- Den her demonstration skal vise folk i Ukraine, at vi står sammen med dem. Både herboende ukrainere og danskere er i dag med til at støtte op om mit folk, siger Andrii Kuzmyn til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Andrii Kuzmyn er glad for, at så mange mødte op til demonstrationen for at vise deres støtte til Ukraine.
Andrii Kuzmyn er glad for, at så mange mødte op til demonstrationen for at vise deres støtte til Ukraine.
Foto: Jan Christiansen / TV 2 Lorry

Flere hundrede mennesker var mødt op på Østerbro for at vise deres utilfredshed med den verserende konflikt og vise opbakning til Ukraine i en tid, hvor krig ser næsten uundgåeligt ud.

Støtte til Ukraine

Ifølge Andrii Kuzmyn er mange ukrainere, der opholder sig i Danmark, bange for, hvad konflikten kan udvikle sig til. Allerede nu er situationen i hans hjemland meget ustabil.

- Det er forfærdeligt. I Ukraine er hver dag værre end den forrige, siger han og fortsætter:

- For en måned siden havde vi aldrig forventet at stå i den her situation. Vi havde aldrig troet, at det ville blive så slemt, som det er nu. Det ser ud til, at krigen er tæt på.

Andrii Kuzmyn har familie i Ukraine, og dem prøver han at holde tæt og regelmæssig kontakt til.

- Vi taler sammen hver dag, for de har brug for tryghed og støtte. Det har de brug for at vide, at vi er her, fortæller formanden.

Ifølge ham skal hans familie og andre i Ukraine forsøge at forholde sig rolige og stærke i den ellers nervepirrende situation.

- Folk må ikke panikke. Krig kan føre til, at landets økonomi bliver ødelagt, og at folk bliver mentalt ødelagt og deprimerede. Derfor skal de være stærke, men samtidig gøre sig klar til krigs-scenariet, siger Andrii Kuzmyn.

Demonstranter er urolige for familien

Flere af de ukrainere, der i dag var dukket op til demonstrationen, frygter for, hvordan det skal gå deres familie og venner i hjemlandet. Det gælder blandt andet Vira Lutchyn. 

- Situationen er forfærdelig. Jeg er virkelig bange. Min familie i Ukraine er også bange, og de forbereder sig bare på det værste. De har allerede overvejet, hvor de skal tage hen, hvis de bliver nødt til at flygte, siger hun til TV 2 Lorry. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Vira Lutchyn var mødt op til demonstrationen for at vise sin støtte til sit hjemland.
Vira Lutchyn var mødt op til demonstrationen for at vise sin støtte til sit hjemland.
Foto: Amanda Feldballe Bernholm / TV 2 Lorry

Også Tatiana Gren, der er fra Ukraine men i øjeblikket studerer på Københavns Universitet, mener, at situationen næsten ikke er til at være i. 

- Det er en skrækkelig følelse at skulle tænke på, hvad der kan ske med min familie hjemme i Ukraine. Min bror er i den ukrainske hær, og han er allerede udstationeret til landets østlige del, hvor russerne er på vej frem. Jeg frygter virkelig, hvad der kan ske med ham, fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Tatiana Gren frygter for hendes familie sikkerhed hjemme i Ukraine.
Tatiana Gren frygter for hendes familie sikkerhed hjemme i Ukraine.
Foto: Amanda Feldballe Bernholm / TV 2 Lorry

En tid fyldt med usikkerhed

En af de sværeste ting under den verserende konflikt mellem Ukraine, Rusland og Vesten er ifølge Andrii Kuzmyn, at situationen er så usikker og uforudsigelig.

- Hver dag vågner jeg op ved 4.30-5-tiden, og det første jeg tænker er, at jeg skal tjekke nyhederne på min mobil for at se, hvad der sker i Ukraine. Det er jo mit land, fortæller han.

Derfor er ’Bevar Ukraine’-formanden også utrolig glad for, at så mange var mødt op for at støtte hans hjemland.

Blandt demonstranterne var også flere russere, som ville vise deres støtte til Ukraine. En af dem var Galina Stryzhak, der er født og opvokset i Rusland.

- Jeg er russer, men jeg har boet i Kiev i 30 år. Jeg har set, hvor bange de unge i Ukraine er for deres lands fremtid. Vi skal vise dem, at vi er her for dem, og at vi støtter dem i den her store krise, siger hun til TV 2 Lorry. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Galina Stryzhak er født i Rusland, men støtter Ukraine i konflikten.
Galina Stryzhak er født i Rusland, men støtter Ukraine i konflikten.
Foto: Amanda Feldballe Bernholm / TV 2 Lorry

Selvom foreningen 'Bevar Ukraine' ikke har planlagt flere demonstrationer, så er Andrii Kuzmyn sikker på, at det ikke er sidste gang, at der bliver råbt højt om ukrainernes utryghed og utilfredshed med den nuværende situation. 

Du kan læse flere udsagn fra demonstranter i billedgalleriet nedenfor. 

Samlet foran Den Russiske ambassade i den spændte situation.

_

_


Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Demonstration mod ghettolisten

playTil kamp for Mjølnerparken: Ny liste er "urimelig, umenneskelig og diskriminerende"

20080102-145005-6-1920x1283we

Marginaler sender nyt boligkvarter på forhadt liste - nu reagerer borgmester

20191203-163142-2-1920x1279we

playHer er de: Flere boligområder ryger af forhadt liste - et nyt er kommet på

kanalrundfart

playEfter forslag om fri badning i Københavns Havn: "Vi frygter en ulykke"


København


Forsiden lige nu

Se flere