Brandfolk beskudt to gange i nat i samme boligområde

Natten til torsdag blev brandfolk endnu engang beskudt med fyrværkeri.

02:34

To gange i nat blev brandvæsenet i Køge beskudt med fyrværkeri. Se mere i dette indslag. Video: Presse-fotos.dk

I nat skete det igen igen.

Mens brandvæsenet i Køge forsøgte at slukke en brand i en affaldscontainer, blev de beskudt med fyrværkeri.

Midt- og Vestsjællands Politi blev tilkaldt for at assistere brandvæsenet, så de kunne passe deres arbejde med at slukke en affaldscontainerbrand i Ellemarken i Køge. 

Læs også Akutberedskab advarer: Fyrværkeri sprængte i hænderne på folk under oprydning

Men efter at brandvæsenet havde slukket branden og forladt stedet, fik de en melding om en ny brand i Ellemarken -  og også denne gang blev brandfolkene mødt af fyrværkeri.

- Vi kan godt få tanken, at det virker som om det er planlagt, at myndighederne skal være skydeskive for det her skyderi, siger Martin Bjerregaard, pressemedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi, til TV 2 Lorry.

Se videooptagelse af nattens fyrværkeriangreb i Køge øverst i artiklen!

Brandfolk blev beskudt med fyrværkeri i Køge natten til torsdag. Foto: Presse-fotos.dk

Martin Bjerregaard fortæller, at det i nogle tilfælde virker som om, at containere bliver antændt for at lokke brandvæsenet til.

- Brandfolkene oplever at være skydeskive, når ukendte personer affyrer fyrværkeri i retning mod dem, siger han.

Brandfolk angrebet syv gange i Lorryland nytårsnat

Nattens hændelser i Ellemarken i Køge er blot det seneste af en lang række eksempler, hvor brandvæsen og politi beskydes med fyrværkeri.

Det er fuldstændig utilstedeligt

Lars Robétjé, næstformand i Danske Beredskaber

Nytårsnat var der på landsplan 17 fyrværkeriangreb mod brandfolk, og syv af dem fandt sted i TV 2 Lorrys sendeområde.

Det drejer sig om Valby, Roskilde, Nørrebro, Albertslund, Glostrup, Ishøj og Frederikssundsvej i Københavns Nordvestkvarter.

Læs også Raser over angreb på brandfolk nytårsnat: "De er skidesure"

I Albertslund får det efter alt at dømme konsekvenser for en 17-årig dreng, som kan se frem til en større plet på sin straffeattest, efter han blev anholdt nytårsaften for at affyre et bomberør mod brandfolk fra Hovedstadens Beredskab.

Politiet har sigtet den unge mand for forsætlig brandstiftelse og for straffelovens §252, som handler om hensynsløst at have udsat tilfældige for fare.

- Det er fuldstændig utilstedeligt, at man skyder efter andre mennesker med noget fyrværkeri. Man skal huske, at der er mennesker bag de her uniformer. Så når vi sender folk ud til de her områder, hvor der bliver skudt efter dem, så er der altså nogen, der føler sig utrygge i det her, siger Lars Robétjé, der er næstformand i Danske Beredskaber.  

Radikale i København foreslår fyrværkerizoner

De mange hændelser har sat gang i debatten om at indføre fyrværkerifri zoner. Danske Beredskaber foreslår, at man forbyder fyrværkeri i kortere perioder på steder, hvor mange mennesker er samlet - eksempelvis på Rådhuspladsen omkring midnat nytårsaften, hvor affyring af fyrværkeri kan betyde personfare.

- Man tager ikke fyrværkeri alvorligt nok. Det er ikke legetøj, det er faktisk noget med rigtig mange kræfter bag sig, siger Lars Robétjé. 

(Se videooptagelse af fyrværkeriangrebet i Albertslund i videoen nedenfor)

00:28

En brandmand er omgivet af gnister og gløder, da raketter eksploderer meget tæt på ham i Albertslund nytårsaften. Foto: Presse-fotos.dk

Luk video

Mette Annelie Rasmussen, som er gruppeformand for Det Radikale Venstre i Københavns Borgerrepræsentationen, foreslår at indføre fyrværkerizoner i København. Et par stykker i hver bydel, hvor der kan fyres af, af folk der er uddannet til det.

Beredskaber er skeptiske 

Danske Beredskaber tror dog ikke på, at generel regulering af brug af fyrværkeri i bestemte zoner er løsningen.

- Man skal huske, at det er ikke den almindelige borger, der skyder fyrværkeri af efter myndighederne. Det er nogen, som har til hensigt at skyde og jeg tror ikke, de vil benytte de her zoner, siger Lars Robétjé.

Læs også Akutberedskabet gør status: Så mange fik nytårsskader

Efter de fyrværkeriangrebene på brandfolk nytårsaften har forsvarsminister Trine Bramsen (S) foreslået, at man skærper straffen for at genere arbejdende brandfolk.

Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus uddyber i dag over for TV 2 Lorry:  
 
- Tilbage i 2016 skærpede man straffene for at udøve vold og chikane mod myndighedspersoner og det er klart, at i lyset af de oplevelser, vi nu har haft her i de seneste uger, så er vi nødt til at se på om den straf er afskrækkende nok, siger Jeppe Bruus.

Læs også 17-årig anholdt for at affyre bomberør mod brandvæsenet

Også Dansk Folkeparti er parat til at kigge på reglerne.

- Nu vil Dansk Folkeparti stille forslag i Folketinget om, at angreb på redningsfolk skal give lange fængselsstraffe og udvisning, hvis man er udlænding, skrev partiets retsordfører Peter Skaarup i går på Facebook.

I Danske Beredskaber mener de, at det er informationen der skal skærpes.

- Gå ud og få oplyst omkring, at det her det er rent faktisk ikke legetøj og der er rigtig mange mennesker, der kan føle sig utrygge, når unge mennesker skyder efter hinanden, sige  Lars Robétjé.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik