Danmarks fjerdeældste veteranskib må ikke servere udendørs: "Det må kunne løses"

De Radikale i Københavns Borgerrepræsentation er klar til at hjælpe ejeren af veteranskibet Oranje, som kæmper for at blive liggende i Nyhavn.

Politikere i Københavns Borgerrepræsentation vil nu se på, om der kan findes en løsning, så veteranskibet Oranje kan blive liggende i Nyhavn. Foto: Privatfoto

Denne artikel er redigeret d. 9. dec. for at tydeliggøre kronologien i de politiske beslutninger.

Restaurantskibet Oranje fra 1898 er Danmarks fjerdeældste veteranskib og passer godt ind i Nyhavns historie. Det er oprindeligt et gammelt fragtskib fra Holland af netop den type, der i gamle dage anløb Nyhavn.

Det lyder som et kæmpe problem, og det burde det jo ikke være.

Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre, medlem af Københavns Kommunes Teknik-og Miljøudvalg

Men ejeren af skibet har svært ved at få økonomien til at løbe rundt, fordi han ikke må stille et par borde og stole op langs med siden af skibet.

Læs også Bådejer: "Hvis vi går ned, bliver det med blafrende faner og rygende kanoner"

Området er nemlig såkaldt "kajkantzone" - og der må der ikke stå den slags. Det fremgår af en ny lokalplan.

08:03

I vores serie som Bøvl og Bureaukrati skal vi møde en mand, der kæmper for at få de regler han er ramt af ændret.

Luk video

Passer med visionen for København

Mette Annelie Rasmussen fra De Radikale er dog en af flere medlemmer i borgerrepræsentationen, der er klar til at se på, om kommunen ikke kan finde en løsning, der gør, at skibet kan blive liggende. 

- Det lyder som et kæmpe problem, og det burde det jo ikke være. Vi har en vision om, at København skal være en levende by med kant. Derfor skal vi jo også have plads til de her historiske skibe i havnen, siger Mette Annelie Rasmussen, (Rad. V.), som er medlem af Københavns Kommunes Teknik-og Miljøudvalg.

Mette Annelie Rasmussen fra De Radikale mener, at problemerne ikke er større, end at de kan løses. Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Læs også Borgmester beordret til at opmåle hyldemeter: "Det er dybt godnat"

Lå på røv og albuer

Ejeren af skibet Jørgen Kragh opdagede ikke, at der blev lavet en lokalplan, der indførte en kajkantszone. Ej heller at der lå en politiske vedtaget byrumsstrategi fra 2009, der sagde at området ved kajen skulle holdes frit for løst inventar til kommercielt brug.

- jeg havde vendt ryggen til og lå på røv og albuer i en skibsdok ovre i Svendborg og gjorde skibet klar med alt muligt - fordi det skulle jo være ordentligt, når man kommer til den store by -  siger Jørgen Kragh.

Jørgen Kragh måtte derfor droppe servering på kajen, og kun serverer indedørs.

Men i Nyhavn står udendørsserveringen for en meget stor del af omsætningen. Et forrygende sommervejr gjorde situationen særligt hård i sommer.

- Solen gjorde jo, at folk ikke ville indenfor. Det var jo ikke nogen mennesker indenfor nogen steder. Alle sad udenfor, og sådan skal det jo være, det er jo herligt, siger Oranjes ejer, Jørgen Kragh.

Jørgen Kragh vil gerne have, at Oranje kan blive liggende i Nyhavn. Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Borgmester vil begrænse udeservering

Ifølge Københavns Teknik-og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, er det nødvendigt med regulering.

- Jeg synes, at det er en god ide, at vi begrænser, hvor der er udeservering, og at vi også bruger byen på andre måder end at skulle betale for en dyr kop kaffe eller en dyr øl, siger hun.

Borgmester Ninna Hedeager Olsen er glad for, at antallet udeserveringer bliver begrænset. Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

I den undersøgelse TV 2 Lorry har lavet med TV 2 og de øvrige regionale TV 2-stationer nævner flere af landets borgmestre, at netop lokalplaner er noget af det, der kan give konflikt med borgerne.

Læs også Borgmesteroprør mod bureaukrati - denne regel bøvler din kommune med

De burde ikke være så svært

De Radikale vil nu have kommunen til at se på, om Jørgen Kragh kan få en dispensation eller måske udeservering på den del af kajen, hvor det er lovligt i nærheden af skibet. 

- Lad os lige sidde ned omkring et bord og finde en løsning, der virker for ejeren men også for København, siger Mette Annelie Rasmussen (Rad. V.)

Læs også Borgmester revser bureaukrati: "Hvorfor skal man søge byggetilladelse for at opføre telt?"

Borgmesteren vil ikke afvise, at der kan findes en løsning for Jørgen Kragh og Oranje.

- Jamen, hvis Mette Annelie har et forslag, så glæder jeg mig til at se hende stille det som et medlemsforslag i udvalget. Så må vi jo kigge på det, siger Ninna Hedeager Olsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik