Da 19-årige Nicoline reddede fuld mand fra druknedøden, fik hun pludselig hjælp fra uventet side

Nicoline Fejer på 19 år og Jonathan Thybo på 24 år måtte sætte deres egen sikkerhed til side for at redde en mand, de ikke kendte.

En smådryppende sommeraften i juli sidder Nicoline Fejer på 19 år og drikker kaffe på sine bedsteforældres båd i Christianshavns kanal.

Kun få øjeblikke senere falder en mand i kanalen fra sin egen båd.

Instinktivt springer Nicoline i vandet, men hun har svært ved at hjælpe manden alene. Pludselig springer Jonathan i kanalen for at hjælpe. De bliver senere begge indstillet til politiets dusør for heltmodige gerninger.

Sprang i vandet uden at tøve

Nicoline Fejer har fundet sig til rette på sine bedsteforældres båd i Christianshavns kanal sammen med sin familie. Udover at det regner ganske svagt, er det en stille og almindelig aften i juli.

Nicoline og hendes familie ser en mand, der kommer sejlende i en motorbåd. En mand som ifølge Nicoline er meget beruset.

ARKIVFOTO: billede af Christianshavns kanal, hvor episoden fandt sted.
ARKIVFOTO: billede af Christianshavns kanal, hvor episoden fandt sted.
Foto: Morten Raarup - TV 2 Lorry / TV 2 Fyn

Mens manden vakler rundt på sin båd, forsøger han at lægge til ved en båd på den anden side af kanalen.

- Min far sidder og laver en joke om, at jeg nok snart kommer til at skulle rede ham manden på den anden side op af vandet, og fem sekunder senere snubler han overbords og falder i vandet, siger Nicoline til TV 2 Lorry, som har snakket med hende her fire måneder efter episoden.

Nicoline, der selv er en habil svømmer og nyuddannet livredder, tøver ikke et øjeblik. Iført fuld påklædning og en redningstorpedo springer hun i vandet.

- Det eneste jeg tænker, er, at hvis der er nogen her, der skal hjælpe, så er det mig.

Hun lægger mærke til, at motoren på mandens båd stadig er tændt og tænker, at det kan være en mulig fare.

Selvom manden kæmper for at holde sig over vand, er han meget afvisende overfor Nicolines hjælp. Hun vælger derfor at kaste redningstorpedoen over til ham.

Takket være den er manden i stand til at flyde rundt i kanalen, men han har stadig problemer med at få hevet sig op på sin egen båd.

Hjælp fra en fremmed

Mens Nicoline forsøger at hjælpe manden op i båden, kommer der pludselig hjælp.

Det er Jonathan Thybo, som sejler på paddleboard i kanalen med sin lillesøster. Han ser hele episoden på afstand og skynder sig at sejle ind til bådkanten, så han kan løbe hen til stedet i kanalen, hvor Nicoline og manden er.

- Jeg kan se Nicoline, der bakser med den her mand, som nærmest er dobbelt så stor som hende, og samtidig er motoren fra mandens motorbåd stadig tændt, så jeg tænkte, at det vigtigste var at få slukket for motoren, så de ikke kommer til at svømme ind i den, siger Jonathan.

Jonathan springer først i kanalen og derefter op i mandens båd. Han får slukket for motoren, og får hjulpet Nicoline og manden op i båden.

Men til deres store overraskelse bliver de ikke mødt med ”tak for hjælpen”. I stedet står manden og klapper sarkastisk ad de to redningshelte og er samtidig meget nedladende overfor dem.

- Han er så fuld og ubehagelig, så jeg bliver så pissesur, at jeg begynder at råbe ad ham. Jeg er faktisk næsten sikker på, at jeg råber så højt, at det meste af Christianshavn kan høre mig, siger Nicoline.

Manden fortsætter derefter med at gå rundt på sin egen båd og er flere gange ved at snuble i vandet igen.

- På det tidspunkt har jeg mest lyst til at stikke ham en lige højre, så han falder om – for så er der trods alt ikke nogen chance for, at han falder i igen.

Nicoline og hendes familie får hevet mandens båd over til deres egen, hvorefter en helt tredje mand ankommer og forsøger at tale den berusede mand ned, men lige meget hjælper det.

Nicoline har hjulpet, hvad hun kunne og hopper op på sine bedsteforældres båd.

Efter noget tid ankommer politiet til stedet. Efter en snak med Nicoline går de ned på den berusede mands båd og vælger at tage manden med på stationen.

Dusørmodtager

Da politiet er ved at forlade stedet, gør Nicolines bedstefar dem opmærksomme på, at det altså er Nicoline, som er redningsmanden. Nicoline giver sit nummer til politiet, som siger, at de vil ringe til hende senere.

I bilen på vej hjem bliver Nicoline ringet op af politiet, som først beder hende om at give sin udgave af episoden, men de fortæller også, at hun er indstillet til at modtage politiets dusør for heltemodige gerninger.

- Jeg blev selvfølgelig glad, og jeg vidste slet ikke, at det var så betydningsfuldt, det som jeg havde fortaget mig, siger Nicoline.

Politiets uddeling af dusører til hverdagens helte er en ceremoni, som sker et par gange om året. Normalt inviterer politiet dusørmodtagere ind til en ceremoni på politigården, hvor politidirektør Anne Tønnes siger et par ord til hver modtager og overrækker et diplom.

Det har dog ikke været muligt at afholde den ceremoni, der normalt ligger i oktober på grund af corona. De ti dusørmodtagere har i stedet fået deres diplom med posten, og deres dusør er blevet sat ind på deres konto.

- Da jeg først så brevet kunne jeg slet ikke finde ud af hvad det handlede om, men da det så gik op for mig så blev jeg da lidt stolt. Jeg er da selvfølgelig glad for anerkendelsen, men jeg er nu selv mest imponeret over Nicolines præstation, siger Jonathan.

Politidirektør i Københavns Politi, Anne Tønnes, har også haft en kommentar til Nicoline og Jonathans redningsaktion.

- Jeg er meget imponeret over Nicolines og Jonathans handlekraft i situationen.  De sprang straks i vandet og fik i fællesskab reddet manden op af vandet. Det er en exceptionel indsats, som vi sætter stor pris på, siger politidirektør i Københavns Politi, Anne Tønnes.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik