Byggeri-stop på Amager Fælled giver håb: - Nu er det vores tur

På Amager Fælled holder maskinerne nu stille efter, at Planklagenævnet onsdag besluttede at sætte byggeriet i bero. Den afgørelse har frembragt fornyet håb hos dem, der holder af Stejlepladsen.

Håbet er lysegrønt på Stejlepladsen i Sydhavnen.

- Stort tillykke til naturen og Amager Fælleds Venner. Det betyder rigtig meget. Nu mangler vi bare, at arbejdet hernede på Stejlepladsen også bliver sat i bero, siger Jan Mathisen, talsperson for foreningen Fiskerhavnens Venner, til TV 2 Lorry.

quote Vi har isfugle og en masse fugle ude i Natura 2000-området, som vi ved, at kommunen ikke har medtaget i deres undersøgelse, og det er jo det, vi har klaget over.

Jan Mathisen, talsperson for Fiskerhavnens Venner

Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet har sat en midlertidig stopper for byggeriet på Lærkesletten på Amager Fælled, fordi et yngleområde for den beskyttede art "stor vandsalamander" vil blive påvirket af byggeriet.

Jan Mathisen håber, at byggeriet på Stejlepladsen ikke bliver en realitet.
Jan Mathisen håber, at byggeriet på Stejlepladsen ikke bliver en realitet.
Foto: Henry Michaelsen / TV 2 Kosmopol

På naturarealet Stejlepladsen er der også planlagt et byggeri, og derfor håber Jan Mathisen, at det byggeprojekt vil få samme behandling.

- Vi er jo en del af den samme sag og den samme proces, så der er sådan set ikke noget, der forhindrer Teknik- og Miljøudvalget i at sætte byggeriet på pause, indtil alle klager er blevet færdigbehandlet, siger han.

Isfugle og grønbrogede tudser på Stejlepladsen

Selvom stejlepladsen ikke huser den store vandsalamander, så argumenterer blandt andre Fiskerhavnens Venner for, at de miljømæssige konsekvenser af byggeriet ikke er undersøgt godt nok.

- Vi har ikke en vandsalamander, men vi har grønbrogede tudser. Vi har isfugle og en masse fugle ude i Natura 2000-området, som vi ved, at kommunen ikke har medtaget i deres undersøgelse, og det er jo det, vi har klaget over. At der ikke er foretaget ordentlige undersøgelser, forklarer Jan Mathisen.

Hos Danmarks Naturfredningsforening mener man heller ikke, at der er foretaget tilstrækkelige undersøgelser, og de ser, at området skal forblive, som det er.

- Vi håber, at det her kan få Københavns Kommune til at gå udenom Stejlepladsen, fordi vi ser den meget, meget, meget gerne bevaret. Der er en grund til, at der har været en fredning på området. Find et andet sted at bygge, og på et tidspunkt må man sige, at der ikke er plads til flere boliger i København. Så må de være et andet sted, siger seniorrådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening, Thyge Nygaard til TV 2 Lorry.

quote Den her lovgivning vi har omkring naturbeskyttelse og de her særlige arter, som er beskyttet af EU, det skal man tage meget alvorligt.

Thyge Nygaard, seniorrådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening

Det er klager indsendt af blandt andre Danmarks Naturfredningsforening, som har ført til at arbejdet er sat i bero på Amager Fælled.

Stejlepladsen var tidligere et fredet område.
Stejlepladsen var tidligere et fredet område.
Foto: Henry Michaelsen / TV 2 Kosmopol

Foreningen har ligeledes indsendt klager om byggeriet på Stejlepladsen, og de håber, at klagenævnets beslutning om Amager Fælled vil få flere til at tage lovgivningen alvorligt.

- Den her lovgivning, vi har, omkring naturbeskyttelse, og de her særlige arter, som er beskyttet af EU, det skal man tage meget alvorligt, og det har de ikke gjort hidtil, så lad det her være en lærestreg, siger Thyge Nygaard.

Ingen præcedens

Juraprofessor Ellen Margrethe Basse tror, at myndighederne kan tage ved lære af situationen på Amager Fælled, men hun tror ikke, at afgørelsen vil skabe en præcedens hos klagenævnene.

- Det er en helt konkret vurdering, man har foretaget, som ikke nødvendigvis har nogle konsekvenser fremadrettet. Det ligger jo i lovgivningen, at man kan foretage sådan en beslutning som en delafgørelse, hvis det er nødvendigt, oplyser hun.

Men for Jan Mathisen og andre, der holder af Stejlepladsen, er de nu begyndt at turde håbe på drømmescenariet.

- Ingen byggeri, hverken på Lærkesletten eller på Stejlepladsen, afslutter han.

Nævnene vil træffe endelig afgørelse om Lærkeslettens fremtid inden udgangen af januar 2022.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik