Data fra intensiv-afdelinger: Sådan er den typiske corona-patient

Den typiske Covid-19 patient på en intensivafdeling i Danmark er 68 år. Det viser en ny undersøgelse, som en intensivlæge fra Rigshospitalet har taget initiativ til.

Arkivbillede Foto: Rigshospitalet

En spritny undersøgelse, som intensivlægen Nicolai Haase fra Rigshospitalet har taget initiativ til, giver for første gang en mere detaljeret beskrivelse af, hvem der typisk bliver indlagt med coronavirus i Danmark.

Der er indsamlet viden om de 323 patienter, der blev indlagt på de danske intensivafdelinger under coronaens første bølge i perioden frem til den 20. maj i år, og undersøgelsen viser blandt andet, at den gennemsnitlige covid-19 patient er 68 år.

Det er ældre end corona-patienter på intensivafdelinger i England, Italien, USA og Kina.

Læs også Nu kommer testtelte tilbage til hårdt ramt vestegnskommune

De fleste af patienterne på de danske intensivafdelinger kommer i respirator, og mange af dem ligger i respirator i tre uger eller mere, hvilket er længere tid end sædvanligt.

Cirka hver tredje corona-patient var ellers rask og havde ingen kronisk sygdom, inden vedkommende blev indlagt.

Det er dog særligt folk med kroniske sygdomme, især lungesygdomme, der dør under deres indlæggelse med covid-19. 37 procent af de indlagte, ender med at dø, og heraf er det især mænd med en høj alder og en kronisk sygdom, der er udsat.

Sarah Latini Fjord-Larsen, sygeplejerske, Hjerteafdelingen, Bispebjerg hospital, har oplevet at miste patienter til Covid19. Foto: Privat foto

Intensivlæge Nicolai Haase fra Rigshospitalet er glad for, at man nu har mere specifik og faglig viden om, hvem der typisk bliver ramt hårdt af coronavirussen i Danmark.

- Når vi lægefagligt, politisk og personligt skal forholdes os til corona, er det enormt vigtigt, at vi ikke baserer vores beslutninger på rygter og historier fra verdens corona-brændpunkter, men har præcis viden om coronaen i Danmark, siger han i en pressemeddelelse.

Vi bliver hele tiden bedre til at forstå og behandle sygdommen effektivt med virusbremsende og betændelsesdæmpende medicin

Nicolai Haase, intensivlæge fra Rigshospitalet

- Med så lange forløb på intensiv afdeling og i respirator, vil nogle af vores patienter have lange genoptræningsforløb, og det kan ikke udelukkes at nogle vil få varige men. Det fylder meget i mediebilledet i øjeblikket, og igen har vi brug for præcise tal at forholde os til. Dem er vi også ved at skaffe nu, tilføjer han.

Undersøgelsen viser også, at selvom de danske intensivpatienter med coronavirus er ældre end i andre lande, så er der flere, som overlever i Danmark.

- Vi bliver hele tiden bedre til at forstå og behandle sygdommen effektivt med virusbremsende og betændelsesdæmpende medicin, forklarer Nicolai Haase.

Intensivafdelingerne vil blive ved med at registrere, hvem der bliver hårdt ramt af covid-19 i fremtiden.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik