Carlsbergs bryggerheste vender hjem: ''Det bliver fantastisk''

Carlsbergs fire ikoniske bryggerheste flytter torsdag hjem i Carlsbergs stalde efter et års ophold i Zoo.

Efter et års ophold i ZOO og en sommerferie på græs hos Flynderupgård i Espergærde kan Carlsbergs fire ikoniske bryggerheste vende hjem til Carlsbergs stalde i Valby igen.

Staldene har været under ombygning siden december 2020, og derfor skulle Emil, Otto, Gustav og Ørsted, som hestene hedder, huseres andetsteds.

Efter et halvandet år væk hjemmefra glæder det derfor staldmesteren, Petter Jonasson, at hestene torsdag vender hjem i deres nyrenoverede stalde igen.

- Det bliver fantastisk og dejligt at få dem hjem igen og få fyldt staldene med liv. En stald skal jo være fyldt med heste, og de er jo en stor del af København. Folk bliver så glade, når de møder dem på gaden, siger han til TV 2 Lorry.

Sammen med flere af kuskene har han fulgt med hestene til både ZOO og Flynderupgård, som har hjulpet Carlsberg med at passe hestene.

- Det har fungeret fint. Vi har fået fantastisk hjælp i ZOO, og hestene har haft det rigtig godt. På Flynderupgård fik hestene lov til at komme lidt væk fra byen og menneskemylder, og det har også været godt, siger han.

Han tvivler dog slet ikke på, at hestene også bliver glade for at komme hjem i deres vante stalde i Carlsberg Byen igen.

- De plejer at elske at være i staldene, og det kan være hårdt for dem at gå på sommergræs i alt slags vejr, da de er så store. Så skal de naturligvis også forkæles lidt, når de kommer hjem. De skal da have lidt ekstra gulerødder, fortæller staldmesteren.  

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Staldmester, Petter Jonasson, har fulgt hestene til Flynderupgård.
Staldmester, Petter Jonasson, har fulgt hestene til Flynderupgård.
Foto: Carlsberg

Store heste med store personligheder

De fire store bryggerheste vejer ifølge staldmesteren mellem 720 og 860 kilo, og noget tyder på de tilsvarende store personligheder.

Under opholdet på Flynderupgård har det nemlig været tydeligt for Petter Jonasson at se, at hestene kommer fra storbyen.

- Udover de er smukke og har en fantastisk størrelse, så har de også meget personlighed. De er meget nysgerrige, så hver gang der kom mennesker på gården, så er de nærmest galoperet dem i møde for at hilse på dem, siger han og tilføjer:

- De har virkelig store hjerter, og de elsker mennesker. Og så laver de også lidt ballade nogle gange. Særligt hvis de kan få lidt mad ud af det.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Hestevognene har leveret øl til folket i knap 175 år.
Hestevognene har leveret øl til folket i knap 175 år.
Foto: Liselotte Sabroe/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Lang tradition

I 1847 grundlagde brygger J. C. Jacobsen sit verdensomspændende øl-imperium. Først i Brolæggerstræde i Indre København og siden i Valby.

Fra den spæde start, for 175 år siden, har hestevogne trillet bayersk øl ud til folket. Og lige siden har man kunne møde de prustende, bredbagede muskelbundter i de københavnske gader.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Bryggerhestene og Carlsbergs stalde

  • Carlsbergs stalde er en del af den gamle bryggerigård. Ved Carlsbergs 100 års jubilæum i 1947 blev bryggergården restaureret, og i 1982 blev bygninger og industrianlæg åbnet for offentligheden. Den nuværende hestestald stod færdig i efteråret 1992, og er en stor attraktion for både danskere og turister.

  • Carlsbergs stalde har rummet mange forskellige hesteracer af forskellig statur og avl. Men i 1928 besluttede direktionen i Carlsberg, at Carlsberg skulle ensrette og kun køre med heste af én race, nemlig den jyske. Den jyske hest anses af mange for at være Danmarks nationale trækhest og er en krydsning af gamle danske landhesteracer og engelsk trækhesteracer.

  • I gamle dage var de jyske heste på Carlsberg en bomstærk distributionskanal. I 1903 fik Carlsberg nemlig sin egen tappehal, og så var der brug for heste til at køre øllet ud til værtshuse og købmænd. Antallet af heste på Carlsberg voksede yderligere op igennem 1920erne, og det gav pladsmangel. Derfor indvies i 1926 stalden på Paulavej i Valby med plads til 100 heste. I 1930erne udvides stalden med en ekstra etage således at man havde plads til henved 200 heste. Selvom antallet af heste begyndte at falde i løbet af 1930erne, udvides med op til 200 heste igen under og efter Anden Verdenskrig og Besættelsen. Benzinrationeringer og vareknaphed gjorde det umuligt at levere øl med bil, hvorfor de pludselig blev meget vigtige for distributionen af øl igen.

  • I dag har Carlsbergs fire bryggerheste. Alderspræsidenten er Emil på 12 år. Otto og Gustav er begge 10 år og Ørsted er 5 år. Han kom til Carlsberg i 2018.

Kilde: Zoologisk Have København og Carlsberg 

Bryggerhestenes stald er placeret i den gamle del af Carlsbergbyen i Valby. En bydel der har været gennem en massiv forandring de seneste år, som altså har betydet, at hestene måtte finde et nyt hjem hos ZOO.

Tilbage i 1920'erne havde Carlsberg knap 200 heste, der leverede øl til værtshuse og forretninger.

Hestene flyttede til ZOO i 2020. TV 2 Lorry fulgte dem på turen mellem Carlsbergbyen og ZOO. Den tur kan du se eller gense i videoen herunder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik