Danmarkshistoriens første pengeseddel kan nu blive din

Auktionshuset Bruun Rasmussen udbyder nu den første pengeseddel i Danmark og en ekstremt sjælden guldmønt på auktion.

Har du mange penge, kan du nu købe lidt småpenge.

Der er dog tale om yderst sjældne og særdeles værdifulde håndører. Således er danmarkshistoriens første pengeseddel og en guldmønt fra Christian IXs guldbryllup nu til salg hos auktionshuset Bruun Rasmussen i København.

Pengesedlen, en 1-rigsdaler fra 1713, er vurderet til at være mellem 60.000 til 80.000 kroner værd i dag, oplyser Bruun Rasmussen i en pressemeddelelse.

- Udover at være exceptionelt sjælden, så er sedlen også af stor pengehistorisk betydning. Det er de danske pengesedlers dåbsattest, vi har med at gøre her, siger Michael Fornitz, chefnumismatiker hos Bruun Rasmussen.

Frederik IV valgte at udstede de første papirpenge i 1713 efter Danmarks deltagelse i den Store Nordiske Krig. I krigen mod svenskerne havde Danmark og Norge brugt mange penge - sølvmønter - på at købe lejesoldater og krigsmateriel.

Da det både var dyrt og tidskrævende at hente sølvet i miner for at omdanne det til mønter, valgte kongen altså at lave papirpenge for at komme på økonomisk fode igen. Og det er altså en af disse allerførste pengesedler, der nu skal sælges på auktion.

- Udover at være et af de allerførste eksemplarer, er den udbudte pengeseddel også antagelig unik i privateje, så vi glæder os meget over at have den med på vores næste auktion, siger Michael Fornitz.

Der findes kun to eksemplarer af denne guldmønt
Der findes kun to eksemplarer af denne guldmønt
Foto: Bruun Rasmussen

Yderst sjælden guldmønt til salg

Pengesedlen sælges 3. maj, og dagen efter er en om muligt endnu mere sjælden valuta under hammeren.

Der er tale om en 2 krone-guldmønt fra 1892. Der er kun lavet to af disse mønter - og de blev givet til til kong Christian IX og dronning Louise i forbindelse med deres guldbryllup. Den er vurderet til at være helt op mod 180.000 kroner værd i dag.

- Her er tale om en mønt, hvor historien taler med helt store bogstaver, siger Michael Fornitz.

Den ene guldmønt, der blevet givet til kong Christian IX, tilhører i dag den kongelige familie og bliver opbevaret i Den kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet.

Den anden guldmønt - dronning Louises - arvede kongeparrets søn, prins Valdemar. Han var møntsamler og efter hans død blev mønten solgt til en privat samler. I dag ejes den - lidt endnu - af Kurt Guldborg Larsen fra Dragør, der har en af landets største møntsamlinger.

- Efter at dronning Louise personligt modtog mønten ved sit guldbryllup, kan man med sikkerhed sige, hvor mønten har befundet sig, og hvem den har været i hænderne på helt frem til i dag, hvilket hører til absolut sjældenhederne for så enestående en mønt, siger Michael Fornitz.

Efter et helt liv som møntsamler og 11 år som professionel møntekspert i auktionsbranchen, besluttede Kurt Guldborg Larsen for nogle år siden, at sælge hele samlingen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik