Burgernørder: Her er Danmarks bedste burger

Hvem laver den bedste burger i landet? Det har nogle burger-kyndige dommere givet deres bud på lørdag.

En over- og en underbolle, en bøf og noget salat - hvor svært kan det lige være at lave en god burger?

Sikkert ikke sværere end ovenstående, men hvis du skal imponere med din burger, så skal der lidt mere til. Det mener arrangørerne bag "Danmarks Bedste Burger", der er en uofficiel kåring af landets bedste bøfsandwich.

Vindere af Danmarks Bedste Burger 2021

Det er Jesper Wieder, der driver konkurrencen, og han fortæller til TV 2 Lorry, at man med konkurrencen gerne vil hylde de burger-steder, der gør sig umage.

Finalisterne er udvalgt af tre kokke, der har smagt sig gennem det danske burgerlandskab. Og det er ikke gået stille for sig, fortæller den ene af de tre dommere, Carsten Olsen, der også er kendt som "Den Skaldede Kok":

- Vi har været land og rige rundt for at æde burger, hvilket også kan ses på figuren. Jeg har nok spist tæt på 30 burgers, og jeg har også taget 15 kilo på, så det er gået meget godt, siger han med et stort grin.

Han fortæller, at det har taget det meste af et år at smage sig gennem de burgers, som folk har kunne indstille til konkurrencen i hans område.

quote Jeg har nok spist tæt på 30 burgers, og jeg har også taget 15 kilo på

Carsten Olsen, Den Skaldede Kok, Burger-dommer

På facebook-siden "Danmarks Bedste Burger" har den ganske almindelige dansker kunne indstille den eller de burgere, som vedkommende har nydt. Herfra har de tre forskellige kokke valgt, hvilke de ville smage og herefter indstille til konkurrencen.

Finalisterne

 

For ikke at æde sig sønder og sammen har de tre kokke haft hver deres områder, som de skulle smage sig gennem, og det er ikke kun de nordjyske burger-pushers, som har været hårde ved dommerne.

- Det er jo et stort privilegie at få lov til, også selvom jeg ikke har set min talje, siden vi startede, fortæller Pia Prixved, der også går under navnet "Miss Madglad", med stor entusiasme.

Hvad er en god burger?

Hun har haft glæde af Københavnsområdet, hvor hun har indstillet vidt forskellige burgersteder fra den lille foodtruck til Nomas hypede burger-biks på Christianshavn. 

- Det, der er fælles for dem alle, er, at når man tager en bid af en burger, så skal den repræsentere alle smagsoplevelser. Der skal være en balance mellem syren, det fede og det salte, så ens smagsløg bliver tilfredsstillet, forklarer Pia Prixved og uddyber:

- Det nytter ikke, at det kun er bacon og ost. Man må også gerne smage balancen, som syren i en pickles, eller salaten der knaser. Der skal være en balance, der afvejer hinanden. Når jeg tager en bid, skal jeg have hele oplevelsen og ikke kun noget af den.

quote Der skal være en balance mellem syren, det fede og det salte, så ens smagsløg bliver tilfredsstillet

Pia Prixved, Miss Madglad, Burger-dommer

Det ligger ikke langt fra den tilgang, som Carsten Olsen har benyttet i det nordjyske.

- For mit vedkommende er en god burger en, der er samlet på den rigtige måde. Det handler ikke om, at løget er i toppen eller salaten er i bunden, smagen skal bare være rigtig. Sur, salt og sødt, så er vi der. Og så skal man kunne spise den i en hånd, og spise den uden den falder fra hinanden.

Hvilken ingrediens er vigtigst?

Når det kommer til ingredienser, er der mange forskellige religioner. Salaten kan bestå af alt fra agurker over løg til avocado, og bollen kan være bagt på et utal af måder. 

Men én ting, der går igen, er bøffen - medmindre burgeren er vegansk, naturligvis. Det er da også her, at man ifølge "Den Skaldede Kok" skelner skidt fra kanel.

- Det vigtigste er kødet, lyder den klare melding, inden han uddyber: 

- Alt det andet er spændende, hvordan det er sammensat, men kødet skal være hakket ordentligt, stegt ordentligt, smage godt. Kødet er det vigtigste i min verden. Bollen er sekundært, men også vigtig.

quote Det vigtigste er kødet

Carsten Olsen, Den Skaldede Kok, Burger-dommer

Knap så bombastisk i sin udmelding er "Miss Madglad", der ikke vil udpege én bestemt ingrediens som den vigtigste. 

- Det skal være gennemtænkt, og det skal være gode råvarer. De skal afstemmes. En god burger er for mit vedkommende ikke nødvendigvis mange ting eller noget helt vildt sjældent som vanilla fra Ny Guinea.

Foruden de tre danske kokke, der har rejst land og rige rundt for at finde deres favoritter, så har en række udenlandske dommere fra blandt andet Sverige og Holland deltaget i lørdagens blindsmagning, der faldt ud til Hungry Danes' fordel.

Burger-festivalen fortsætter på Ofelia Plads søndag, hvor alle ni finalister kan nydes på pladsen.

Her er ingredienserne i Danmarks Bedste Burger

Vi satte fokus på netop cheeseburgeren i afsnit 5 af vores serie: Retromad - De ikoniske steder. Se eller gense videoen her - blandet andet fra Hungry Dane.