Christianias naboer: Vi vil se Pusher Street lukke, før vi tror på det

På søndag tager Christiania stilling til, om hashhandelen skal ud af fristaden. Naboer følger spændt med, men er skeptiske over for, om det lykkes.

På søndag skal Christianias cirka 800 beboere til et stort fællesmøde med et helt afgørende punkt på dagsordenen. De skal tage stilling til, om de skal forsøge at lukke hashhandelen ned. 

Fristadens naboer følger spændt med. TV 2 Lorry mødtes med tre medlemmer af foreningen Christianias naboer, som er kritisk overfor hashhandelen. De tager godt imod de nye toner fra fristaden.

- Det er meget positivt. Det er et kriminelt marked, og det er ikke betryggende at have det, siger foreningens formand, Julius Lund.

Tror I på det?

- Vi vil se det, før vi tror det, svarer formanden. En af de øvrige medlemmer, Simon Kragh, supplerer:

- Nu er der gået et halvt århundrede, hvor vi har hørt fra Christiania, at de vil forsøge at begrænse hashsalget og den voldelige kriminalitet, og det er jo ikke lykkedes, siger han.

Christianias naboer tager godt imod de nye meldinger fra fristaden. Men de vil se det, før de tror på, at hashhandelen lukker ned.
Christianias naboer tager godt imod de nye meldinger fra fristaden. Men de vil se det, før de tror på, at hashhandelen lukker ned.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry


quote Nogle taler om at oprette en nærpolitistation på Christiania

Klaus Naver. Christianit

Underskrifter

I sidste uge kom det frem, at en gruppe christianitter har startet en underskriftindsamling for at få stoppet hashhandelen i Pusherstreet. Det er de samme christianitter, der har indkaldt til søndagens fællesmøde i Den gå hal under overskriften "NOK er Nok". 

Indtil videre har 175 christianitter skrevet under. Baggrunden for initiativet er et drab på en ung christianit i starten af juli.

Ifølge en af initiativtagerne til underskriftindsamlingen, Klaus Naver (med det borgerlige navn Klaus Danzer, red.), har mange christianitter fået nok af den utryghed, der følger med det ulovlige hashmarked.

- Markedet er ude af kontrol. Hverken de christianitter der er en del af markedet, eller os andre, kan kontrollere det. Derfor er det overladt til bander, der skændes om markedsandele, siger han til TV 2 Lorry.

Christianit Klaus Naver er en af initiativtagerne til en underskiftindsamling imod hashhandelen på Christiania.
Christianit Klaus Naver er en af initiativtagerne til en underskiftindsamling imod hashhandelen på Christiania.
Foto: Martin Kiil / TV 2 Lorry

Kræver hjælp udefra

Christianshavns Gymnasium ligger få meter fra Christiania. Skolens rektor, Troels Vang Andersen, er også medlem af Christianias naboer. Han ser også positivt på de nye toner fra fristaden.

- Vi vil da selvfølgelig være glade, hvis et stort kriminelt hashsalg stopper.

Tror du, det er realistisk?

- Jeg tror i hvert fald, at det er rigtig svært for dem. Så jeg tror, det er meget vigtigt, at politiet bakker op, hvis det er det, de beslutter.

Han uddyber:

- Jeg bider mærke i, at flere christianitter i det seneste nummer af Christianias Ugespejl (en intern Christiania-avis, red.) skriver, at de er kede af, at deres børn og unge vokser op et sted, hvor der er meget kriminalitet. De er bange for, at de bliver rullet ind i det, siger Troels Vang Andersen.   

Christianshavn Gymnasiums rektor, Troels Vang Andersen, håber, at det lykkes for Christiania at stoppe hashhandelen i Pusher street.
Christianshavn Gymnasiums rektor, Troels Vang Andersen, håber, at det lykkes for Christiania at stoppe hashhandelen i Pusher street.

Politiet vil hjælpe

Københavns Politi ser positivt på, at så mange christianitter nu siger fra over for pusherne. Lederen af politiets Christianiaindsats, politiinspektør Tommy Laursen, siger, at politikredsen er klar til at hjælpe, hvis Christianias beboere beslutter sig for at lukke hashhandelen ned.

 - Det imødekommer vi jo meget gerne. Det har vi jo stået for i lang tid. Den utryghedsskabende hashhandel på Christiania har jo været kimen til meget uro, siger han til TV 2 Lorry. 

Ifølge politiinspektør Tommy Laursen er politiet klar til at hjælpe Christianitterne
Ifølge politiinspektør Tommy Laursen er politiet klar til at hjælpe Christianitterne
Foto: Amanda Sofie Bjerregaard / TV2 Lorry

Skal besluttes ved konsensus

Mødet i Den grå hal vil blive holdt efter Christianias konsensusdemokrati-principper. Der bliver altså ikke besluttet noget via afstemning. De fremmødte skal blive så enige, at de i fællesskab accepterer den beslutning, der træffes.

