Christiania om regeringsudspil: "Vi er det fødte valgflæsk"

På Christiania hilser man regeringens boligudspil velkommen, men tvivler på, at drømmen om almene boliger på Christiania er foreneligt med fristadens ønsker.

Står det til regeringen, skal der bygges 22.000 almene boliger over de kommende 10-15 år. Og nogle af dem skal ligge på Christiania, hvis alt går vel. 

Hos christianitterne bydes udspillet velkommen, men det er tydeligt, at der er et stykke vej til et fælles fodslag. 

- Vi er positive, men ikke i forhold til at lave almene boliger. Ikke fordi jeg ikke kan lide den almennyttige boligsektor, men i vores virkelighed er det ikke umiddelbart foreneligt, desværre, siger Allan Laustsen, talsperson og en del af Christianias byggekontor til TV 2 Lorry:

quote Nu vil regeringen gerne spille på det her politisk, og det må de gøre, men det er ikke clearet med os.

Allan Laustsen, talsperson, Christiania

- Vi er et befriet område og ikke en fond, og vi ønsker at udvikle os som alternativ til det gængse system. Et almennyttigt selskab vil få andre ind og styre og regulere, og vi synes det skal være Christiania og ikke tilfældige embedsmænd, der har ansvaret. Vi har brug for konsistens og visioner, der peger fremad i mere end fire år, siger Allan Laustsen.

Visionerne på Christiania går ellers på mange måder godt i spænd med regeringens visioner om et mere mangfoldigt boligudbud i storbyen. 

Alligevel er man ikke klar til at gå ned ad vejen med almene boliger.

- På mange måder er vi på samme niveau, for vi vil også have boliger, der er til at betale. Christiania vil gerne være med til at bygge - men ikke almennyttigt. Vi vil gerne bygge boliger, men det skal være lejeboliger, der er ejet af fællesskabet Christiania, siger Allan Laustsen.

Fristaden har ellers mange planer for fremtidige byggerier, men understreger, at det skal ske på en anden måde end den, regeringen nu lægger op til. 

quote Vi er det fødte valgflæsk

Allan Laustsen, talsperson Christiania

- De boliger, vi bygger, er til en anden pris og på en helt anden præmis, fordi man her skal agere ejer, mens man faktisk er lejer. Man kan ikke købe og sælge, det er et grundlæggende element i vores væremåde. Når vi hører, at staten og kommune vil alt muligt, tænker vi det er fint nok, men vores drømme er nok styret af nogle andre mekanismer, siger Allan Laustsen.

Alligevel var han ikke overrasket, da Christiania blev bragt op som led i udspillet.

- Nej, vi har hørt det før. Det er den samme sang. På den måde er det ingen overraskelse. Vi er det fødte valgflæsk og er oplagte at tage op inden et valg. Alle har en mening om os, og det giver opmærksomhed at trække os ind. Vi holder os til de aftaler, vi allerede har lagt. Nu vil regeringen gerne spille på det her politisk, og det må de gøre, men det er ikke clearet med os, siger han.

På Christiania hilser man dog en kommende dialog velkommen, men gør klart, at det vil kræve nogle helt andre præmisser, hvis regeringens planer skal blive til virkelighed.

- Vi er super glade for, at de gerne vil lege med og vi vil meget gerne snakke med dem og afsøge muligheder for at bygge men det skal være på en præmis, hvor det er os, der udvikler. Vi vil gerne være det alternative og bidrage til mangfoldigheden i København, siger Allan Laustsen.