Brasiliansk virusvariant fundet flere steder i københavnsk bydel

Styrelsen for Patientsikkerhed har opsporet flere tilfælde af den mere smitsomme variant af coronavirus, P1, på Østerbro i København.

En omfattende smitteopsporing er blevet sat i gang på Ydre Østerbro i København, efter at flere tilfælde af den brasilianske variant af coronavirus er fundet i området.

Det oplyser Københavns Kommune.

- Styrelsen for Patientsikkerhed har i dag informeret os om, at de har fundet enkelte tilfælde af den brasilianske virusvariant på Ydre Østerbro i København. De har igangsat intensiveret smitteopsporing, skriver Københavns Kommune på sin Facebook-side.

Obs: Styrelsen for Patientsikkerhed har onsdag rejst tvivl om, hvilken virusvariant, der er tale om. Læs mere her.

Ud fra et forsigtighedsprincip kontakter styrelsen de smittedes nære kontakters nære kontakter med henblik på, at også disse skal testes og i isolation, lyder det.

Beboere i nærområdet modtager en sms med information, som man også så det, da den sydafrikanske variant blev fundet i Københavns Nordvestkvarter tidligere i marts.

Københavns Kommune opfordrer alle københavnere til at lade sig teste.

Første tilfælde fundet i begyndelsen af marts

Det første tilfælde af den brasilianske variant af coronavirus, der kaldes P1, blev fundet i Danmark den 3. marts.

Tilfældet blev fundet i Region Hovedstaden, men nøjagtigt hvor har Styrelsen for Patientsikkerhed endnu ikke oplyst. 

Det blev dog oplyst, at tilfældet formodentlig havde tilknytning til rejseaktivitet.

27. marts blev der fundet seks nye tilfælde af den brasilianske coronavariant, hvilket førte Danmark op på ni tilfælde af smitte med P1.

- Vi har to nye smittekæder, som hverken er forbundet med hinanden eller allerede kendt smittekæde. Smittekilden er ukendt, og der er ikke kendt kobling til rejseaktivitet, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i forbindelse med fundet.

Mere smitsom

Den brasilianske variant vurderes at være mere smitsom end de gængse virusvarianter. Det gælder også den britiske og sydafrikanske variant.

Derudover er der mistanke om, at man kan blive smittet med varianten, selv om man tidligere har været smittet med en anden type af coronavirus.

Varianten blev konstateret første gang i januar i byen Manaus i Brasilien. Den blev også set hos japanere, der havde været i Brasilien.

Netop Manaus har været ramt af en kraftig anden bølge af smitte i starten af året, selv om mange indbyggere tidligere havde været smittet.

Samtidig er der mistanke om, at vacciner muligvis ikke er helt så effektive mod denne variant.

Det vides ikke, om man bliver mere syg, hvis man smittes med P1-varianten.