- Vi vil selvfølgelig gerne have, at der opnås konsensus. Således at hele Christiania mener det her, siger Klaus Naver.

Selvom mange Christianitter altså støtter en nedlukning af Pusherstreet, er det bestemt ikke alle. Sagen bliver flittigt diskuteret på nettet. 

Flere skriver, at de frygter at en lukning af pusherstreet vil føre til en normalisering, som på længere sigt vil kvæle Christiania.

- Mange på Christiania er af den opfattelse, at de positive konsekvenser af hashmarkedet opvejer de negative, siger Klaus Naver.

Søndagens fællesmøde bliver holdt i Den grå hal.
Søndagens fællesmøde bliver holdt i Den grå hal.

Tidligere forsøgt

TV 2 Lorry har også været i kontakt med flere, der ikke vil lade sig interviewe, men som mener, at Christiania bør holde stand og i stedet koncentrere sig om kampen for at få hash legaliseret. Ifølge Klaus Naver er underskiftindsamlingen ikke imod hash som sådan.

- Vi er ikke modstandere af hashhandel. Vi har noget imod den tunge personfarlige kriminalitet, der følger med hashhandelen. Det kan tilsyneladende ikke adskilles. Det har de, der er involveret i markedet ikke formået at adskille. Derfor må vi sige stop nu, siger Klaus Naver.

Christiania har flere gange tidligere forsøgt at lukke hashhandelen ned. Blandt andet i 2016 efter en betjent blev skudt i hovedet under en aktion i fristaden. Dengang holdt lukningen ikke særlig længe.

Da hashhandelen lukkede ned i 2016, holdt nedlukningen ikke så længe.
Da hashhandelen lukkede ned i 2016, holdt nedlukningen ikke så længe.

Nærpolitistation på Christiania

Ifølge Klaus Naver har fortalerne for en nedlukning endnu ikke et svar på, hvordan det skal kunne lade sig gøre.

- Folk har alle mulige forskellige forslag. Nogle taler om at oprette en nærpolitistation på Christiania. Nogle taler om en fysisk nedlukning af området. Hvad vi bliver enige om, det må vi se på mødet, siger Klaus Naver.

Nogle christianitter foreslår, at der oprettes en nærpolitistation i fristaden.
Nogle christianitter foreslår, at der oprettes en nærpolitistation i fristaden.
Foto: Leif Danielsen/ TV 2 Lorry

Samarbejde nødvendigt

Ifølge Christianias advokat Knud Foldschack, som også er næstformand i den fond, der har ejerskabet til området og administrerer Christiania, bliver alle involverede parter nødt til at samarbejde, hvis forholdene omkring Pusherstreet skal forandres.

- Jeg tror ikke på, at politiet kan gøre det separat. Jeg tror ikke på, at Christiania kan gøre det separat. Jeg tror ikke på, at vi i bestyrelsen kan gøre det separat. Jeg tror ikke på, at de kriminelle kan sige: 'Nu kan vi ikke være her mere.' Så hvis det her skal lykkes, så skal alle parter sige: Det her kan ikke blive ved', og så skal man finde en løsning sammen, siger Knud Foldschack.

Ifølge Christianias advokat vil det kræve et samarbejde fra alle parter, hvis det skal lykkes at lukke hashhandelen ned.
Ifølge Christianias advokat vil det kræve et samarbejde fra alle parter, hvis det skal lykkes at lukke hashhandelen ned.
Foto: Anna Clara Ingemann - TV 2 Lorry

Hashmarkedet flytter

Flere modstandere af en nedlukning siger, at hashhandelen bare vil flytte andre steder hen i byen. Christianias naboer kan da også godt mærke, når hashsalget på Christiania lukker.

-  I sådan en periode kan man mærke det som en påvirkning, der faktisk generer os lidt mere, end Pusherstreet gør i dagligdagen. Fordi der er mere hashsalg i gaderne omkring Christiania. Men det er klart, at hvis man stopper hashsalget permanent, så vil det jo også stoppe efter en periode. Især hvis politiet hjælper, siger Christianshavns Gymnasiums rektor Troels Vang Andersen.

Ifølge Klaus Naver er beslutsomheden blandt hashmarkedets modstandere stor.

- Jeg har selv boet på Christiania i 28 år. Jeg har aldrig selv oplevet en så markant udmelding fra så mange christianitter, der står frem med navn, siger han til TV 2 Lorry.

Trods deres skepsis er Christianias naboer glade for de nye toner
Trods deres skepsis er Christianias naboer glade for de nye toner

Positivt

Selvom naboerne altså vil se resultater, før de tror på, at der kan ske en reel forandring, synes de, at de nye meldinger peger i den rigtige retning.

- Der er bestemt nogle nye toner, som absolut fortjener at blive støttet på alle mulige måder, siger Simon Kragh fra Christianias naboer.

Formanden nikker:

- Det er jeg meget enig med Simon i. Det ER meget positivt, siger Julius Lund.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik