Dansk sanger deler oplevelse om racisme i Illums Bolighus – direktør beklager

Musikeren Lord Siva fortæller om diskrimination i Illums Bolighus, efter sikkerhedsvagt skyggede ham og lod ham vide, at han ikke var velkommen i butikken. Det beklager direktør, der nu vil øge fokus på fordomme.

Brian Siva, der måske er bedre kendt under kunstnernavnet Lord Siva, retter via sine konti på sociale medier kritik af den kendte butik Illums Bolighus på Strøget for to oplevelser, han har haft i varehuset for nylig.

Her beskriver han, hvordan en butiksvagt for to uger siden skyggede ham under en indkøbstur og bad ham forlade forretningen.

- Da vi går derind, begynder deres securityvagt at gå efter os rundt i butikken, og min ven spørger, hvorfor han bliver ved med gå efter os. Han siger ud af det blå, vi skal gå ud. Jeg prøver at berolige situationen ved at sige, det er cool og vi bare skal købe nogle ting, og så går vi igen, men securityvagten vil ikke have, vi er i butikken mere, og vi bliver bedt om at gå, skriver Brian Siva om oplevelser for to uger siden.

Og da Siva lørdag vendte tilbage til Illums Bolighus, fik han at vide, han ikke måtte komme i butikken mere.

- Jeg tænker ikke videre over det indtil i dag (lørdag, red.), hvor jeg tog derind igen og fik købt de ting, jeg skulle have. Securityvagten ser mig på vej ud af butikken og siger: “Hvad fanden laver du her, du er ikke velkommen i denne butik mere”.

- Jeg beder om, at jeg kan snakke med hans overordnede, så vi kan få løst denne misforståelse, og hans chef Henrik Ypkendanz kommer ned og siger, han har et dejligt personale, og de gør deres arbejde rigtigt godt. Føler mig totalt magtesløs og uretfærdigt behandlet. Hvad gør man i sådan en situation?

Forsker: Klassisk eksempel på diskrimination

Selv sætter Siva ikke et decideret label på sin oplevelse i Illums Bolighus, men forskeren Mira C. Skadegård er ikke i tvivl om, hvad hændelsen er et udtryk for:

- Det er et af de allermest klassiske og mest almindelige eksempler på racediskriminerende adfærd, ganske enkelt. Og det er helt normalt her i Danmark, siger hun til TV 2 Lorry.

Tilknyttet Aalborg Universitet forsker Mira C. Skadegård netop i racisme og diskrimination. At blive mistænkt af sikkerhedsvagter i butikker er et de hyppigste eksempler på hverdagsracisme, forklarer hun.

Illums Bolighus blev grundlagt i 1925 og har til huse på Strøget ved Amagertorv og Storkespringvandet.
Illums Bolighus blev grundlagt i 1925 og har til huse på Strøget ved Amagertorv og Storkespringvandet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Musikeren, der har rødder i Sri Lanka, står langt fra alene med sin oplevelse.

Den seneste medborgerskabsundersøgelse i Københavns Kommune viser, at halvdelen af alle unge med ikke-vestlig baggrund har oplevet diskrimination i løbet af 2018.

Størstedelen af dem har oplevet det mere end to gange i løbet af 2018.

Profilen passer

Når man taler om at blive ekstra mistænkeliggjort på baggrund af sin etnicitet, kaldes det etnisk profilering, og udtrykket bruges især i sammenhæng med politiets arbejde.

Mira C. Skadegård giver eksemplet visitationszoner, der nu er tæt på kroniske i hovedstadsområdet, og som nærmest altid fører til ransagelser og kropsvisiteringer af mænd med mørk hudfarve.

Samme dynamik er på spil, når det kommer til sikkerhedsvagter i butikker.

- Det er ikke fordi, sikkerhedsvagten er ond. Men han er vokset op i et samfund, hvor stereotypen om den mørke, farlige, mandlige forbryder er blevet dyrket og bekræftet af politiet gennem hele hans liv, så han bevidst eller ubevidst reagerer ud fra det, siger Mira C. Skadegård.

Direktør beklager hændelsen

Den administrerende direktør for Illums Bolighus, Henrik Ypkendanz, beklager forløbet.

Til TV 2 Lorry fortæller Henrik Ypkendanz, at han lørdag talte med Brian Siva og gjorde det klart, at han bestemt er velkommen som kunde i butikken.

- Hvis vi har sagt, at han ikke er velkommen i Illums Bolighus, så må jeg kun beklage det. Vi har ikke til hensigt at sige til nogen kunder, at de ikke er velkomne i Illums Bolighus, siger Henrik Ypkendanz til TV 2 Lorry.

Direktøren for Illums Bolighus, Henrik Ypkendanz.
Direktøren for Illums Bolighus, Henrik Ypkendanz.
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

Direktøren erkender, at der lørdag, ifølge ham, lod til at opstå en episode mellem Siva og vagten, ”som gjorde, at de to kom på tværs af hinanden”. Ypkendanz bekræfter også, at han har taget vagten i forsvar i situationen.

- Jeg har det totale ansvar over for Illums Bolighus’ adfærd over for kunder og for uddannelse af vores ansatte, og denne her vagt har netop haft 10-års jubilæum, og der har ikke været nogle situationer tidligere, der har givet anledning til bekymring, siger Henrik Ypkendanz.

Symptom på et større problem

Da TV 2 Lorry søndag taler med direktøren, er han på vej ind i butikken. Normalt holder han fri om søndagen, men i dag gør han en undtagelse.

- Det gør jeg for at sikre, at alle vores dygtige medarbejdere i Illums Bolighus har en adfærd, der sikrer, at alle bliver behandlet fuldstændig ens uanset baggrund, siger han.

Men vil du gøre noget konkret for at sikre, at dine ansatte er opmærksomme på denne her problematik, for eksempel ved uddannelse eller kursus eller lignende?

- Vi er opmærksomme på det, der sker rundt om os, og det skal vi som forretningsdrivende selvfølgelig også have fokus på.

Ifølge forskeren Mira C. Skadegård kan efteruddannelse af personale være én vej at gå.

Men mistænkeliggørelsen af Brian Siva i Illums Bolighus er udtryk for et problem, der er større end musikeren, sikkerhedsvagten og butiksdirektøren.

- Både vagten og butiksdirektøren kan blive klogere og uddanne sig selv og personale og lære om problemet og lære nogle begreber. Men de skal ikke stå alene og skal have skældud, for de har fra samfundets side lært, at det er mænd som den unge musiker, man skal gå efter, og det har politiet gennem historien bekræftet dem i, siger hun.

Ifølge den presseansvarlige fra Brian Sivas' pladeselskab har musikeren ikke yderligere kommentarer til sagen.

Mindre subtile oplevelser med racisme eksisterer også i bedste velgående i Danmark. Vi har talt med Leydi Thomsen om nogle af de racistiske episoder, hun selv har oplevet herhjemme. Se mere i videoen herunder:

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik