Byggeriet af Danmarks største plejehjem standset: Beboere må vente

Ved Søerne i København lå Plejecenter Sølund. Det er nu blevet revet ned, fordi der skal laves et såkaldt generationshus. En stor ekstraregning sætter dog plejehjemsprojektet på pause.

Et enormt byggeri af almenboliger til svimlende 800 millioner kroner med en attraktiv beliggenhed ved Søerne i København står i stampe.

Danmarks største plejehjem med de tilhørende almenboliger, 'Det nye Sølund', er sat på pause som følge af en tårnhøj ekstraregning og en advisering om forsinkelser på næsten to og et halvt år.

Efter den oprindelige plan skulle generationshuset 'Det nye Sølund' placeret ved Søerne i København stå færdigt i 2026.

Det kunne TV 2 Lorry fortælle tilbage i december 2020.

Nu er det dog blevet usikkert, hvornår ældre, studerende og børn kan få glæde af det kommende generationshus, efter Samvirkende Boligselskaber (SAB), der er bygherre på Det Nye Sølund, og Københavns Almindelige Boligselskab (KAB) har ophævet kontrakten med den danske entreprenørvirksomhed, Züblin, som er totalentreprenør på projektet.

Ophævelsen af kontrakten skyldes et ekstrakrav fra Züblin på 314 millioner samt en varslet forsinkelse af byggeriet på 28,5 måneder.

Nedrivningen af Plejecenter Sølund samt opførslen af det nye generationshus skulle ellers have kostet 800 millioner kroner.

Ekstrakravet fra totalentreprenøren ville derfor gøre projektet næsten 40 procent dyrere. 

Det finder KAB’s byggedirektør, Rasmus Jessing, unormalt.

- Vi mener, at Züblin har misligholdt den kontrakt, vi har indgået, ved at stille store økonomiske ekstrakrav, og det hverken kan eller vil vi imødekomme, siger Rasmus Jessing og fortsætter:

- Med den viden, jeg har inden for byggebranchen, er det helt usædvanligt at blive mødt af sådanne krav, og det vil vi ikke efterkomme, siger Rasmus Jessing til TV 2 Lorry.

København mangler plejehjemsboliger

Forsinkelsen af byggeriet ærgrer overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S).

Hun påpeger, at København akut mangler boliger til ældre og unge, som er til at betale.

- Derfor er det næsten ikke ord for, hvor ærgerligt det er, at byggeriet af Sølund nu udskydes, siger Sophie Hæstorp (S) og uddyber:

- Det er vigtigt, at KAB finder en ny entreprenør, så byggeriet er på pause så kort tid som overhovedet muligt, siger hun i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Det nye Sølund

Det nye Sølund skal opføres på en grund ved Sortedam Dossering i København. 

Her er det tidligere Plejecenter Sølund  fra 1980 netop blevet revet ned.

Byggeriet af Det nye Sølund udgør i alt 38.000 m2 og vil indeholde: 


  • 360 plejeboliger med tilhørende servicearealer - blandt andet café og multisal

  • 23 tryghedsboliger til ældre

  • 150 ungdomsboliger. Heraf 20 boliger til unge med særlige behov

  • Daginstitution 

  • Fællesarealer og mikrobutikker i stueplan

  • 122 offentlige parkeringspladser i kælderen


Efter den oprindelige plan skulle Det nye Sølund stå færdigt i 2026


Kilde: KAB

Overborgmesteren bakkes også op af sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF).

- Vi mangler plejehjemsboliger, og jeg er forarget over, at entreprenøren tilsyneladende er løbet fra sine aftaler på Sølund, siger Sisse Marie Welling (SF) og fortsætter:

Det nye Sølund skal i højere grad være en integreret del af bydelen og åbne sig op mod Ryesgade i København.
Det nye Sølund skal i højere grad være en integreret del af bydelen og åbne sig op mod Ryesgade i København.
Foto: KAB

- SAB må lægge sig i selen for at finde en løsning, men jeg er samtidig også bevidst om, at vilkårene for at bygge alment er under et voldsomt pres lige nu, og det bør staten dæmme op for midlertidigt, så prisstigningerne ikke medfører et de facto byggestop for nye plejehjemsboliger, siger Sisse Marie Welling i samme pressemeddelelse.

TV 2 Lorry har været i kontakt med totalentreprenøren Züblin for at høre virksomhedens begrundelse for den store ekstraopkrævning.

Züblin har ikke stillet op til interview, men skriver i stedet i en skriftlig kommentar til TV 2 Lorry:

- Vi beklager, at bygherre ensidigt har besluttet at ophæve kontrakten. Züblin A/S er ikke ansvarlig for de ekstraudgifter og den forsinkelse, der er opstået. I de seneste uger har vi intensivt forsøgt at finde en løsning sammen med bygherre for at kunne gennemføre projektet.

Bliver dyrere end budgettet på 800 millioner kroner

SAB skal nu finde en ny totalentreprenør, og derfor regner byggedirektør Rasmus Jessing med, at byggeriet højest sandsynligt bliver dyrere end de 800 millioner kroner, som det først var planlagt, at byggeriet skulle koste.

- Vi arbejder ufortrødent videre på, at arbejdet kan fortsætte. Vi vil gerne realisere projektet hurtigst muligt inden for en overskuelig fremtid, siger Rasmus Jessing. 

Ifølge Rasmus Jessing regner han ikke med, at prisen for projektet vil få betydning for den allerede fastlagte husleje for de kommende lejere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik